Kardio 6x jinak

Autor: Extrifit


Když slyšíte slovo kardio, vybaví se vám jen nuda, nuda a nuda. Možná máme recept, přečtěte si náš článek a uvidíte!
 
Můžeme s jistotou říct, že kardio trénink určitě zařadil do svého tréninku skoro každý z nás. Každý, kdo navštěvuje posilovnu, dobře ví, že je nezbytnou součástí tréninku, že pokud chce shodit nějaké to kilo a ukázat pracně nabyté svaly, většinou se bez něj neobejdeme. 
Většina čtenářů mi možná potvrdí, že je kardio strašně nudí a hodiny strávené na běžícím páse raději vymění za svižný posilovací trénink, jen aby se této nepříjemnosti zbavili. Myšlenka jízdy na rotopedu, běhu na páse, veslování nebo pohupování se na orbitreku je jejich noční můrou, ale bohužel jim nic jiného nezbývá, protože nebyli od přírody obdařeni vyrýsovanou postavou dokonalého mezomorfa, a tak si po každém tréninku odbudou tu svou nudnou půlhodinku a už se těší do sprchy.
 
Nyní vám představíme několik kardio tréninků, které možná někdo z vás zná, ale někdo o nich třeba ještě nikdy neslyšel. Vyzkoušejte si je a možná na kardio změníte názor.
 

 

Kontinuální kardio trénink
Kontinuální kardio trénink představuje typ vytrvalostního tréninku o nízké až mírné intenzitě. V podstatě ho mnoho z vás jistě zná, když jede na rotopedu nebo běží na páse 20 až 60 minut stejným tempem. Pokud nepatříte mezi excelentní sportovce zvyklé na tvrdou dřinu, jistě vám bude tento dobře známý styl tréninku maximálně vyhovovat, a to o to víc, když u něj budete současně sledovat televizi nebo poslouchat oblíbenou hudbu.
 Cvičit ho můžete kdykoliv a nemusí to být vždy v kombinaci s posilovacím tréninkem. Pokud se vám zdá, že nehubnete, zkuste vyrazit ráno na lačno. Sice trochu krutá změna, ale zkusit se má všechno.


Intervalový trénink
Také intervalový trénink zvládnou jak naprostí amatéři, tak aktivní sportovci. Trénink spočívá ve střídání pasáží vysoce intenzivního tréninku o vysoké srdeční frekvenci s delšími pasážemi s nízkým zatížením.
 Tento styl můžete dobře využít, pokud se u kontinuálního tréninku koušete nudou a vyhovuje vám střídání intenzivního zatížení s odpočinkem. Příkladem tohoto typu kardia může být dvouminutový sprint o rychlosti 12 km/h, který se střídá s tříminutovou rychlou chůzí nebo lehkým během 8 km/h.
 Délka tréninku pak závisí na vaší kondičce, někdo zvládne 20 jiný třeba až 40 minut. Protože je srdeční frekvence u tohoto typu tréninku rychlejší, nebývá tedy delší než běžný kontinuální trénink. 


Fartlek trénink
Tento typ kardia je velmi podobný intervalovému tréninku, ale není tak strukturovaný. Fartlek by měli spíše vyzkoušet pokročilí, než začátečníci. Tenhle typ kardia spočívá v tom, že, jako u předchozího stylu, střídáte rychlý sprint s odpočinkem, ale všechno je prováděno tak řečeno chaoticky. Rychle střídáte vysokou rychlost a vysokou intenzitu, anaerobní trénink a fázi odpočinku. Fartlek znamená „hra s rychlostí“, a to tu jde. Vše je ve vašich rukách, vy si volíte, kdy zrychlíte a kdy zpomalíte, vždycky ale jde o neplánované zbrklé přechody, takže nemusíte hlídat čas, jen podle vlastního pocitu zařadíte výkonnostní stupeň.


Kruhový kardio trénink
Tento typ tréninku můžeme také zařadit mezi již představené intervalové tréninky. Obsahuje kratší fáze aerobního tréninku kombinované s krátkými fázemi anaerobního posilovacího tréninku. V praxi to vypadá asi tak, že strávíte 4 minuty na orbitreku, pak zařadíte minutu dřepů, další 3 minuty poběžíte na páse, dále budete pokračovat minutou na legpressu a tak pořád dál a dál.
 Pokud tento typ kardia zařadíte do svého tréninku, perfektně využijete každou minutu a zároveň předejdete nudě, která vás s běžným kardiem čeká. Tento typ tréninku si mohou vyzkoušet jak pokročilí, tak začátečníci. Tenhle „kruháč“ dobře využijí i kulturisté při přípravě na soutěž. V podstatě posílíte svaly a zároveň odbouráte tělesný tuk.


Cross trénink
V rámci cross tréninku střídáte různé kardio stroje v různých časových úsecích. V podstatě existuje několik variant tohoto stylu.
 Jednak můžete střídat kardio stroje ve stejných časových intervalech, 8 minut jste na orbitreku, 8 minut běháte, 8 jezdíte na rotopedu, a tak dále. Pokud se vám nechce přecházet od stroje ke stroji, použijte vždy jeden stroj v rámci jednoho tréninku. V pondělí si zajezdíte na rotopedu, ve středu poběžíte na páse, a tak dále. Další alternativou pro dobrodružné jedince, může být cvičení podle ročního období, je to sice pro hodně pokročilé s všestranným zaměřením, ale pokud mezi ně patříte, rozhodně se nebudete nudit.
 V letním počasí se přímo nabízí plavání, turistika a horolezectví, na podzim a na jaře kolo a běh v přírodě, v zimě pak můžete vyrazit na lyže nebo běžky. Vše samozřejmě záleží na vašich možnostech, schopnostech, fantazii, touze po adrenalinu a buďme upřímní i na financích:).


HIIT
Už o něm jistě byla řeč v předešlých článcích. HIIT neboli High Intensity Interval Training je perfektní spalovač tuků. Na tento typ tréninku vám postačí bohatě 15 až 20 minut. Rychle se 5 minut zahřejete a pak teprve začnete s tréninkem. Budete se pohybovat přiměřenou mírnou rychlostí a po minutě drasticky zrychlíte tempo na 15-20 sekund, pohybujete se tak na 90-95 procentech maxima. Zkrátka skoro nadoraz všech sil. Pak zbrzdíte, protože byste to stejně už dál nevydrželi, a po minutě odpočinku za pomalého tempa opět vypálíte, a tak pořád dokola. Je to sice pořádná dřina, určená spíš pro lidi, kteří jdou rádi až na hranice svých možností, ale výsledky se určitě dostaví, zvláště když bojujete s přebytečnými kilogramy.
 Pokud vás už ani stroje nedokážou zabavit, zkuste třeba švihadlo, anebo si vymyslete sled rychlých cviků bez závaží nebo s lehkou vahou. Kardio tréninků existuje opravdu celá řada, a pokud se vám nelíbí ani jedna varianta z nabízených možností, vymyslete si svou vlastní, nebo se s námi podělte o vaše úspěchy dosažené právě kardio tréninkem, aby si i vyslovení odpůrci řekli, že bych to teda taky zkusil?