Diety a návyky stravování podle krevních skupin

Autor: Extrifit


V dnešním článku vám nabídneme pohled na návyky stravování, které jsou založeny podle krevní skupiny. Pro čtení tohoto článku byste proto měli znát svoji krevní skupinu. Krevní skupina je popis červených krvinek jedince, to je přesný popis sacharidů a bílkovin na jejich slunečné membráně. Druhy krevních skupin se dělí na čtyři části pomocí systému AB0. Krevní skupina může být: A, B, AB, 0. Nejčastější krevní skupina na světě je typ 0, ale česká republika má nejběžnější typ krevní skupiny A. Nejméně častý typ krevní skupiny na světě je typ AB. 


Krevní skupina A     

Doporučení pro výživu člověka, který má krevní skupinu A je užívání bílkovin jako vegetariáni. Konkrétně se jedná o luštěniny a sójové produkty. Člověk s krevní skupinou A by měl zařazovat do své stravy velké množství zeleniny, používat kvalitní rostlinný olej. Člověk s krevní skupinou A by se měl vyhýbat velkému příjmu živočišných bílkovin a živočišných tuků, protože u této krevní skupiny dochází díky velkému příjmu živočišných bílkovin a živočišných tuků k častým poruchám trávicího traktu a postupného vzrůstu krevního cholesterolu. Člověk s krevní skupinou A by se měl vyhýbat potravinám, které způsobují zahleňování, nejvíce častou potravinou, která způsobuje zahleňování je mlíko. Dále by se měl vyhýbat masu a tučným uzeninám ze syrového masa, masu bažanta, masu králíka, telecímu masu, mléčným produktům, slanině, tučné drůbeži, lososům, tučným sýrům, pistáciím, kešu, bílé mouce, vícezrnným chlebům, vnitřnostem, ančovičkám, kaviáru. Ve větším množství by se člověk s krevní skupinou A měl vyhýbat těstovinám, červenému i bílému zelí, bramborám, pomerančům, mandarinkám a dále by měl omezit v potravinách ocet, kečup a majonézu. Zásadní pravidla pro člověka s krevní skupinou A pro snížení osobní hmotnosti je NEJÍST MASO, TUČNÉ MLEČNÉ VÝROBKY A JÍDLA S NADBYTKEM PŠENICE. Při krevní skupině A je doporučeno užívání léků v malém množství pro srdeční oběh a imunitu. Na srdeční oběh jsou to například léky s názvem: Koenzym, Vitamín E, Vápník, Chrom, Karnitin, Vitamín B12, Niacin, Extrakt z Hlohu a podobně. Na imunitu to jsou léky s názvem: Echinacea, Vitamín C, Železo, Zinek, Mateří kašička, Wobenzym, Ginseng a podobně. 


Krevní skupina B

Člověk, který má krevní skupinu B může bez obav konzumovat potraviny jako je maso, zelenina, vejce, játra, netučné mléčné výrobky. Naopak u krevní skupiny B hrozí nesnášelivost laktózy. Vyhýbat by se člověk s krevní skupinou B měl potravinám jako je drůbeží maso, vepřové maso, kuře, slanina, srdce, losos, mořské produkty, plísňový sýr, pistácie, buráky, čočka, hrach a fazole, žito, bílý chléb, kuskus, ječmen, tofu, rajčata, olivy, bagety, sezam, mandle skořice. Pro člověka, který má krevní skupinu B, je doporučeno používat olivový olej, před olejem lněným. Při krevní skupině B je doporučeno užívání léků v malém množství pro mozkovou činnost, odolnost proti virům a tvorbu inzulínu. Pro mozkovou činnost to mohou být léky jako je: Lecitin, Ginko, Eleuterococcus a podobně. Pro odolnost proti virům to je: Vitamín C, Vitamín B12, Lysin a podobně a pro tvorbu inzulínu to jsou: Vitamíny B6, Hořčík, Zinek a Chrom. Zásadní pravidla pro člověka s krevní skupinou B pro snížení osobní hmotnosti je NEJÍST ČOČKU, KUKUŘICI, BURÁKY, PŠENICI A NAOPAK ZAŘADIT DO SVÉHO JÍDELNÍČKU ZELENINU, VEJCE, NETUČNÉ MLÉKO. Pro člověka s krevní skupinou B je doporučeno vařit si čaj z lékořice.


