6 věcí které ovlivňují viditelnost břišního svalstva

Autor: Dušan Synek

Jedno z nejvíce vyhledávaných témat ve fitness a celkové populaci vůbec… to břicho. Podle mě snad nejvíce diskutované, probírané téma ze všech stran. Všichni chtějí mít krásné, pevné a ploché břicho, jenže málokdo doopravdy ví, co to obnáší. Jedni věří, že provádění tisíců opakování cviků na břicho každý den pomůže. Druzí zase věří tomu, že pouze vyřazení některých potravin bude stačit. Ti znalejší ví, že cvičení břicha a jídelníček je všechno, ale i zde vás vyvedu z omylu. Ano, strava a cvíčo je základ pro kvalitní břišní svaly, ale stále to není vše. Teď si říkáte: ,,Vo čem to zase mluví, co víc můžu dělat?“ Inu, divili byste se, jaké banality mohou rozhodovat o tom, zdali bude vaše břišní svalstvo vidět, nebo ne. Hovořím zde o banalitách, když se nad tím ale zamyslíte, jsou to poměrně důležité aspekty.

Je to nespravedlivé, když jedinci, kteří dodržují stravovací návyky a dlouhodobě cvičí, mají horší vzhled břišní oblasti, než například člověk, který stravu tak úplně neřeší a cvičí nahodile. Nesmysl říkáte si? I takové případy znám, a že jich není málo. Zde je 6 možných důvodů, které brání tomu vysněnému vzhledu.

Genetické předpoklady: Tak tohle mohl tušit asi každý. Jasně, ta genetika. Buď ji máme, nebo ne. Rozhoduje o tom, jak vystouplé naše „cihly“ na břiše budou, jak velké a jak poskládané. Někdo má břišní svaly symetrické, někdo ne. Pokud jsme na tom s genetikou bídně, tak máme břicho ploché, jelikož ty svaly nám do vínku naši rodiče prostě nedali.

Trénink: Pokud nemáme již zmiňovanou genetiku, o to víc musíme na trénink břicha dbát. Zde přichází do role trénink břišních svalů s vlastní vahou, s externí zátěží, ale také trénink středu těla. Cvičení pouze přímého břišního svalu nebude dostatečně efektivní, proto se věnujte také vašemu přirozenému opasku (středu těla). Jednak z estetického hlediska a jednak vám vaše tělo poděkuje, protože tím snížíte riziko zranění.

Procento tuku: Další věc, se kterou byste asi počítali. Pokud má jedinec příliš velikou vrstvu tuku, sebelepší genetickou výbavu a trénink, svaly břicha vidět prostě nebudou. Zde se individuálně liší vzhled těla a procento tuku. Jinak budu vypadat já a 10% tuku, jinak vy.

Trávení: Tak možná tento bod by málokdo čekal. Chronické problémy s trávením mohou mít negativní vliv na vzhled břišní části hned několika způsoby. Například vysoký tlak v této oblasti, rozšiřování (kvůli přejídání se), plynatost, zácpa, nedokonalé strávená potrava, potravinová intolerance (vznikne zánět v trávicím traktu). Podle mě jsou toto nejčastější aspekty, které mohou z negativního hlediska ovlivnit viditelnost břišní stěny. Kdo by to byl řekl, že i trávení má vliv na to, jak vypadáme, přitom zrovna trávení je alfa omega všeho.

Zadržování vody: Když se zeptáte jakékoli profesionální sportovkyně, zdali byste nemohli vyfotit její postavu pro účely čistě profesionální (reklama, časopis, článek a podobě), buďte si jisti, že vám dá datum, kdy není v období své ženské periody. Proč? Protože v tomto období je znatelná retence vody v podkoží, tudíž i viditelnost břišního svalstva bude ovlivněna. To byl jen příklad toho, že zadržování vody znatelně ovlivní váš vzhled. Důvodů proč člověk zadržuje větší množství vody je spoustu. Hormonální nerovnováha, příliš mnoho sodíku, nadměrný stres, elektrolytická nerovnováha, nedostatek tekutin, vysoké množství sacharidů a podobně. Toto jsou však z mého pohledu ty nejčastější.

Barva pleti: Tento bod je tak trochu pro usmání. Samozřejmě lze ovlivnit barvu kůže (do jisté míry), opalování se, solárium a jiné mě neznámé metody, které dodají kůži tmavší odstín. Čím tmavší barva kůže je, tím kvalitnější definice svalů může být. Ale jak jsem říkal, tento bod už je spíše pro extrémisty.

Snad vám výše zmíněné informace přispějí do repertoáru se záložkou břicho. Já vím, těch článků a informací je fakt hodně, ale je vždycky lepší začínat od naprostého základu a vědět, co může být jedna z možných příčin toho, že ty svaly na břiše ne a ne vylézt. Já sám se s tím břichem peru a vím, že to může být frustrující, když do toho tréninku dáváte opravdu hodně úsilí, častokrát to člověka ani nebaví, například po kvalitně odjetých nohách tam dávat ještě nějaké zdvihy nohou ve visu a podobně, ale jestli něco chceme, je třeba si za tím jít.