Extrifit odměňuje: Martin Kulíšek- medailista z Mistrovství republiky

Autor: Extrifit

Již čtvrtým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce si můžete přečíst zde. V krátkosti jde ale o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Martin Kulíšek.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Zdravím čtenáře Extrifitu, mé jméno je Martin Kulíšek a studuji na uměleckém gymnáziu v Ostravě. V posilovně cvičím už přes rok a půl, ale cvičení už jsem se věnoval dlouho předtím doma za pomoci jednoruček a hrazdy.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

Ani si přesně nepamatuju, jak jsem se cvičením začal. Vím jenom, že jsem často chodil běhat a poslouchal jsem při tom hudbu, anebo jsem popadl jednoručky, co jsme měli doma. Dále jsem skoro každý den dělal sedy lehy a přitahoval jsem se na hrazdě. Dlouhá doba uplynula a kámoši mi začali říkat, že vypadám slušně a měl bych začít chodit do fitka. Zezačátku jsem fitko jako takové moc necenil, ale jak jsem si tam jednou zacvičil, chytlo mě to a už nepustilo.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Nehledám přímo konkrétní cíl, chci prostě cvičit co nejdéle a dotáhnout to tak daleko, jak to jenom bude možné. Stále posouvat limity a dostat se co nejdál. Kulturistika mě vnitřně naplňuje. Kdykoli dokončím trénink, mám pocit, že jsem ten den udělal všechno, co je nutné.

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Letos jsem se umístil na MMS i na MČR na třetím místě, čehož si velmi vážím. MČR byla už má sedmá soutěž, takže si myslím, že to určitě mělo také vliv na mé umístění. Od Extrifitu jsem používal tyto suplementy: Hydro DH 32, Actinox, Dextrózu, Hellgel, Bcaa GT plus, BCAA sypané a také kaše a palačinky. Jako odměnu jsem si vybral směsici těchhle produktů.

Proč sis vybral právě tyto produkty a myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Protein DH32 piju vlastně už půl roku a nemohu si ho vynachválit i přes jeho nahořklou chuť. Actinox je také velmi netradiční, ale opravdu funkční suplement. O gelech snad nemusím ani mluvit. Jsou taktéž bezkonkurenční. Následující rok se nejspíše nebudu účastnit jarních soutěží, budu se soustředit hlavně na nabírání svalové hmoty.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Své silné stránky vidím hlavně v estetice a poskládání jednotlivých svalových partií. Jako moje přednosti bych uvedl hlavně břišní svaly ramena a prsa. Nejslabší partií jsou nejspíše lýtka, na těch musím hodně zapracovat. Po soutěži jsem rapidně změnil trénink a soustředím se na speciální objemové tréninky typu Bear a Korte, protože s nabíráním mám největší problémy.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Nejvíce na své přípravě samozřejmě spolupracuji s mojí trenérkou Darinou Káňovou, se kterou konzultuji jak trénink, tak stravu. Prostě všechno. Jinak většinou cvičím sám, většina mých sparing partnerů bohužel fitko většinou opustila.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Sám nevím, neřekl bych, že nějaká věc byla extrémně těžká oproti nějaké jiné. Všechno bylo tak nastejno. Obecně ale můžu říct že ne

Co plánuješ v nejbližším období?

Teďka v létě plánuju objemovku a na podzim nejspíše i nějaké ty soutěže. Uvidíme, jak na tom budu.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty? A jak tě vnímají třeba ve třídě?

Mým vrstevníkům bych neporadil nic jiného, než pořád jenom makat a hlavně vydržet co nejdýl. Jedině tak se dostaví výsledky. Co se týče situace ve třídě, je velmi smíšená. Mám pár kamarádů, kteří mě podporují a jsou na mě „hrdí“ :D. Pak je tu druhá skupina lidí, která ze mě má srandu typu „Baví tě pořád jíst tu rýži?“ anebo „Chutná ti to vůbec?“ „Jíš ty vůbec něco jiného?“. Ale to mě vůbec neuráží, ale naopak mě to žene vpřed. Ve stravě se vždy snažím být co nejvíce striktní.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Určitě protein. To je základ. Poté třeba dextrózu do nápoje po tréninku a také BCAA s Glutaminem. Až po nich je na řadě nakopávač.

 Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Mojí nejlepší partií je bezpochyby břicho. Cvičím klasicky sedy lehy, zvedání noh na nakloněné rovině, ale nejčastěji cvičím břicho na hrazdě. Tam to procítím nejlíp.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Momentálně začínám s objemovým tréninkem Korte. Třikrát týdně cvičím dřepy, mrtvé tahy, shyby a tlaky s jednoručkama. Zařazuji také doplňkové cviky na ostatní partie.

Zkoušíš maximálky? Pokud ano, jaké jsou a pokud ne, tak jaký máš názor na silová cvičení?

Maximálky nezkouším, ale vůbec si nemyslím, že silový trénink je špatný. Ba naopak. Občas jej zařadit vůbec neuškodí.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Nejspíše na podzim na Grand Prix Ostrava a Grand Prix Jalex Krnov.

Znáš Extrifit Team? Je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?

Určitě Vojta Koritenský a Slavoj Bednář. Co se týče Vojty, tak si myslím, že slov je netřeba :D. Slavoj mi přijde velmi sympatický, líbí se mi jeho tělesná stavba a taky to, že jako jeden z mála z Česka soutěží v NABBě a patří tam mezi ty nejúspěšnější.

Je nějaká osobnost, se kterou bys šel rád třeba na večeři? Kdokoliv.

Tak to by byl nejspíše Arnold Schwarzenegger nebo Sergi Constance. Nikdy jsem nad ničím podobným nepřemýšlel :D. Myslím si ale, že by to bylo velmi zajímavé.

Chceš na závěr něco dodat?

Hlavně bych chtěl poděkovat všem mým kamarádům, rodině a především mé trenérce Darině Káňové. Bez ní bych na tom totiž byl o dost hůř, hlavně co se týče předsoutěžní přípravy. Dále bych chtěl poděkovat také firmě Extrifit za její skvělé články o posilování a suplementy. Jak složením, tak chuťově jsou bezkonkurenční. Dále bych pak chtěl vzkázat začínajícím cvičencům, ať vydrží a nevzdávají se. Kdyby měl někdo zájem o nějakém mém postupu a fotkách tak mě může začít sledovat na instagramu – martin_kulisek či na facebooku. Ještě jednou všem děkuji za podporu a snad se uvidíme na podzimních soutěžích.