Jak řekl pan Novotný... Fuck off jim.

Autor: Pavel Vacek

Jestli sledujete naše sítě, asi víte, že jsme byli včera s klukama (a Verčou) podpořit našeho teamového kolegu Karlose Vémolu v boji o titul šampiona Česko-Slovenské MMA organizace Oktagon. Myslím, že můžu mluvit i za ostatní, když prohlásím, že to byl skvělý zážitek. Sice nám trochu sprchlo, ale všichni jsme byli rozhicovaný z tréninku, tak jsme se aspoň trochu ošplouchli, no ne? Lepší bejt mokrej, než ošklivej v pláštěnce, že jo.. No ale nakonec se počasí před hlavním programem umoudřilo, přestalo pršet a my si mohli vychutnat velkolepou show v beznadějně vyprodané Štvanici.

Blikající náramky, vytvářející skvělou atmosféru při koncertu skupiny Lake Malawi, asi 200 kilo vystřelených konfetů, které trochu zlomyslně napadaly do talířů ve VIP lóžích, rachejtle, ozvučení, záběry z dronu, to všechno udělalo z běžného sportovního turnaje společenskou událost, která dalece přesahuje svět bojových sportů a přitahuje pozornost veřejnosti. Na tom všem je vidět, jak hodně se v té organizaci maká a jak hodně se do ní investuje a vrací. Je neuvěřitelné, na jak malém trhu, jakým ČR a SR je, dokázala dvojice Novotný/Neruda vybudovat něco tak velkého a expandujícího. Pokud budou pokračovat v tak šíleném tempu, které nasadili, jsem si jistý, že se stanou brzy jasnou evropskou jedničkou. Nástup našeho člena Extrifit Teamu je kapitola sama o sobě. Pochopitelně vám nemůžu mít za zlé, když mě označíte za zaujatého pozorovatele, protože jím bezpochyby jsem. Ale fakt je ten, že „příjezd“ na trůnu ověšený hermelínovým pláštěm, s korunou na hlavě a v doprovodu písně Karla Gotta, byl vtipným překvapením snad pro všechny návštěvníky. Nastavení hlavy, kdy si na sebe Karlos sám a dobrovolně nakládá brutální tlak, je pro mě absolutní záhada. Stačí, jaký z toho mám nervy já při pomyšlení, co se bude dít na našich profilech na sociálních sítích v případě oznámení Karlosovy prohry. Jenže od té doby, co je Karlos u nás, mu rapidně vzrostla výkonnost, takže jsem to psát ještě nemusel. Ufff…

Jenže ono je to stejně jedno. I když vyhraje, spustí se obvyklý kolovrátek se 100x ohranou písničkou. Lehký soupeř, váhově jinde, Attila, šaškárna, domluvený výsledek, válečka, a tak pořád dokola. Oktagon je cirkus, šaškárna, podvod. Klasika. A pak taky vulgární nadávky, urážení bez obsahu, no prostě hnus… Upřímně, je mi z toho smutno. Ne, že by mě to nějak emocionálně zasáhlo, ale vede mě to k přemítání, kde se bere ta totální absence sebereflexe lidí, kteří přeperou leda tak vlastní dítě a nedokázali by uspořádat ani besídku v mateřské školce? Nechápejte mě špatně, nemám nic proti kritice, sám jsem na ní sportovně vyrostl, ale když napíšu, že Novotný je to a to, Oktagon špína, Vemola taky vyfasuje nějakou tu nadávku, tak to není o kritice, ale prachobyčejném vystříknutí žluče nějakého frustráta. Ale proč o tom vlastně píšu?

Sami se s tím potkáváme denně. Fitness lidi jsou jiní, vypadají jinak a mají jiný životní styl. A to mnoha lidem moc nešmakuje. A tak jak si Oktagon a Novotný s Vémolou poradí lehce s hejtem na ně, my si poradíme s tím, že nemáme péra, kozy, ženský jsou chlapi, chlapi jsou nepoužitelný, protože neumí kopat díru v zemi, všichni žereme ty sračky v prášku, třeba ten protein, pak žereme ty další sračky, takže všichni umřeme nejdýl do 40 a bikini fitness závodnice mají bulimii a anorexii v jednom a neumí vařit. Ani jedna. A nikdo by nás nechtěl domů. Bůůůů, já se snad rozbrečím… No…, poradíme si s tím, pokud je nám nějaký ten pátek. Já těch pátků mám o dost víc, takže z toho mám vyloženě prdel. Jenže, taky mám doma emocionálně nestabilní bytost, kterou všeobecně označujeme jako dospívající. A odtamtud vím, že oni si s tím tak lehce neporadí.  

