Jak vyzrát na svalové křeče?

Autor: Dušan Synek

Musím se vám všem hned na začátku přiznat, že tenhle článek píšu proto, že jsem zrovna tímhle nepříjemným postihem byl omezen… stále ještě jsem, nicméně je to mnohem lepší, než to bývalo. A o co konkrétně jde? Jak jste mohli z názvu článku vydedukovat, jedná se o svalové křeče. Já konkrétně trpím na svalové křeče v oblasti lýtek u jednoho jediného cviku, tím jsou výpony na lýtka vsedě. Článků, videí, rad tipů a triků jsem viděl mraky a myslím si, že když jsem načerpal tolik informací z kvalitních zdrojů, mohl bych se o ně s vámi podělit.  

Když jsem se jen zmínil o svalových křečích, tak první věc, kterou jsem mohl slyšet, byla: ,,tak doplň magnézko.“ Né asi… dík za radu, bro. Magnézium doplňuju každodenně a investuji do toho opravdu nemalé peníze, takže pokud jste jako já a magnézko je vaším denním chlebem, je tu víc faktorů, které mohou svalové křeče způsobovat. Pojďme na to mrknout.

Asi bych začal takovým klasickým způsobem… co to vůbec svalová křeč je. Já bych tomu dal nějakou definici, jako třeba: náhlá a nedobrovolná kontrakce jednoho, nebo více svalů. Víc bych to nepitval, protože vás to stejně nebude zajímat.

Co svalové křeče způsobuje?

Příčin může být víc. Já jsem si konkrétně své příčiny jist a hodně rychle jsem se snažil ji eliminovat a zaházet tu pomyslnou díru, kterou jsem kopal den co den.

Magnézium: Ačkoli jsem ho zmiňoval už na začátku, tak bych jím stejně začal, protože drtivá většina běžné populace, ale i sportovců, je na magnézium deficitní. Divím se, že i sportovci, protože v dnešní době je spousta reklam, nebo jiných propagačních materiálů, které mohou upoutat vaši pozornost, s tím, že magnézium je deficitní a měli byste ho doplňovat. Samozřejmě jejich konkrétní magnézium je to nejlepší a na ostatní se vykašlete, protože nebude fungovat. Tady si dovolím říci, že výběr magnézia je docela důležitý, jelikož každé magnézium bude mít trochu jiný účinek a jinou vstřebatelnost. Aniž bych zacházel do detailů, tak na první dobrou říkám, že magnézium z lékárny, prosím, nebrat. Potom tady máme magnézium (malát = které vás nabudí, bisglycinát = které vás zase zklidní, treonát = „ferrari“ mezi hořčíkem – jako jediná forma hořčíku dokáže prostoupit přes hematoencefalickou bariéru a projít do mozku.) Těch forem je víc, ale vypsal jsem zde asi ty nejvíce známé a nejvíce používané.

Dehydratace: Také jeden z velice běžných jevů, který hlavně v letním období neustále přibývá. Ačkoli lidé třeba ani nemají potřebu pít, měli by do sebe za celý den alespoň 1.5 litru OBYČEJNÉ VODY, případně minerálky – nejlépe nesycené, hodit. Proč jsem tu obyčejnou vodu zvýraznil Caps Lockem jako největší klávesnicový gangster? Protože čaj, kafe a energeťáky organismus odvodňují. Jo a prosím, kdybyste se někdo chtěl ptát, co takhle slazená Mattonka… to je zase jiný příběh. Takže tomu denně dejte alespoň 1.5 litru, ale dovolím si říci, že více bude v horkých letních měsících a k tomu ještě, pokud jste aktivně žijící jedinec, nebo sportovec, lépe. Opravdu se toho nebojte.

Snížená funkce štítné žlázy: Zde nebudu zabíhat moc do detailů, jelikož nejsem žádný MUDr a nerad bych zde vysvětlil něco špatně. Ale odborné literatury udávají, že možné příčiny svalových křečí mohou být způsobeny sníženou funkcí štítné žlázy. A jak poznat, zdali máte problémy se štítnou žlázou? Je to pouze a jen mnou sepsaný výčet příznaků, které vám mohou NAPOVĚDĚT, nikoli přesně určit, zdali máte problémy se štítnou žlázou : řídnutí a vypadávání vlasů a obočí, otoky obličeje, suchá a hrubá pokožka, zácpa, studené končetiny a otoky, zvětšená štítná žláza (na pohled, na pohmat), pomalý srdeční tep, nechutenství, syndrom karpálního tunelu. Přesný výsledek vám řekne vyšetření z odběru krve.

