Jdu se učit bruslit. V pátek hraju na Mistrovství světa...

Autor: Pavel Vacek

Ačkoliv nás náš pan premiér přesvědčuje o tom, že naše země je veliká, bohatá a mocná natolik, že dokáže porazit i světové velmoci, stačí jeden pohled do mapy a rázem zjistíte, že je v celé republice zhruba tolik lidí, kolik jich má na svém autě SPZ Londýna. V Šanghaji bychom mohli zabrat 2-3 předměstí a v Tokiu se svými 37 miliony obyvatel bychom se možná vešli na trochu větší sídliště. Na velikost a sílu našince tedy mám poněkud odlišný pohled. Přesto je až s podivem, jak obrovské množství medailí dokáže naše zemička vyprodukovat na právě ukončeném Mistrovství Evropy. Kor když nám s tím ještě helfne jeden megaúspěšný přeběhlík ze Slovenska. V momentě, kdy píšu tyhle řádky, hodiny na monitoru ukazují 19:41 minut a skóre je asi 17 medailí a z toho se jich několik houpe na krku Borisovi Pavlovičovi. Úplně přesně si to můžete přečíst na stránkách Ronnie.cz tady: https://kulturistika.ronnie.cz/c-37569-mistrovstvi-evropy-2022-zpravy-z-mista-deni.html

Paráda, super, skvělé, bomba! Ale stejně tak jako radost z úspěšné výpravy, cítím jisté rozčarovaní nad tím, kam to celé směřuje. Existuje vůbec ještě sport, který jsem před 30 lety začal dělat? Závodí se ještě v kulturistice? Protože já fakt už ani nevím. Snažil jsem se najít, kdo vyhrál v kategorii nad 90 kg, ale po rolování přes games klasickou kulturistiku, klasickou kulturistiku, classic physique, games začátečníků, physique začátečníků, wellness fitness, bodyfitness, physique, muscular physique, akrobatické fitness, normální fitness, vozíčkáře, smíšené páry, smíšené fitness páry, a to celé ve všech možných věkových kombinacích, jsem usnul vyčerpáním, aniž bych se dopídil výsledku. Poté, co mě probrala odeznívající křeč ve zkolabovaném rolovacím prstě, už jsem neměl odvahu v tom pokračovat, neboť jsem se bál, zda na mě nevyskočí ještě nějaké gender mutace, nebo chození po molu s pávem. Každopádně jsem po dlouhém výčtu medailistů zjistil, že v kategorii kulturistika mužů v jakékoliv váhové kategorii jsme až tak úspěšní nebyli. Pravděpodobně proto, že žádného reprezentanta v kategorii Kulturistika, na ME nemáme. 

Nebudu lhát, hodně jsem váhal, zda se do následujících řádků pustit. Na jednu stranu nechci kazit radost z výhry všem těm mladým, nadějným, krásným lidem, kteří jsou nepochybně a oprávněně v obrovském laufu z mezinárodního výsledku, na druhou stranu ta snaha IFBB nacpat medaili co nejvíce lidem začíná být už trochu směšná, a především degradující pro celou prestiž evropského, ale i světového šampionátu. Mistrovství Evropy a Mistrovství Světa bylo a mělo by být vrcholem amatérského sportu. Pořád tomu tak je. Žádný Diamond Cup se, aspoň prozatím, nemůže srovnávat s úrovní ME, nebo MS. Samozřejmě, mohou se na nějakých objevit ojedinělí mutanti bojující o Elite Pro card, ale to jsou jednotlivci, kdežto já tu píšu o celkové úrovni masy závodníků. Na ME a MS mají jezdit lidé, co projdou sítí národních mistrovství a u mnoha reprezentací to tak pořád ještě je. Především u těch, co pobírají státní dotace. My nečerpáme ze státního ani pětník, takže naše nominace je trochu benevolentnější. Ale to nevadí, já mířím spíš na trend ze strany samotného vedení IFBB, kdy zařadit na ME, nebo MS kategorii nováčků, a to ještě u všech těch podkategorií, mi přijde jako naprosto absurdní nápad.

Asi teď naštvu Petra Žůrka, který mezi Physique nováčky vybojoval zlato, nebo Alici Klinkeovou, která mezi bikini nováčky vybojovala dokonce Absolutní prvenství, a kteří, jen tak mimochodem, beztak vypadali úplně stejně dobře, jako závodníci v těch nenováčkovských kategoriích. O to víc mi to celé přijde padlé na hlavu. Nebo snad znáte jediný sport, kde by tohle bylo možné? Jakože za chvíli začíná MS v hokeji, já bych si šel nabrousit brusle, sehnal pár kámošů a společně vyrazili do Finska, kde bychom si zahráli před Krejčím na stejném ledě a bojovali o stejný stejný titul? Přijde vám to absurdní? Mně taky. Ale na našem MS nebo ME to jde. V pohodě. Nějaká hierarchie sportovní výkonnosti, budování kariéry, postup v žebříčku jako v jiných sportech? Proč, na co? Srát na to, stačí hodit pár éček za startovný a nabídneme ti titul teď a tady. We are family, přece…

Do kategorie classic games se díky poměru váha/výška v pohodě vejde i trochu míň osvalený plavec. Možná bude muset i trochu svalů shodit. Vážně má takový titul stejnou váhu, jako Mistr Evropy v kulturistice ve váhové kategorii? Protože tu asi po půl roce cvičení nevyhrajete… Stejně tak nerozumím kategorii nováčků mezi juniory. Vždyť každý junior je v podstatě nováček. Dost těžko mezi nimi najdeme nějakého, který by měl v 19 letech 12 let tréninku za sebou. Ulehčovat start sportovní kariéry, vymýšlet zas a zas další a další kategorii, aby se dostala medaile na všechny, zabíjí soutěživost, ctižádostivost a touhu se zlepšovat. Jediné, co to vylepšuje, je bankovní účet prezidenta Santonji. Protože o to jde především. O startovné. Čím více možností startu, tím víc startovného. Nač čekat až výkonnostně dorostu, když můžu závodit na ME po pár měsících tréninku? Rafa už nějakou tu vhodnou kategorii na míru vymyslí.

Tenhle článek nemá ambici něco změnit. Dokonce si ani nemyslím, že by kreativita ve vymýšlení nových a nových kategorií byla u konce. Věřím, že se dočkám na ME i promenád v elastických tričkách, tílkách, defilé tranďáků, a jednorukých s hrbem. Je ještě mnoho možností, jak vytahat nějaké ty eura za chvilkovou slávu, a ještě více lidí ochotných za to zaplatit. Ale třeba ještě není pozdě to zvrátit. Možná je ještě čas, ohradit se vůči trendu, který devalvuje prestiž titulu Mistra Evropy, či Světa, tak jak ho celospolečensky vnímáme a jak si takový titul zaslouží. Nemám potřebu dehonestovat výsledky z víkendu, ve skutečnosti je to tak, že to všem těm mladým klukům a holkám z celého srdce přeji, protože vím, jak obrovská motivační vzpruha, která povede k ještě lepším výsledkům, to pro ně je. Jen si myslím, že kategorie nováčků a games nemá na takto vysoké úrovni co dělat. Mistr světa v házené je nejlepší házenkář toho roku. Mistr Evropy ve sprintu je ten, co v daný okamžik uběhl nejrychleji 100 metrů a všichni tomu rozumí a chápou to. I vaše bába, co zná jen Máňu od vedle a Jardu Jágra. V čem závodí Mistr Evropy v classic games a proč je tam titulová kategorie „na zkoušku“ nechápe asi nikdo. Včetně mě.