Extrifit odměňuje: Markéta Martinásková- Mistryně ČR

Autor: Extrifit

Již čtvrtým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Markéta Martinásková.

Ahoj, mohla by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Ahoj. Je mi 17 let, studuji gymnázium, cvičení se věnuji něco málo přes 2 roky a druhým rokem závodím v bodyfitness.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

Byla jsem to já sama. Jednou jsme měli jet s rodinou k moři a já jako asi skoro každá slečna jsem chtěla nějak vypadat. Tak jsem začala cvičit a dodržovat nějaký jídelníček. Už je to víc jak 2 roky a nehodlám se cvičením přestat.

Kam bys to chtěla nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Kam bych to chtěla nejdále dotáhnout? Popravdě nevím. Určitě bych si ale v budoucnu chtěla zkusit nějakou mezinárodní soutěž.

Ty jsi jedna z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhla. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Odměna mi byla předána za 3. místo na mistrovství Čech v kategorii bodyfitness juniorek a za 1. místo na mistrovství České republiky v kategorii bodyfitness dorostenek. A protože jsem opravdu velký milovník kaší, jako odměnu jsem si vybrala hlavně rice oat mash ve všech možných příchutích, potom několik proteinových pudinků a 50% palačinek.

Proč sis vybrala právě tyto produkty a myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Značku Extrifit považuji za jednu z nejkvalitnějších, jejich suplementy a doplňky mi chutnají. Určitě mi pomůžou, protože se teď několik týdnů nebudu muset starat o svačiny. Vezmu kaši nebo pudink, zaliji to vodou a jídlo je hotové.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Tou nejsilnější stránkou je určitě moje silná vůle a výdrž. Vždycky si nastavím cíl a jdu si za ním a je mi jedno, jak moc těžké to bude. Naopak obrovskou slabinou je dieta. Mám za sebou dvě soutěžní přípravy a ani jedna se nepovedla podle mých představ. Nestihla jsem vyrýsovat, takže jsem na podiu vypadala hladká. Nicméně to stačilo na vítězství. (smích) Musím najít dietu, která mi konečně sedne. Hodně mě láká zkusit IIFYM.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Se svým skvělým trenérem Zdeňkem Maštalířem, který pro mě dělá první poslední. :-)

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Plno lidí by si teď mohlo myslet, že to byla chuť na nezdravé, ale kdepak. Hlavním problémem byl čas. Neměla jsem tolik času, kolik bych chtěla pro své blízké. Každý den hned po škole jsem měla trénink s kardiem, pak 45 minutová cesta domů, učení a hlavně příprava jídla na další dny. Zkrátka když jsem nebyla ve škole nebo v posilovně, byla jsem v kuchyni a na nic jiného nezbylo moc času. A když byl, byla jsem ráda, že si můžu na chvíli odpočinout a vypnout hlavu. Potom to bylo třeba ranní vstávání nebo nálada. Ze začátku jsem byla veselá a nebylo poznat, že mám přísnou dietu. Ke konci jsem ale pořád nevypadala tak, jak bych chtěla a věděla jsem, že už mě honí čas, a i když jsem se moc snažila, občas jsem ten úsměv neměla. Ale neztěžuji si, protože dělám to, co mě baví a občasná únava a špatná nálada k dietě prostě patří.

Co plánuješ v nejbližším období?

Určitě se začít věnovat kamarádům a rodině, když jsem je v dietě zanedbávala. Potom třeba předsoutěžní seminář, který se bude konat někdy v půlce září.

Co bys poradila svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty? A jak tě vnímají třeba ve třídě?

Tak určitě mít výdrž a nevzdat to po prvním neúspěchu! Všechno nejde hned, chce to svůj čas. :-) Myslím si, že to ve třídě nijak moc neřeší a docela mě i podporují. Vždycky mi udělá radost, když se mě někdo zeptá na něco ohledně fitness.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měla zvolit jediný doplněk, který by to byl?

V mimosoutěžním období asi protein a v přípravě BCAA.

 Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Určitě to jsou záda. Na začátku si dám hrazdu nebo stahování horní kladky. Potom přítahy jednoruč, stahování horní kladky paralelním úchopem a veslování. Mrtvé tahy nedělám, protože mě z nich bolí záda.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Teď po soutěži si cvičím tak, jak mi to vyjde. Většinou to je pondělí, úterý, středa, pátek. Jedu tréninky na AB. To znamená:

- pondělí,středa: záda, ramena, ruce

 - úterý, pátek: nohy, prsa, břicho

Někdy zařadím kardio a o víkendu jezdím na koních.

Zkoušíš maximálky? Pokud ano, jaké jsou a pokud ne, tak jaký máš názor na silová cvičení?

Maximálky nezkouším. Ale můžu se pochlubit svým asi nejlepším výkonem a to jsou přítahy na hrazdě 4x15 s 20 kg kolem pasu. Samozřejmě s držením nohou od trenéra. Silový trénink bych chtěla někdy zkusit, ale potřebovala bych k tomu nějakého parťáka.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Letos už asi na žádné, na podzim to moc nevidím. V roce 2018 bych ale chtěla znovu na mistrovství a tentokrát zkusit bikiny fitness. Vím, že je to většinou naopak, že se z bikin přechází do bodyfitness, ale já příští rok už budu muset soutěžit jen v juniorské kategorii, a tam už je to opravdu o svalech a vyrýsovanosti. To by pro mě znamenalo naplácat ještě hodně svalů a to se mi až zas tak nechce. Líbí se mi to tak, jak to mám teď, a proto bych chtěla přejít do nižší kategorie. Uvidíme ale, když jsem před dvěma lety začala cvičit, taky jsem nechtěla mít velká ramena, a teď je mám dvakrát taková než na začátku. (smích)

Znáš Extrifit Team? Je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní? 

Určitě Sabča. :-)                                                Je nějaká osobnost, se kterou bys šla ráda třeba na večeři? Kdokoliv.

Asi s Arnoldem.

Chceš na závěr něco dodat?

Určitě bych chtěla poděkovat Extrifitu za odměnu, trenérovi, za to, jak mi pomáhá a krásně se o mně stará na soutěži, také svým přátelům, kteří museli trpět mou náladovost a hlavně nesmím zapomenout na svou skvělou rodinu, protože nebýt jejich podpory jak finanční, tak psychické, tak bych na žádné závody nešla.