Hubnutí pomocí kyseliny mléčné?

Autor: Dušan Synek

Na to, že jdu tak trošku proti proudu, jste si asi zvykli. Ani s tímhle článkem vás nezklamu. Většina fitness blogů píše o nabíračkách, vydává různé tréninkové plány, které slibují brutální nárůst svalové hmoty a síly a tak dále a tak dále. No a já budu psát o hubnutí. A k tomu ještě tak trošku netradičním způsobem. Nebo spíš… netradiční informací, která vám může s hubnutím pomoci.

Metoda, kterou budu popisovat, jak z názvu článku lze vydedukovat, se používá už nějaký ten pátek. Některými vědomě, některými nevědomky, ale používá. Dovolím si vám vysvětlit, na jakém principu tato metoda pracuje, v čem spočívá a podobně. Tak pojďme na to.

Jedna z velmi obvyklých metod, která se v souvislosti se spalováním tuků používá, je metabolická práce. Metabolická práce je pojem, který zahrnuje principy, nebo metody, jako jsou (super-série, gigantické série, shazované série, krátké (nebo super krátké) pauzy mezi sériemi, vysoké opakování s menší vahou (vypalovačky) a podobné termíny, které vás jen napadnou. Já jsem vypsal snad ty nejvíce známé a používané.

Nejdříve je důležité zmínit, že redukce % tuku lze dosáhnout bez těchto intenzifikačních technik. Takže pokud vás nebaví, nedělejte je, není to nutné. První a základní předpoklad, který je třeba docílit pro redukci tuku, je kalorický deficit. Říkám první a základní, nikoli jediný.

Na druhou stranu… jsou zde benefity, které nám metabolická práce může nabídnout a které nám pomohou urychlit proces spalování tuků. Samozřejmě za předpokladu, že se nacházíme v kalorickém deficitu, máme dobře nastavenou stravu a váha je redukována kontinuálně (žádné drastické diety).

Pálení

Tak, teďka přijde ta nudná část, kterou můžete přeskočit, protože se bude jednat o biochemii a o to, co se vlastně děje, když vytváříme laktát při tréninku.

Co je laktát? Pokusím se to zjednodušit, abych nezacházel příliš do detailu a nezabil vás nudou úplně. Laktát je vedlejší produkt svalové kontrakce, když nemáme dostatek kyslíku pro mitochondrie v našich buňkách. Tady ale pozor, protože ne všechna svalová kontrakce bude ústit v laktátovou produkci. To je důležité, protože na základě této informace se bude odvíjet tréninkový program, který zajistí tvorbu a kumulaci laktátu. Na laktát ale nelze pohlížet pouze a jen jako na odpadní produkt, který už nemá žádný význam, nebo funkci. Ve skutečnosti může být laktát recyklován v játrech skrze proces zvaný Coriho cyklus. Játra konvertují laktát na glukózu, která může být využita v pokračující práci jako zdroj energie. To je hustý, ne? Pokud jste to dočetli až sem, tak se vsadím, že tuhle informaci jste MOŽNÁ ještě neslyšeli.

No, teďka si asi říkáte, jak může být tahle informace relevantní pro něco, jako je spalování tuků? Vždyť to s tím nemá co souviset. Inu, přeměna laktátu na glukózu (v těch játrech) je energeticky negativní proces (berte jako energeticky náročný proces, do kterého vstupuje ATP). Takže nejen že využíváte ATP pro svalovou kontrakci, ale využíváte ji také pro recyklaci laktátu, která vám následně dodá energii na další svalové kontrakce. Čím více laktátu vytvoříte, tím intenzivněji budou nucena vaše játra pracovat = tím více energie spálíte. Takže laicky řečeno… jste schopni spálit více kalorií ne pouze na základě toho, že dodáváte energii do pracujících svalů, ale také proto, že je tělo nuceno spalovat energii pro přeměnu laktátu zpět na glukózu v játrech (takže taková… dvojitá výhra pro redukci tuku).

To je zatím jeden benefit, který kyselina mléčná nabízí. Pojďme dál.

Tréninková frekvence

Dalším benefitem, který se nám naskýtá je ten, že můžeme trénovat častěji, pokud je trénink nastavený správně. Proč zmiňuji dobře nastavený? Protože pokud je tréninkový systém založený opravdu pouze a jen na metabolickém poškození, tak se minimalizuje mechanické poškození svalu a rovněž tak neurologický stres. To znamená, že sval není poškozen do takové míry, aby potřeboval dlouhou dobu regenerace, a tím pádem jste schopni trénovat častěji. Do takového tréninkového programu ale vstupují velmi cenné proměnné, jako je výběr cviků, který je, řekl bych, až kritický a také porozumění tempa, které se při opakování v jedné sérii uplatňuje.

Častý trénink svalových skupin s sebou nese jednak benefity zmíněné výše, ale také rozdělení živin. Takže to je další benefit, který nám metabolická práce nabízí.

Rozdělení živin

O tomto termínu jste už určitě slyšeli, takže tady můžete spát úplně. Pro ty, kteří by to dočetli až sem a nevěděli, tak se nejedná o nic jiného než jen rozdělení živin, které spočívá v ukládání glukózy do svalu, namísto do tukové tkáně. Pokud jde primárně o spalování tuků, tak více frekvenční trénink může být velmi dobrý pomocník, protože přijaté množství energie se uloží ve formě glykogenu ve svalech, namísto do tuků.

Typy metabolického tréninku

Obecně lze rozdělit metabolický trénink na lokální a systematický. Oba dva typy tréninku s sebou nesou benefity, které jsou zmiňované výše. Rozdíl, který je mezi těmito dvěma typy tréninku, je v adaptaci a typu selhání/vyčerpání, kterého dosáhnete.

Systémové metabolické tréninky jsou skvělým nástrojem pro kardio-vaskulární kapacity a vytrvalost. Selhání v tomto typu tréninku spočívá v tom, že vám dochází dech, cítíte celkové vyčerpání (ne vyčerpání pouze a jen svalové skupiny). Můžete cítit napumpování, také lokální kyselinu mléčnou (pálení ve svalech), ale ne tolik, jako v lokálním metabolickém tréninku.

Lokální metabolický trénink je zase excelentní z hlediska zkvalitnění vaší schopnosti se zotavit během pracovních sérií pro individuální sval. Selhání v tomto případě bude kombinací brutálního napumpování a pálení v lokálním svalu. Nebudete pociťovat veliký kardio-vaskulární stres (záleží na vaší trénovanosti a také svalu – známe trénink nohou, že? Tam se člověk zadejchá a zapotí i na předkopech X zákopech). Ale po tomto typu tréninku byste měli být energičtí a tak nějak… v poho.

Oba dva ze zmiňovaných programů s sebou přináší benefity, které lze uplatnit na základě vašeho cíle. Důležité je brát v potaz, že výsledky tréninkového stylu se nedostaví hned, ale je to dlouhodobější proces. Tak teď, pokud jste to dočetli až sem, víte, proč se metabolická práce uplatňuje v procesu hubnutí už od dob Arnolda. Jen teďka už to víte z trošku hlubšího hlediska, než jen proto, že to dělal Arnie.