BCAA – TO NEJLEPŠÍ PRO SVALY?

Autor: Extrifit

O BCAA – větvených aminokyselinách, mezi které patří leucin, izoleucin a valin, jste jistě slyšeli. Někteří z vás je pravděpodobně užívají nebo někdy užívali. Podle posledních výzkumů se ukázalo, že BCAA jsou opravdu velmi důležité a pro vaše svaly skutečným přínosem. Dalo by se říct, že se důležitostí mohou rovnat kreatinu, ale například i syrovátkovým bílkovinám. 


Proč jsou BCAA tolik „opěvované“?

Je to jednoduché. Aby mohla bílkovina získat status té nejvyšší kvality a biologické účinnosti, musí obsahovat všech osm esenciálních aminokyselin – to jsou takové, které si tělo neumí samo vytvořit.
Bílkoviny z masa, mléčných výrobků, vajec a syrovátky stojí na této pomyslné stupnici kvality vysoko. To pro vás ale jistě není nová informace.


 
Výzkumy ale přinesly informace, že BCAA jsou skutečnými tahouny svalového růstu mezi ostatními suplementy a jejich pravidelné užívání může být pro váš svalový růst zásadní. Prokázalo se, že BCAA svalový růst nejen stimulují, ale také vytváří vhodné anabolizující prostředí, které svalstvu poskytuje energii a pomáhá spalovat tuky a snižovat svalovou bolest.
 
Stále ještě váháte, že by BCAA mohly pomoci k dosažení vytyčených sportovních cílů právě vám?
Pak si přečtěte níže uvedených 5 důvodů, proč by se měly větvené aminokyseliny stát vaším tréninkovým partnerem. 

1. důvod – HORMONÁLNÍ ÚČINKY

Kombinace posilování a suplementace BCAA prokazatelně zvyšuje hladinu testosteronu a snižuje hladinu kortisolu. Díky tomu dochází k podpoře anabolizmu vnitřního prostředí.
Leucin také stimuluje tvorbu insulinu, která dále zvyšuje po tréninku prostor pro svalový růst.
To je určitě zajímavá informace, jelikož ve srovnání s jinými způsoby, jak nabrat svaly a zvýšit hladinu prorůstových hormonů a zároveň snížit hladinu hormonů, které svalový růst oslabují, se právě suplementace BCAA jeví jako nejméně komplikovaná.
Je to dáno hlavně tím, že v těle je zkrátka obtížné sledovat a měřit probíhající hormonální procesy.
Díky pravidelnému užívání BCAA si ale v těle zajistíte správné podmínky pro růst svalů a kvalitní regeneraci.
 
2. důvod – ENERGIE PRO SVALY

V případě, že chcete snižovat hmotnost a rýsovat, tak stav „vyrýsování“představuje citlivou rovnováhu mezi zachováním svalových objemů a jejich ztrátou.  Proto je poměrně složité nastavit správnou, energeticky, vyváženou dietu, kterou tělo potřebuje.
Vynucené hladovění při rýsovací dietě můžete cítit jako energetický deficit, který může vyvolat odbourávání svalových vláken, způsobené tvorbou katabolických enzymů, které rozkládají svalové bílkoviny na BCAA. Tak trošku tento „sebedestruující“ efekt připomíná efekt bortící se stavby – jedna cihla po druhé padá, až se dům zbortí úplně.
Pokud ale vaše svaly během rýsování přijmou odpovídající dávku BCAA, lze tak vytvořit podmínky, které zbrzdí tuto destrukci.
Když totiž dojde k energetickému deficitu, suplementace BCAA dokáže rychle vyplnit „díry“ ve stavbě tkáně a pomůže omezit odbourávání svalů.

3. důvod – SPÁLÍTE TUK, VYBUDUJETE SVALY

Výhody užívání BCAA nekončí jen u ochrany svalů, když jste v rýsovací dietě.
Ale lze je považovat i za účinný prostředek nejen na budování svalové hmoty, ale také na spalování tuků.
Je to vlastně výhoda dvojího účinku díky jednomu suplementu.
BCAA berou energii tukovým buňkám a vracejí jí buňkám svalovým, které ji mohou využít ve svůj prospěch. Důležitou úlohu v tomto procesu hraje leucin.
Podle vědců je leucin klíčovým stimulantem, který propůjčuje BCAA jejich schopnost podporovat růst svalstva. Neznamená to ale, že byste měli vyškrtnout izoleucin a valin. I tyto 2 aminokyseliny jsou nezbytné při budování bílkovinných bloků.
Důležitá je souhra všech tří aminokyselin. Pokud budete mít hladinu izoleucinu a valinu podlimitní, tak vás samotný leucin příliš nespasí.
 
 4. důvod – SNÍŽENÍ SVALOVÉ BOLESTI
 
S bolestí svalů po tréninku jste se nepochybně už setkali. Někdy jsou bolesti takové, že mohou negativně ovlivnit váš výkon v tréninku.
Tento druh bolesti je označován jako zpožděná svalová bolest.
Její příznaky nejde zcela odstranit, ale je možné je snížit.
Profesor Sharp říká, že vědci zaregistrovali, že BCAA dokázaly snížit tempo odbourávání svalů při intenzivním tréninku a tím současně snížily únavu svalů, což umožňuje cvičit častěji bez známek únavy a úbytku síly.
BCAA jsou tak účinným nástrojem k dosažení svalového růstu, ale také dokážou bránit odbourávání svalů a celkového katabolismus. Je to vlastně takový ochranný štít proti svalové destrukci a únavě.
BCAA vás samozřejmě svalové bolesti a únavy zcela nezbaví, ale dokážou ji omezit. Určitě tedy stojí za to si je opatřit.


5. důvod – REGENERACE

Čím rychleji dokážete po tréninku zregenerovat, tím dřív se můžete do fitka vrátit a znovu trénovat.
Proto se doporučuje užívat BCAA i po tréninku, protože urychlují regeneraci a tím podporují růst svalů.
Toto platí pro každého – bez ohledu na to, jestli je vaším cílem budovat objem, sílu nebo vytrvalost.
Mějte na paměti, že optimální regenerace znamená větší tréninkový objem a intenzitu a to vede k lepší adaptaci. Díky kvalitní regeneraci maximalizujete i svalový růst.
 
Tolik 5 důvodů, proč by neměly větvené aminokyseliny chybět ve vaší sportovní tašce.

 A jak byste měli BCAA užívat?
Můžete se setkat s mnoha doporučeními.
Ale obecně je dobré brát 5-10 gramů se snídaní a poté znovu před a po tréninku.
Poslední dávku si dejte před spaním.
Záleží samozřejmě i na konkrétním výrobku – pokud na něm bude jiné doporučené dávkování, tak se samozřejmě budete řídit daným doporučením.