Benefity užívání kolagenu

Autor: Dušan Synek

O kolagenu se toho psalo už hodně, já vím. Od benefitů, které zajišťují zlepšení kloubního aparátu, až po hubnutí snad úplně všechno. Některé z těchto informací jsou pravdivé, některé však ne. Jak se v tom vyznat a čemu můžeme věřit?  Inu, sám jsem měl v tomto období poměrně veliké problémy, které se týkaly především kloubů, proto jsem neotálel a vyhledával všechny možné informace, které nejsou tzv. BRO-SCIENCE (kamarádské názory), ale jsou to informace potvrzené z mnoha četných, a především dlouhodobých studií.

Většina studií v dnešní době je poměrně zavádějících, jelikož se testuje velká spousta suplementů (zmínil jsem především tuto kategorii), jenže studií je mnoho a jsou prováděny krátkodobě, což znamená, že efekt jednotlivých aktivních látek, v našem případě kolagen, nemusel prokázat účinky, protože testování trvalo příliš krátkou dobu na to, aby se mohly efekty potvrdit. Na štěstí u kolagenu bylo dlouhodobých studií mnoho, proto jsem se rozhodl, že se s vámi podělím o tyto informace, jelikož kolagen je látka, která si zmínku rozhodně zaslouží. Už jen proto, že pomohla spoustě lidem.

Kolagen, jakožto látka, je určena k dlouhodobému užívání. Pokud chcete opravdu těžit z jeho benefitů, tak koupit si jedno balení opravdu nestačí. Tělo totiž kolagen rozkládá díky stresu, slunečnímu záření, bakteriím a rafinovanému cukru.

Co je to kolagen? Kolagen je strukturální protein v pojivových tkáních, jenž čítá celkově 35% celkového zastoupení proteinu v lidském těle. Také obsahuje aminokyseliny, které jsou spojeny v kolagenovou spirálu (neobvyklá kompozice obsahující velké množství glycinu a prolinu).

Tak, ta hnusná omáčka okolo, o kterou jsem vás nemohl ošidit je za námi. Teď už alespoň víte, co to kolagen je, pokud jste teda tu nudnou teoretickou část nepřeskočili, čemuž bych se ani nedivil, ale aspoň máte komplexní informace a můžete machrovat, že víte " vo co gou".

1) Podpora kůže: Kolagen je TO, co dává kůži její elasticitu. Čím mladší jsme, tím více kolagenu náš organismus obsahuje, čím starší jsme, tím méně kolagenu náš organismus obsahuje. Jak nečekané, že? Jedna z potvrzených studií poukazuje na to, že po dobu užívání alespoň 5g kolagenu mělo pozitivní vliv u starších osob na vyhlazení vrásek a zlepšení kožní elasticity. Suplementace kolagenu, především hydrolyzovaných kolagenových peptidů, mělo také vliv na redukci povislé kůže u lidí, kteří prošli drastickou dietou a jejich kůže nebyla schopna se na tuto změnu adaptovat.

2) Kloubní výživa: Tento bod je pro širokou veřejnost asi nejznámější. Kolagen posiluje pojivové tkáně, které kloub obklopují. S přibývajícím věkem, nebo zraněním, pojivové tkáně degradují a mohou vést k bolestem, nebo degenerativním onemocněním kloubu. Studie potvrdili, že kontinuální užívání kolagenu na denní bázi o hodnotě 10 gramů vede k odstranění bolestí a rovněž k lepší fyzické aktivitě.

3) Podpora pevnosti kostí: Díky obsahu kolagenu v kostech je kost schopna lépe absorbovat nárazy. Kolagenová vlákna poskytují pojivové sítě pro vápník a jiné stavební kloubní materiály. Užívání kolagenu potvrdilo pevnost kostí u žen ve starším věku proti osteoporóze.

4) Podporuje svalové přírůstky: Tady jste se určitě probrali, protože zatím ty informace nebyly nic moc. Kolagen sám o sobě nepomáhá aktivně stavět svaly, jako například syrovátka, nebo jiné složky. Od kolagenu můžeme očekávat regeneraci pojivových tkání a protekci stárnutí svalů (především u lidí, kteří dovršili 5. dekádu). Kolagen je v těle stěžejní pro regeneraci kloubů, vazivového aparátu a chrupavek. Zlepšení kloubní celistvosti vede při fyzické aktivitě k větší produkci síly = větší možné svalové přírůstky.

* Jedna studie prováděná na mužích, kteří užívali denně 15g kolagenu a prováděli silový trénink po dobu 12 týdnů, prokázala, že tato skupina v konečném součtu dosáhla o 1.5 více kg svalové hmoty a zlepšení silových výkonů, než skupina které bylo podávané placebo. 

5) Podpora kardiovaskulárního systému: Kolagen je důležitá součást krevních cév. Nedostatečné množství kolagenu v těle může způsobovat tuhnutí tepen, zvýšení krevního tlaku a tím pádem celkově vést k možnému infarktu. Všechny tyto negativní efekty může vyřešit denní dávka kolagenu mezi 8-10 gramy, nehledě na to, že vám poděkuje také cholesterol, který se díky této látce může snížit, rovněž tak záněty ovlivňující kardiovaskulární systém.

6) Redukce podkožního tuku: U tohoto bodu vám přesně nepopíšu, co vědci vyzjistili, protože si sami nejsou jisti. Jen podotkli, že je zde možná redukce tělesné hmotnosti, díky odstranění tukové tkáně. Vede je k tomu test prováděný na ženách, kterým podávali kolagen v denní dávce 15g při sedavém zaměstnání. Ženy byly rozděleny do dvou skupin. Jedné skupině byl podáván kolagen (15g denně), druhé skupině bylo podávané placebo. Obě dvě skupiny měly sedavé zaměstnání, tedy přibližně stejnou fyzickou aktivitu a stejně nastavený kalorický příjem. U skupiny, které byl podáván kolagen však byla prokázaná redukce hmotnosti o 1,3kg více než u skupiny, které bylo podávané placebo. Jediná zmínka, která by poukazovala na možný efekt hubnutí je, že kolagen může bojovat proti ukládání tuku, podporuje inzulínovou senzitivitu a také zkvalitňuje hladinu cukru v krvi. Jsou to všechno však nepotvrzené informace.

Z mého pohledu je kolagen velice efektivní látka, která dokáže tělu velmi prospět v případě, že se užívá kontinuálně po delší dobu, ale naopak není její suplementace ŽIVOTNĚ NUTNÁ. Lidé, kteří dovršili 45–50 let mohou z kolagenu profitovat opravdu hodně. Pro mladší populaci, nebo konkrétní případy po zranění je kolagen vhodné užívat také. Koneckonců, když se podíváme na doplňky výživy, které používá například Vlastimil Kužel, což je doopravdy pán, který když zvedá benchpress, činka se pod tíhou kotoučů prohýbá, tak zjistíme, že suplementace kloubní výživy je v jeho repertoáru obsažena, řekl bych vždy. To také může poukazovat na jistou efektivitu těchto doplňků stravy.