Je tento protein vhodný do diety?

Autor: Pavel Vacek

Pokud by existoval nějaký žebříček kladených dotazů, ten z nadpisu článku by jistě opanoval první příčky. Tento dotaz se opakuje překvapivě často především v době, kdy spustíme nějakou prodejní akci a s tím spojenou reklamní kampaň, která zasáhne i širší zájemce, kterým jde častokrát pouze o úpravu jídelníčku do redukční diety. A jelikož se objevuje v podstatě u kteréhokoliv inzerovaného proteinového produktu, pojďme si tedy podrobněji rozebrat otázku, jaký protein je nejvhodnější do diety?

Předně je třeba zdůraznit, že všechny proteiny lze použít do diety. Protein je zkrátka protein a jednotlivé výrobky se liší pouze stupněm zpracování syrovátky, množstvím bílkoviny na 100 gramů, případně použitím více zdrojů bílkoviny. Účel jednotlivých druhů proteinů je však neměnný. Dodat tělu bílkoviny pro regeneraci, nebo případně růst svalové hmoty. Protein sám o sobě nevede k nárůstu tukové tkáně, ani ji sám o sobě nedokáže zmenšit. To vše je otázka celkového denního kalorického příjmu, který se sestává z příjmu jednotlivých složek jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky. Z těchto složek se skládá i samotný proteinový nápoj. Čili, do diety můžete použít jakýkoliv protein, i ten s vyšším obsahem sacharidů a tuku, za předpokladu, že všechny tyto látky započítáte do celkového denního příjmu. Tento kalorický příjem pak musí být nižší než váš výdej. Pokud je, hubnete, resp. pálíte tuk. Pokud je vyšší, přibíráte.

Přesto všechno označujeme některé proteiny jako vhodnější do diety. Proč?

Všeobecně se do redukčních diet doporučují proteinové výrobky s co nejvyšším množstvím bílkovin a co nejnižším množstvím sacharidů a tuků na 100 gramů výrobku. Z naší nabídky toto kritérium splňuje především Hydro Isolate 90, Iso 90 CFM Instant Whey, případně PeptiBeef®. Fantastické zpestření diety představuje  také úžasná proteinová káva Protein Caffé Isolate 90Důvod je vcelku jednoduchý. V případě, že držíte skutečně striktní dietu, mnohem raději přijmete sacharidy v jídle, tzn. v tuhé formě, a to především z důvodu nasycení. Dám příklad. Pokud byste zvolili produkt, který má sacharidů více, může se stát, že během dne přijmete třeba i 30 gramů sacharidů v proteinovém nápoji. U značek, které nemají tak transparentní složení jako Extrifit, to může být i mnohem více.  Pokud tyto sacharidy nezapočítáte do denního příjmu, především pro ženy už je to relativně vysoké číslo. Zároveň toto množství představuje téměř půl pytlíku vařené rýže, nebo několik brambor, což už je množství jídla, které dokáže zasytit.

Čímž se dostáváme k proteinům, které výše uvedené požadavky na minimum sacharidů a tuků nesplňují, přesto však skrývají jinou výhodu, která se rovněž může v dietě velmi hodit. Jsou to tzv. noční proteiny. Jak už jste asi pochopili z jejich označení, jedná se o produkty určené především ke konzumaci na noc. Z naší nabídky se jedná o Long80, Micelar Casein, nebo třeba i Protein pudding. Tyto proteiny se vyznačují tím, že se uvolňují dlouho, čímž dokáží zásobovat organismus stavební látkou- proteinem – po celou dobu spánku tak, aby nedošlo k nechtěné katabolisaci svalové hmoty. Což ovšem také znamená, že se tráví delší dobu a což znamená, že na rozdíl od jiných proteinů, kde hraje roli co nejrychlejší stravitelnost, dokáží i velmi dobře nasytit a tím pádem posloužit jako náhrada jídla. Tuto možnost pak rádi využívají především ti, kterým nejde primárně o budování svalové hmoty, ale především o redukci hmotnosti. Tito lidé pak mohou použít tyto proteiny místo večeře, snídaně atd.. a je vcelku jedno, že obsahují o pár sacharidů více, protože v každém případě bude kalorická hodnota takového koktejlu nižší než klasická pevná strava při zachování všech důležitých složek potravy.

Proteinu se zkrátka nemusíte bát, neboť špatná volba neexistuje. Existuje jen o něco lepší a někdy vhodnější.