Jaroslav Vácha: Chtěl bych si zacvičit s Branchem Warrenem

Autor: Veronika Zemanová

Ahoj, můžeš se čtenářům krátce představit? Co děláš, kolik ti je, jak dlouho liftuješ?

Jmenuji se Jaroslav Vácha, pocházím z Jaroměře je mi 22 let. Momentálně pracuji jako osobní trenér v Extrifit Gymu v Hradci Králové, kde mám perfektní podmínky jak pro práci, tak pro trénink. Cvičím samozřejmě už dlouho, ale poslední rok se specializuji na kategorii Bench Press Raw, čili bez dresu.

Předpokládám, že tě do toho uvrtal Vlastík Kužel, nebo se mýlím?

Ne, vůbec ne. Máš pravdu, Vlasta v tom hrál obrovskou roli a taky Miroslav Vítek. Těmto 2 osobám vděčím za to, že jsem to zkusil a úplně tomu propadl. Bez nich by to rozhodnutí závodit v benči možná ani nepřišlo.

Proč sis řekl, že zrovna tohle je pro tebe to pravé?

Ve cvičení jsem vždy rád používal těžké váhy až do nějakého přijatelného extrému. Dělám to takhle celou dobu, co cvičím a nehodlám to měnit. Asi by mě to cvičení úplně přestalo bavit. No a jelikož Powerlifrting je o tom, zvednout co největší hmotnost, tak  se mi to velice zamlouvalo.

Jaké jsou tvé největší výkony?

Zatím jsou moje dosavadní výkony 150kg z Mistrovství Světa GPC, kde jsem vyhrál a posunul národní rekord o 5kg. Dále pak 155kg na Benchpress Raw z Mistrovství Světa WUAP, kde jsem skončil na 3 místě a posunul národní rekord o 15kg.

Co tě nejvíc limituje v tréninku a v progresu?

Je to psychická bariéra, kde si tak úplně ještě nevěřím a nedaří se mi na soutěži odstavit psychické bloky.  

Řešíš nějak stravu, nebo jíš všechno?

Stravu si hlídám, ale ne tak striktně jako kulturista. Přes týden se snažím dodržovat příjem bílkovin a nijak extrémně neprasit. O víkendu si ale většinou dám vše, na co mám chuť.

A co doplňky? Ty využíváš?

Samozřejmě. Naprostý základ je pro mě kvalitní protein. Nedám dopustit na CFM 80, který už mám projetý skoro ve všech příchutí. Tedy aspoň myslím. Asi nemusím dodávat, že i na vše ostatní preferuju Extrifit. Tzn, občas nějaký ten nakopávač, Agrezz, nebo HellGel apod. Zároveň taky dbám na dostatečný příjem vitamínů a pozor si dávám i na příjem Magnesia. Teď nemyslím toho na ruce. :-) 

Z čeho máš největší respekt?

Asi jako u každého liftera je to respekt z těch velkých vah pro jedno opakování a z toho plynoucího rizika zranění.

Máš nějaký rituál před soutěží?

No, žádné woodoo panenky, kterými bych eliminoval soupeře s sebou nevozím. Zato s sebou vozím přítelkyni Anetu, která mi nosí štěstí.

Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě, s kým by sis chtěl někdy zatrénovat?

Byl by to zřejmě Branch Warren. Ty jeho brutální tréninky s obrovskými váhami mě hodně baví. Ale asi by to nemohlo být v Extrifit Gymu, protože to by nás Vojta asi vyhnal, kdybychom mu tam párkrát práskli s činkama o zem, jak to předvádí ve videu. Anebo možná ne. Třeba by se přidal. Pokud vím, Branch je jeho oblíbenec. Každopádně by asi zašli na střelnici.