Elektrolyty: Na vině může být také špatný poměr elektrolytů. V dnešní době je strava bohatá především na veliké množství sodíku a vápníku, nicméně draslík a chlor může být problém. Je tedy na místě, pokud chcete svalové křeče odstranit, se zaměřit na příjem těchto 4 zásadních elektrolytů a uvidíte, zdali vám pomohou problém vyřešit, nebo ho alespoň zmírnit. Mně osobně elektrolyty pomohly jak s křečovými stavy, tak s lepším napumpováním, procítěním svalů a celkovému vzhledu (především plnosti svalů). Jednak vám tedy mohou pomoci ze zdravotního hlediska (ať už jako prevence, nebo možný způsob „léčby“), nebo z estetického hlediska.  

Neurologické problémy: V tomto bodě vám toho nejspíš moc neporadím, ale je pravda, že nervové dráhy mohou také za vznik svalových křečí, pokud něco není v pořádku. Nicméně v takovém případě by bylo dobré vyhledat odborníky a řešit to s nimi.

Přemíra svalové aktivity: Tenhle bod si myslím dává mysl, ne? Pokud bude sval dlouhodobě aktivní v mimo-cvičebních aktivitách, může to být jedna z příčin svalových křečí. Zde se jeví jako dobré doporučení buď: snížit mimo sportovní aktivity (tedy používání jisté svalové skupiny, která křeče zaznamenává), nebo alespoň masáž – či automasáž dané svalové partie. Masáží se ze svalů mohou uvolnit škodlivé látky a sval bude více prokrven, tedy lépe vyživen.

Ztuhlé svaly: Pokud jsou svaly naopak po delší dobu neaktivní a nejsou dostatečně protažené, mohou vést k samovolným svalovým kontrakcím.

Co mohu ještě z vlastní zkušenosti dodat, jelikož jsem se s tímto problémem, tedy těma křečema, potýkal dlouho, je se s vámi podělit o jistý postup, který mně osobně pomohl zmírnit křečové stavy v mých lýtkách. Před započetím samotných sérií jsem sval důkladně zahřál. Můj způsob prohřátí svalu bylo skákání přes švihadlo. Představte si dementa, kterej odtrénuje nohy a potom jde ještě na švihadlo… no plácáte si na čelo se slovama : ,, myslí to jako vážně?“ Nicméně po pár minutách na švihadle, kdy jsem neřešil nějaký počet opakování, nebo čas proto, abych spálil nějaké kalorie a měl jsem pocit, že jsou lýtka zahřátá, jsem se přesunul na výpony ve stoje s vlastní vahou. Těch opakování jsem dělal poměrně dost s důrazem na kontrolovanou negativní fázi. Po těch četných opakování s vlastní vahou jsem se přesunul ke stroji na výpony v sedě. Při samotných rozcvičovacích sériích jsem byl nucen začínat na malé váze a postupně s váhou gradovat. Někdy jsem sebou škubnul s tichým vyřčením vulgarismu, když křeč nastala, nicméně po pár opakováních to ustálo. Zajímavé na tom všem je, že čím víc byl sval ke konci pracovní série vyždímaný, tím křeče odezněly.

Je to pouze a jen můj osobní přístup k tomu, jak jsem s tréninkem lýtek nakládal já, když jsem byl v těch nejhorších křečových stavech a dovolím si tvrdit, že tento cvičební přístup mi také velmi pomohl ke všem těm přidaným doplňkům a opatřením, která jsem zavedl. Samozřejmě ten postup můžete aplikovat na jakýkoli sval, se kterým máte problém. U mě konkrétně to jsou, jak jste se dozvěděli, lýtka. Ale tento „princip“ rozcvičení bude fungovat na jakoukoli partii. Jen místo švihadla zvolit jinou aktivitu, která bude fungovat na podobném principu švihadla v mém případě.

Nenechte se svalovými křečemi omezovat ve vašem tréninku, nebo běžném životě se slovama, že to ono samo nějak ustane. Vemte to do svých rukou a něco s tím dělejte.