Jsou stroje bezpečnější než činky?

Autor: Petr Třetina

Toho kluka si pamatuju. Chodil pár měsíců a pozoroval jsem na něm pokrok. Kladivově už zdvihal aspoň šestikilový jednoručky. Přišel dnes do posilky po půl roce a já se ptám: „ Proč?“ A on prý chodil jinam, protože je tam víc strojů. Cvičí jen na nich. Aha. Několik měsíců se u nás „dřel“ s činkami, tím pádem už přišel čas na změnu, to je jasný. Tak hubená osoba mužského pohlaví se málokdy vidí. Pokud teda denně nesjíždíte videoklipy se Snoop Dogem. S jointem jsem sice našeho exčinkaře neviděl, avšak tělesná podoba je zřetelná. Kdyby mi chtěl rozbít hubu loktem, tak mi vypíchne oko. Nebo spíš kus hovězího z mezizubních prostor. Tak tenké má ruce. A on si odkráčí na půlroční štaci po strojích s domněním, že nabere bezpečněji. Jenže v dlouhodobém horizontu to s tou bezpečností, ani s rozvojem muskulatury, není tak růžové. A s jeho přístupem mám obavu, že příště odkráčí v rytmu aerobiku. S cílem nabrat svalovou hmotu.

Pokud dojde k opačnému scénáři a do posilovny přikráčí například někdo, komu napodobování Olgy Šípkové již nevyhovuje, stroje můžou být vhodnou průpravou. Může jít o takové prvopočáteční seznamování se svými svaly. Cvičení na strojích se jeví bezpečnější a to hlavně proto, že je jasně daná dráha pohybu a cvičenec nemusí věnovat tolik pozornosti celkové rovnováze. Je méně náročné na techniku. Je snadnější si uvědomit jaké svaly při jakém pohybu pracují a lépe se osvojí schopnost je izolovat. Po několika trénincích se však doporučuje začít kombinovat stroje s činkami. Například trénink prsou začátečníka může být po prohřátí započat benčpresem (činka) a zakončen druhým cvikem rozpažováním na peckdecku (stroj). Stroje tedy nejsou v posilovnách jen kvůli začátečníkům. Pokročilí cvičenci je také používají, jen už ve většině případů netráví celý trénink přemisťováním od jednoho k druhému, ale používají veškeré možnosti posilovny kombinovaně. Maximální prokrvení daného svalu na konci tréninku bývá vhodnější právě na strojích, stejně jako zaměření na zaostávající partie.

Viděli jste někoho, kdo cvičí jen určité svalové skupiny? Já ano. Mluvil o tom, že začne, ale že zvětší například jen ramena a ostatní nepotřebuje. Někdo u tohoto motivu zůstává a pak vidíme třeba záda jako letiště spojená se zemí kuřími nožky. V tom vidím podobnost se záměrem cvičit jen na strojích. Jde totiž o hluboký stabilizační systém, který na většině strojů neposílíme, za to s činkami ano. Jsou to skupiny svalů, které mají za nejdůležitější funkci podporovat stabilitu páteře. Malé svaly, které jsou hlouběji pod těmi povrchovými. Nejhlubší vrstvu břišních svalů tvoří příčný sval břišní. Funguje také jako pomocný dýchací sval. Multifidi, které jsou umístěny mezi obratlemi po většině délky páteře, mají za úkol rozložit hmotnost zátěže do okolí a tím pádem chrání páteř před poraněním. A další skupina, svaly pánevního dna, jsou navíc i podporou některých orgánů (močová trubice, močový měchýř, děloha, konečník). Jejich síla je velmi vhodná v těhotenství a dokonce může podpořit sexuální funkce.  Do hlubokého stabilizačního systému patří i dýchací sval bránice.

 Na procvičování těchto velmi významných skupin svalů jsou primárně určeny konkrétní cviky i bez zátěže. Různé výdrže: ve vzporu, na boku, pánevní most, stoj na jedné noze, balancování na míči, cviky s TRX a spousta dalších. Stabilizátory ovšem významnou měrou zapojujeme i při cvicích s činkami. Pokud ovšem používáme správnou techniku, správný postoj a ostatní pozice. S činkami ale neizolujeme svaly tak dokonale jako na strojích a tím se cvičení stává komplexnějším, tudíž je třeba dbát více na regeneraci pomocných svalových partií – přizpůsobit tomu tréninkový plán. Například když máme za cíl zničit nohy dřepováním, kdy zapojujeme také hýždě, lýtka, hamstringy, spodní záda, břicho. Většina těchto pomocných svalů se sice nepředře a nebylo by vhodné počítat s tím, že je dřepováním řádně procvičíme, i tak je ovšem potřeba dát jim čas na zotavenou před jejich primárním procvičením.

Cvičení s činkami není tak snadné jako na strojích, ale do posilovny přece nechodíme se záměrem nadřít se co nejméně. Je potřeba naučit se správnou techniku a být precizní v jejím dodržování. Pak bude cvičení bezpečné jako na strojích a jejich kombinace v dlouhodobém horizontu ještě bezpečnější.