 
Krevní skupina AB

 Potraviny zde vychází z toho, že jde o mix krevní skupiny A a B. Skupina B je oproti skupině A méně omezená ve stravě a je doporučeno se vyvarovat potravin, které nejsou doporučeny pro skupinu A. Doporučené potraviny pro skupinu AB jsou tedy sójové produkty a mnoho zeleniny. Vyhýbat by se člověk s krevní skupinou AB měl potravinám jako je slanina, hovězí maso, kuře, kachně a husám, losos, plnotučné mléko, fazole, hrách, plesnivý a zrající sýr, olivový olej, banány, pomeranče, kiwi, ocet, kečup. Při krevní skupině AB je doporučeno užívání léků v malém množství pro podporu srdce, protirakovinné působení, podporu imunity. Na imunitu to jsou léky s názvem: Echinacea, Vitamín C, Železo, Zinek, Mateří kašička, Wobenzym, Ginseng a podobně. Na podporu srdce to jsou například léky s názvem: Koenzym, Vitamín E, Vápník, Chrom, Karnitin, Vitamín B12, Niacin, Extrakt z Hlohu a podobně. Zásadní pravidla pro člověka s krevní skupinou AB pro snížení osobní hmotnosti je NEJÍST ČERVENÉ MASO, FAZOLE, KUKUŘICI A PŠENICI A NAOPAK JÍST TOFU, MOŘSKÉ PLODY A ZELENINU.

Krevní skupina 0

V této skupině se nachází jedinci s velmi silným zažíváním, které je schopné zpracovat víc masa, než jsou schopni lidé, s jinou krevní skupinou. Tito jedinci jsou ale náchylnější oproti jiným krevním skupinám na záněty a vředy střevního traktu, na záněty kloubů, a na močové kameny. Nadměrná konzumace masa a uzenin je pro člověka s krevní skupinou riziková, díky nadměrnému příjmu živočišných tuků. Pro krevní skupinu 0 je doporučeno konzumovat méně energie, kde by hlavním faktorem měl byt pokus snížit příjem tuků. Doporučené potraviny pro skupinu 0 jsou nesmažené maso, červené maso, libové vařené maso, pečené maso bez tuku. Vyhýbat by se člověk s krevní skupinou 0 měl potravinám jako jsou uzeniny, obiloviny, potraviny s obsahem lepku, pšenici, kukuřici, husu, šunku, slaninu, zelí, květák, bílý a celozrnný pšeničný chléb, italské těstoviny, mléko a syrovátce, tučným sýrům, jogurtům, tučným tvarohům, pomerančům, mandarinkám. Při krevní skupině 0 je doporučeno užívání léků v malém množství pro podporu rychlosti přeměny, pro podporu srážlivosti krve, pro omezení rizika zánětu, pro podporu činnosti štítné žlázy a pro zabránění vzniku vředů žaludku. Pro podporu rychlosti přeměny to jsou: Karnitin, Vitamín C, Lékořice, Jód, Draslík a podobně. Pro omezení rizik zánět to jsou například: Žraločí chrupavky, Yucca a podobně. Pro podporu štítné žlázy je to Jód ve formě mořských řas a pro předejití vzniku vředů žaludku je to řasa Fucus vesiculosus, Lékořice a podobně. Zásadní pravidla pro člověka s krevní skupinou 0 pro snížení osobní hmotnosti je NEJÍST TUČNÉ A SMAŽENÉ MASO, BÍLÉ PEČIVO, KNEDLÍKY S OMÁČKOU A TĚSTOVINY.

ZÁVĚR

Závěrem je nutno říct, že se jedná pouze o experimenty vědců a není prokázáno, zda tato technika pomocí krevních skupin určitě funguje. Je na každém jedinci, aby si svoji stravu vyzkoušel a experimentoval s ní tak, jak mu nejlépe vyhovuje na svalový růst, funkci střev a podobně.