Kulturisti ve válce

Autor: Pavel Vacek

Koukal jsem tuhlenc na Televizní Noviny. A zrovna v momentě, kdy tam pan Fiala s vážnou tváří pronášel děkovnou řeč Armádě ČR slovy směřovanými především k občanům ČR. Z té děkovačky jsem pochopil, že se (asi) nemáme bát, neb máme „skvěle vycvičenou, moderní armádu…“ Ty jo…, prolétlo mi hlavou, takhle veřejně vtipkovat v týhle vážný době, to chce celkem koule. Ale hned vzápětí mi došlo, že pan Fiala přece jen premiéruje národu odkojeným Dobrým vojákem Švejkem, kterého tu máme všichni tak trochu v krvi. Takže tyhle skryté vtípky o moderní armádě, kde je nejmodernějším tankem modernizovaný T-72 ze 70let, kterých máme v arzenálu dokonce i 30 kousků, může v pohodě pronášet, kdykoliv se mu zachce. Což mě ale vzápětí přivedlo k myšlence, jak by asi byli platní naší armádě kulturisté? Takoví ti hardcore zažranci 100 kilo plus. Tak se na to pojďme podívat, jak by to asi vypadalo, kdyby se šli hlásit k odvodu…

Začněme nabídkou v týlu. Třeba v zásobovacím skladu. Tam, kde se objednává a zároveň fasuje uniforma, maskáče a tak. Pokud by to měl na starosti nařachanej kultík, byly by tam na výběr maximálně 2 velikosti. XXL a XXXL. Pro nízko vzrostlé chlapíky typu Clarida, nebo Koritenský možná podpultové XL. Cokoliv menšího by výstrojní důstojník s bicepsem 50+ považoval za zženštilé a ponižující. Což by mělo za následek, že by normálně vzrostlí atletičtí bojovníci vyrazili v plandavých hadrech, vypadajíc jak tlupa podvyživených Somálců, což by nepřítele povzbudilo spíš k protiútoku než k panicky zbrklému útěku. Takže to by asi nešlo.

Co takhle provianťák? To jsou ti, co mají na starosti jídlo. Hmm, no.., nechci nikoho dopředu podezírat, ale je tu ve hře možnost, že kvalitní potraviny by neprošly sítem hustším než oka v nanoroušce a skončily by v soukromých spížích kolegů. Biceps je třeba kvalitně živit i na frontové linii, znáte to… Nebo je tu naopak ušlechtilá varianta, že by v tom sítu naopak uvázly potraviny, které by fanatické oko musculus maniaka odborně označilo jako „sračky“ a dál by neprošlo z obav o linii spolubojovníků. Což, pokud se od dob mého vojákování něco dramatického nezměnilo, je víceméně 90% všech potravin v armádním skladu. Každopádně, tohle by asi dobrotu nedělalo…

Možná by si někdo při pohledu na rozvinutou muskulaturu vzpomněl na Trumpova kuchaře, co sloužil v US Army, tuším, že snad i v Iráku, nebo tam někde, jak jsme tam po zápaďácku sfoukli ty arabáče. Pořádnej chasník. Takže bychom mohli kuchtit? No… obávám se, že Andre Rush, co vařil pro prvního oranžového prezidenta v Bílém domě, bude spíš vzácná výjimka. Ne, že by si kulturisti nevařili, naopak, v tomto ohledu jsou velmi samostatní. Potíž je spíš v tom, že v drtivé většině vaří pár blafů pořád dokola a je jim to úplně fuk. Jídlo představuje nutriční hodnoty a na chuť sere pes. Většina ostatních lidí, vojáky nevyjímaje, to má ale celkem naopak. Po měsíčním angažmá za sporákem je vzpoura mužstva jediná možná varianta našeho angažmá. A vzpouru v armádě nechce nikdo. Takže sorry, nemáte tam něco jinýho?  

Nedá se nic dělat, budem muset do pole. Ale kam?

K pěchotě? No tak to těžko, neuběhnem kilometr, neujdeme dva. Než zhubneme a naučíme se provozovat tyhle nedůstojný aktivity, bude po válce. Anebo ještě pravděpodobněji, bude po nás. Na pomalej terč se nejlíp míří, to ví každý děcko. Takže tady asi taky ne, protože to je akorát škoda rozstřílenýho mundůru.

Co takhle do tanku? Vozit zadek si umíme dobře. Já osobně jsem zneškodnil všech 7 tanků ve World of Tanks- Blitz, tam jsou taky starožitný. Teorie za kompem teda zmáklá perfektně, stejně jako u těch odborníků na válku, co vystřídali odborníky na covid. Ale nevím, jestli to není nějakej ten fakenews, ale prej je v tanku celkem těsno, takže vzrostlý kluky tam nechtěj. Škoda.

Tak co tam máme dál? Ženisti. Vyloučeno. Nečetli jste snad komentáře na facebooku? Neunesem nic, nenasekáme nic, neuvezem nic, nevykopem nic, nestlučem nic, nesešroubujem nic, nepostavíme nic. A po 8 hodinách manuální práce chcípnem. Akorát bysme nepříteli ušetřili patrony. Takže sorry, psali to borci na fcb, takže to musí bejt pravda. Místo nás musí narukovat tihle supermani, který za 14 dní postaví Dukovany 2, kdyby se nám stalo něco podobného, co na východě. Ale s náma, bohužel, nepočítejte…

A co takhle dělostřelec? No… Jak už bylo řečeno... Nejsme úplně rychlí jako Bolt. Spíš jak želva, řek bych. Někteří z nás mají i krunýř. Akorát na druhý straně. Nicméně chci tím říct, že kdyby na nás záleželo ládování kanónu dělostřeleckou municí, obávám se, že by kadence výstřelů připomínala spíš Těžkého Gustava z druhé světové než moderní raketomet… Takže se omlouváme, ale zkuste nám najít nějakýho lepšího bombometčíka….

Říkáte snajpr? Hmm, to by asi šlo. Trpěliví jsme. Zbytečně zbrklé pohyby u nás taky neuvidíte. Konzumovat nepozorovaně energetické tyčky a všelijaké gely nám nedělá nejmenší potíže. A ležet dlouho a kdekoliv nám jde perfektně. A taky tam usnout. Cože? To bysme nemohli? Ajajaj, sakra… A to to vypadalo vážně slibně. Ale počkejte. Tady v těch lejstrech jsem něco zahlédnul! Ukažte…

K chemikům? Proč jste to neřekl hned? Najdeme, lokalizujeme, zanalyzujeme a neutralizujeme jakoukoliv chemickou sloučeninu, vč. na nikým neodzkoušených novinek. Jakmile na něco kápnem, okamžitě vdechnem a sděláme do poslední molekuly. Protivník nemá sebemenší šanci. Tohle je pro nás jako dělaný… Kde máte tu khaki pláštěnku?