Jaký protein je pro mě nejlepší?

Autor: Extrifit

Tento článek vám poradí, co to jsou proteiny, k čemu je potřebujete, jaké množství byste jich denně měli užívat, jaké jsou mezi proteiny základní rozdíly a proč je doporučováno preferovat produkty z Evropské unie před jinými ze zámoří. Článek je záměrně zjednodušený, aby se v něm mohli orientovat i méně zkušení, nebo začínající zájemci o posilování a fitness, kteří se v problematice proteinových suplementů prozatím příliš neorientují. Některá fakta jsou tak pro snazší pochopení záměrně zjednodušena (avšak nikdy na úkor pravdivosti).

Co jsou proteiny a k čemu jsou dobré?

Protein je základní stavební částicí svalové hmoty. Chcete-li nabrat svalovou hmotu, můžete trénovat jak tvrdě chcete, můžete mít dostatek času pro regeneraci, můžete mít dostatek energie z kvalitních sacharidů, můžete používat nejmodernější suplementy stimulující růst svalů (jako jsou různé kreatiny, NO stimulanty a podobně)… Všechno Vám to ale bude málo platné, pokud vaše tělo nebude mít z čeho novou svalovou hmotu stavět, jinými slovy - pokud nebude mít dostatek proteinů. Je to stejné, jako kdybyste chtěli postavit dům, měli maltu, míchačku atd.., ale chyběly by cihly.

  

Onen dostatek proteinů znamená, že byste měli na každý kilogram Vaší tělesné váhy přijmout cca 2 g bílkovin (proteinů). Vážíte-li tedy třeba 80 kg, Vaše optimální denní dávka ve chvíli, kdy chcete nabírat svalovou hmotu, je 80 x 2 = 160 g bílkovin. A tak zařadíte do své stravy dostatek masa, mléčných výrobků, vaječné bílky a jiné přirozené zdroje proteinů - ale i tak Vám zřejmě k cílovému číslu bude něco chybět. A zde přicházejí ke slovu proteinové suplementy.  Proteinové suplementy jsou tak tím prvním, po čem by měl sportovec usilující o nárůst svalové hmoty sáhnout. Je to onen „základ pyramidy“, bez kterého nemá smysl nasazovat suplementy jiné. Realita je zde totiž neúprosná - stimulujte tělo k růstu jakkoliv chcete, bez proteinů ale neporoste.

Otázky zní, po jakém proteinovém suplementu tedy sáhnout? A kolik dávek v jakém množství denně používat? Vše uvedené se odvíjí od Vašeho jídelníčku a také od Vašich finančních možností.

Co vyplyne z jídelníčku…

Spočítejte si, kolik gramů bílkovin denně přijmete z běžného jídla. Nyní si spočítejte, kolik gramů byste denně měli přijmout (to je ono vynásobení váhy dvojkou). Vyjde Vám, kolik gramů bílkovin Vám denně chybí. Je-li to množství okolo 30 - 40 gramů, hravě jej doplníte jednou denní dávkou proteinového suplementu, je-li to množství mezi 40 - 80 gramy, měli byste si dát dávky dvě, je-li to množství nad 80 g, měly by být dávky proteinového suplementu alespoň tři.

V případě, že mluvíme o jediné denní dávce, byla by nejlepší buď ihned po tréninku, nebo až večer před spaním. V případě, že mluvíme o dvou denních dávkách, bylo by dobré ji zařadit v druhý z uvedených časů. V případě třetí dávky ji zařadíte v průběhu dne mezi jídly (s dostatečným odstupem), výhodný je také čas ráno po probuzení.

Co vyplyne z finančních možností…

V případě, že jste finančně limitováni, kupte bez ohledu na denní dobu, kdy chcete protein používat, jeden univerzální suplement, který se nebude v těle uvolňovat ani příliš rychle a ani příliš pomalu. Použít jej můžete večer před spaním, po tréninku, v průběhu dne i klidně ráno před snídaní. Takový suplement by měl obsahovat převážně koncentrát syrovátkové bílkoviny (WPC), a to buď levnější ultrafiltrovaný (pro tělo méně využitelný), nebo dražší CFM (výrazně lépe využitelný). Část bílkovin může být tvořena i dražším syrovátkovým izolátem WPI. V našem e-shopu takové možnosti nabízejí produkty pod obchodními názvy WHEY 100 (nejlevnější) High 80, CFM 80 a ISO 90. 

V případě, že finančně zase tak moc limitováni nejste, bude lepší, pokud pro různé denní doby sáhnete po různých proteinech. Na noc byste měli používat suplement takový, který se bude uvolňovat co nejdéle a který tak bude Vaše tělo zásobovat proteiny po dobu ideálně celého spánku. Takové proteiny obsahují v levnější variantě kaseinát vápenatý (takový u nás nenajdete), případně dražší (a výrazně kvalitnější) micelární kasein, v naší nabídce je pod názvem Micelar Casein. Ideálně též obsahují i jiné druhy proteinů, které svým postupným uvolňováním zajistí průběžné zásobení těla bílkovinami od chvíle požití po dobu dalších 5 - 7 hodin. U nás je to špičkový produkt LONG 80.