Máme na stránkách video z předávání cen dorostencům v kat. physique a hned v jednom komentáři jsou za vychrtlíky s vystouplými žebry, aby je druhý komentář označil za sypače. To prostě nevymyslíš. Bikini, dorostenky a juniorky, ze stejné soutěže jsou hubený zmalovaný flundry, nemají kozy a hned zároveň jsou to umělé silikonky a ty tety, co tam píšou, jsou rády, že mají nějaké to kilo navrch, než aby vypadaly takhle… Jasný, strašně vám to žeru. Potíž je v tom, že tohle píšeme lidem kolem 15-20 let, kteří prostě dají na názory ostatních, i když to píše ten největší lůzr v okolí. A jsou z toho rozbití, špatní, demotivovaní. A to je špatně. Navíc, když se nemají moc kde poradit. Běžná rada rodičů je totiž ta, ať tam teda nic nepublikují, nepíšou a ideálně ani nejsou. Jenže to nejde. Tohle je jiný svět, než jaký býval za mého mládí. Nepíšu, jestli horší, nebo lepší, ale rozhodně jiný. Na internetu se odehrává život teenagerů a zakázat jim ho, je jako říct, ať se jdou dobrovolně zavřít na samotku. Prostě to nejde. Navíc jsou už sociální sítě nezbytnou součástí naší sebepropagace. Pokud to někdo myslí s fitness nebo kulturistikou vážně, bez sponzorů, nebo podporujících fanoušků to půjde ztuha. A bez instagramu, fcb, tiktoku apod. ani jedno z toho mít nebude. Zájem veřejnosti, reakce fanoušků, popularita, je dnes zásadní pákou pro vytáhnutí peněz z nějaké soukromé firmy. Některé značky zajímá výlučně jen počet followerů, jiné, jako třeba Extrifit, se to snaží skloubit i se sportovní výkonností. Jisté je, že Mistr republiky s 500 fandy nezajímá nikoho. A nárůst popularity s sebou nese i nárůst hejtrů, to se bohužel nedá nic dělat. Nejsem z těch, který by zakazoval všechny věty, které nejsou tvořeny slovy z medu a mléka. Neubírám nikomu právo projevovat se veřejně jako debil. Jde jen o to, jak si s tím poradit...

Berte to jako daň. A stejně tak jako tu peněžní daň, tak ani tuhle nikdo neplatí rád. Přesto musí být. Nikdo se nezavděčí všem. Možná jsou nějaké ty slavné výjimky, ale spíš to bude jen o tom, že těch hejtrů mají míň a platí menší daň. Takže co s tím? Možná se stačí podívat na příklad toho Karlose. Kdo si myslíte, že mu vydělává na složenky? Těch 7000 lidí na štvanici, nebo ti hejtři na fcb? Jasně, řečnická otázka, každý má jasno. Přesto mají mladí nutkavou potřebu řešit jeden debilní komentář a ignorovat 50 pochvalných. Jenže vás musí zajímat těch padesát. Věnujte energii těm, co vás podporují a mají rádi. Ty vám budou generovat profit ať už má jakoukoliv podobu. Na druhou stranu potřebujete i ty hejtry. Bez jejich hádek by nebyl dosah. Bez dosahu příspěvku nebudou noví fandové. Začarovaný kruh, já vím.

Je to tedy hlavně celé o tom, proč to děláte vy. Jaké vy máte cíle. Pokud chcete vyhrát, shodit kila, nabrat svaly, soustřeďte se na dosažení toho cíle. Lidí, kteří vám budou psát, že to nedokážete, že na to nemáte, bude mraky. Ale ani jeden vám na té cestě nepomůže. Soustřeďte se na ty, co vám dávají podporu palcem, komentářem, radou. Někdy i kritikou, pokud je konstruktivní a věcná… Ty jsou vám přínosem. Vím, že je to těžké nezapřemýšlet o tom, jestli ta vaše prdel není skutečně moc velká, svaly skutečně moc malé, genetika skutečně tak mizerná, jak někdo píše. Ale od toho cvičíte, od toho se snažíte, bojujete a jdete si za svým. A tohle odhodlání vám žádný komentář nesmí vzít. Navíc vám můžu slíbit jedno. Nikdy v životě se mi nestalo, že by někdo přišel a řekl mi do očí nějakej ten hnus, co je schopný napsat na internet. Nikomu, koho znám, se to nestalo. V reálném životě svoje hejtry nikdy nepotkáte. Takže co s nima? No…jak řekl v sobotu na Štvanici ve svém (mimochodem skvělém) projevu pan Novotný. Srát na ně. Fuck off.