Kontrastní terapie

Autor: Dušan Synek

Chtěl bych se s vámi podělit o své informace, které jsem z teorie vyzkoušel v praxi. Jelikož jsem bývalým studentem oboru, ve kterém jsem se učil první poslední o fyzikálních terapiích, svalových formacích a různých jiných výkladových látkách, myslím si, že by se vám tyto informace mohly hodit. Budu zde mluvit o jedné konkrétní terapii, a pokud by se vám tento článek líbil, mohl bych v psaní těchto drobných užitečných rad pokračovat.

Co to vlastně kontrastní terapie je? Co je její hlavní úkol a k čemu nám slouží?

Kontrastní terapie, jak jste pochopili z názvu, se bude zabývat dvěma protipóly. Nebude to černá a bílá, ale bude se jednat o změnu teploty. Pokud jste se někdy zabývali alespoň trošičku fyziologickými účinky tepla na váš organismus, tak jste mohli vypozorovat, že rozlišujeme celkem dva druhy tepla. Teplo pozitivní, které do těla přivádíme a teplo negativní (studenou), které z těla odvádíme.

Většinou když přijdete z posilovny domu, tak hodíte propocené věci do pračky a hned v zápětí se těšíte na sprchu. Vsadím se, že 98% z vás se sprchuje teplou vodou. A pročpak by ne? Je to příjemné a vydržíte v ní stát dlouho. Navíc teplá voda rozšiřuje cévy a žíly a podpoříte tak krevní oběh v poměrně slušném rozsahu. Pokud se budete řadit mezi ta 2 % lidí, kteří si místo teplé vody dopřejí studenou sprchu, tak se vám cévy a žíly naopak smrští. Sprchovat se studenou vodou je dobré pro otužování a nedávné studie dokázaly, že pod doslova ledovou vodou se vám zvyšuje hladina testosteronu. Nevím, co je na tom pravdy, vždyť znáte ty americké, nebo anglické vědce, kteří vám budou tvrdit, že školní tabule je bílá a ne černá, jak si všichni myslí a za rok, nebo dva to zase otočí.

A nyní se konečně dostávám ke konkrétní věci, o které se chci zmínit. Kontrastní terapie využívá tepelných podnětů střídavě po sobě, tedy střídání teplé a studené. K čemu je to dobré? Inu, když jsem vám popisoval, že teplo roztahuje cévy a žíly a naopak studená voda je smršťuje, tak si představte, co takové prudké střídání horké a ledové vody udělá s vaším krevním oběhem. Váš krevní oběh se díky teplé vodě akceleruje a po agresivní aplikaci ledové vody se opět zpomalí. Jaký má tato terapie význam? Budu zde udávat příklad na nohách. Po odcvičení těžkého a intenzivního tréninku nohou, který byl pln dřepů, naloženém legpressu, výpadech a podobných skvělých cviků by bylo dobré, kdyby ty odcvičené nohy dostaly převážnou dávku živin a tělo soustředilo živiny a podporu krevního toku právě v nohách i delší dobu po tom, co je odcvičíte. A tohoto efektu docílíte právě již zmiňovanou kontrastní terapií.

Provedení je celkem jednoduché. Po ukončení sprchové aktivity s libovolnou teplotou si dáte vodu trošičku teplejší a budete sprchovou hlavicí mířit pouze na jednu dolní končetinu. Teplá voda by měla být aplikována na dolní končetinu 15 sekund a poté horkou vodu nastavíte na ledovou a čas vymezený k aplikaci ledové vody by měl být 10 sekund. Při prvním provedení budete muset zatnout zuby, ale po druhém provedení už to tolik nepocítíte.  Celý proces střídání teploty budete opakovat celkem 3x. Končit však musíte teplou vodou a to vždy! Poté se budete soustředit na druhou končetinu, na které budete postupovat stejně.

Proč je to tedy dobré? Jednak tím zajistíte maximální prokrvení a dodávání živin i po delší době po tréninku a jednak touto terapií podpoříte proces imunitního systému, jelikož se jedná o otužování. Dále budete moci očekávat také rychlejší proces regenerace, vzhledem k dokonalému prokrvení a dodávání živin. A poslední věcí bych zde zmínil informaci, že svaly reagují na šok. Když budete střídat teplou a ledovou vodu, tak si myslím, že to bude pro tělo něco nového a jen tak si na tento proces nezvykne.

To je asi vše podstatné, co bych zde zmínil o této terapii. Vyzkoušejte si to sami na sobě a uvidíte, pokud pocítíte změnu. Každý jsme jiný a na každého to fungovat nebude. Na mě tato terapie však funguje bezvadně.

Pokud by vás zajímaly i jiné vychytávky, tak napište do komentářů, abych věděl, zdali má cenu vám tu něco takového vypisovat, nebo si tu jen plácám játra.