Zmíněné „pomalé“ proteiny se hodí večer před spaním, jsou ale zcela nevhodné po tréninku. V tu chvíli totiž potřebujete naopak protein co nejrychlejší, takový, který se uvolní během několika chvil a který tak svaly zazásobuje v co nejkratším možném čase. Takové proteiny jsou většinou složeny výhradně z enzymaticky hydrolyzované syrovátkové bílkoviny a je pro ně charakteristická mírně nahořklá chuť. Čím více hydrolyzovaný, tím nahořklejší chuť. Stupně hydrolyzace jsou označeny číslovkou za zkratkou DH. Čím vyšší číslo, tím větší hořkost, ale také kvalita zpracování. Nejvyšší možné zpracování, které technologie umožňuje je momentálně označeno stupněm DH32.

V naší nabídce najdete z hydrolyzovaných proteinů produkty pod názvy HYDRO 77 a SUPER HYDRO DH32. Též se může jednat o kombinovaný suplement obsahující hydrolyzát a některý z vysoce kvalitních WPC koncentrátů a/nebo izolátů. Ano, tyto produkty jsou lehce dražší, ale sami uvidíte, jak extrémně rychle je vaše tělo tráví a využívá. I takový vyrábíme, a to pod názvem HYDRO ISOLATE 90. Mimochodem, takové proteiny můžete použít i ráno po probuzení cca 30 minut před snídaní, abyste „vyhladovělým“ svalům dodali bílkoviny co nejrychleji. Na zbývající použití v průběhu dne mezi jídly je nejvhodnější zařadit klasický syrovátkový proteinový koncentrát WPC nebo WPI, který jsme již rozebrali (a příklady doporučili) v úvodu této kapitoly.

Speciální proteiny..

V dnešní době, kdy se mnoho zákazníků potýká s intolerancí na mléčné výrobky a laktózu, jsou velmi poptávané produkty, které naprosto vylučují i stopové prvky laktózy. Takovou možnost nabízejí produkty Peptibeef a Vegan. Jak už názvy naznačují, používají naprosto jiné zdroje bílkoviny, než je syrovátka. V případě Peptibeefu jde značkový izolát HydroBEEF® (hydrolyzované hovězí peptidy), obsahující masové (cca 25 %) a kosterní (cca 75 %) bílkoviny. Tento produkt nejenom že nabízí výhody zmíněné v úvodu odstavce, ale je zajímavý i pro jinou chuť produktu, a především pro odlišné aminospektrum, které skvěle doplňuje to syrovátkové. Na opačném pólu, hlavně z ideologického hlediska, je samozřejmě výrobek VEGAN, který by neměl chybět žádnému sportovci z řad veganů.

Kolikaprocentní protein zvolit?

To už vyplyne ze souvislostí. Budete-li sahat po hydrolyzátu, vždy bude mít kolem 73 - 77 % bílkovin. Budete-li sahat po syrovátkovém koncentrátu, bude mít podíl bílkovin kolem 75 - 80 %. Budete-li sahat po nočním proteinu (z větší části obsahuje micelární kasein), bude obsahovat okolo 80 % proteinů. Uvedené samozřejmě není dogmatem, narazit můžete i na 90 a více procentní proteiny, pro běžného uživatele jsou ale zbytečné (hodí se až do přísné předsoutěžní diety). Stejně tak najdete třeba 65procentní proteiny, po těch mohou sáhnout ti, kteří mají problém s nabíráním čehokoliv (tzn. jak svalů, tak i tuku) a kterým se tak trocha energie z přítomných sacharidů hodí.

Ze zámoří, nebo z Evropské unie?

V posledních letech jsou produkty sportovní výživy pocházející ze zemí Evropské unie zákazníky mnohem více preferovány. Proč? Současné normy Evropské unie pro výrobu sportovní výživy jsou daleko přísnější než některé normy v zámoří, a tak u suplementů z EU (a tedy i z České republiky) máte daleko vyšší garanci kvality. U takových suplementů máte nesrovnatelně vyšší záruku, že obsahují skutečně to, co obsahovat mají (správný druh bílkoviny), že obsahují tolik, kolik mají (správné množství bílkoviny) a naopak, že v nich není nic, co by tam být nemělo (u proteinů z USA se vám může stát, že budou vyrobeny z tzv. rBGH geneticky modifikovaného mléka - což se vám u produktů z ČR či obecně z EU nepřihodí nikdy). Co se týká Extrifitu, za zmínku stojí to, že jako jeden z mála producentů uvádí naprosto přesné a transparentní složení svých výrobků, což ani dnes není žádným pravidlem.