Malý zázrak jménem skořice

Autor: Dušan Synek

Skořice je velice populární a známý druh koření, který je spojený především s vánočním obdobím, nebo také velice používaná ingredience v pečení. Pravdou je, že i přes její známou symboliku ve vánočním období a také její používanosti v oblasti kuchyně, především pečení, nám naskýtá veliké množství benefitů, o kterých jsme možná ani nevěděli.

Její typicky nasládlá chuť a velice výrazné aroma není zrovna „moc“ oblíbené, ale za ty benefity, které je schopna nám poskytnout, to rozhodně stojí… fakt. Jeden z nejvýraznějších a zmínění-hodných je pozitivní vliv na inzulínovou senzitivitu. A jak jste mohli už někde číst, nebo slyšet, aspoň doufám, tak inzulínová senzitivita je poměrně stěžejní, co se v pozitivní tělesné kompozici týče.

Takže ať už si dáte skořici na boj proti inzulínovému komatu z cheat-mealu, nebo si ji přidáte do po-tréninkového shaku, tak v obojím případě to bude mít smysl.

Typy
Prvně si pojďme rozlišit dva primární typy ve skořici. Rozdílnost mezi těmito dvěma druhy bude hrát roli v efektu suplementování.

- 1. Typem je skořice Cejlonská : je dražší, kvalitnější a přezdívá se jí také „pravá skořice“
- 2. Typem je skořice Čínská : používaná v klasické domácnosti, běžně k dostání v supermarketu, pokud na etiketě není specifikovaný druh skořice, jedná se z 99% o tento druh,

Efekt na tělo a tělesnou kompozici

Zprvu říkám, že výzkumy se zabývají především skořicí Cassia, tedy skořice Čínská a jejími účinky na lidský organismus. Zde vypíši největší bod zájmu a tím jest, alespoň doufám, efekt na inzulínovou senzitivitu a regulaci glukózy. Zjistilo se, že skořice a její látky, které obsahuje, mají jak akutní, tak kumulativní efekt. Ačkoli se výzkumy v ohledu na tento jev (regulace glukózy a pozitivní vliv na inzulínovou senzitivitu) liší, záleží na délce trvání zkoumané studie, typu skořice a také na typu obezity (nebo stupni nadváhy subjektů) společně s již probíhající inzulínovou rezistencí u pozorovaného subjektu.  Například jedna studie použila dvojitý slepý placebo efekt, ve kterém po dobu 40 dní podávala skořici v rozmezí 1-6 gramů denně. Výsledek byl opravdu překvapivý. Glukóza  ráno nalačno a  LDL cholesterol (ten „špatný“) se snížily u lidí, kteří měli diabetes II. typu.
Tato, ale také další studie, potvrdily, že skořice má benefiční účinky na procento podkožního tuku a čistou tělesnou hmotnost, oproti druhým skupinám. Tento výsledek byl replikován do studie, která trvala celých 120 dní a kontrolní skupina užívala 3g skořice denně. Redukce glukózy ráno nalačno a pozitivní efekt na tělesnou kompozici je jednoznačně kumulativní. Dalo by se říct, že pozitivní efekt a plnohodnotný benefit lze vypozorovat po 5.-6. týdnu.

Výsledky tedy hovoří jasně. Skořice Cassia napomáhá buněčnému metabolismu glukózy… kdybych to měl trošku zkrátit. A kdybych to měl zjednodušit, tak zlepšuje buněčnou schopnost přijmout glukózu z krve bez přítomnosti inzulínu (nebo za omnoho nižší hladiny). To je, dovolím si tvrdit, excelentní zpráva pro ty, kdo chtějí zlepšit svou inzulínovou citlivost.

Oxidace mastných kyselin a proti-zánětlivé účinky

Účinky skořice mají daleko více vlastností, než pouze a jen ovlivnění inzulínové senzitivity. Cynnameldehyd (hlavní složka skořice), která je zodpovědná za typickou vůni a chuť, prokázala snížení hormonu ghrelinu. Ghrelin je hormon, který nám navozuje pocit hladu… potvora jedna. Co to znamená? No, pro mě, a pro vás by mohlo také, že v redukční dietě, kdy máme poměrně málo kcal, dokáže ještě redukovat pocit hladu a jsme tak schopni se lépe držet předepsané restrikce.
Další přidaná hodnota cynnameldehydu je ta, že pomáhá s tělesnou rekompozicí, skrze ovlivnění genů, které se nachází v tukové tkáni a souvisí s oxidací mastných kyselin. Takže nejen že dupe na krk ghrelinu a máte menší pocit hladu, ale také napomáhá spalování tukové tkáně. Neřekli byste, že to zní trošku jako dokonalá reklama pro nějaký spalovač tuků?
Navíc Cejlonská skořice, krom výše zmíněných benefitů, naskýtá také protizánětlivý účinek a antimikrobiální účinek. Dejme tomu, že se to dá brát jako přidaná hodnota, za kterou si ale připlatíte, jelikož Cejlonská skořice je dražší, než klasická Cassia.

Dávkování a načasování

Jako účinná dávka, kterou jsem zmiňoval o pár řádku výš, je rozmezí 1-6g denně. Vyšší dávky pro těžší jedince a menší dávky pro lehčí jedince… aspoň co ty studie říkají. Co je docela na místě, tak skořici konzumovat právě s jídly, ve kterých se nachází vyšší množství sacharidů. Například námi oblíbené kašičky, sladké pokrmy a tak dále… nebo si ji dát třeba i v zaslouženém cheat-mealu.
Dopředu říkám, že více rozhodně neznamená lépe. Skořice, ta klasická Cassia, obsahuje také látku cumarin, který je ve vyšších dávkách toxický a mohl by nadělat slušnou neplechu. Navíc… vaše peněženka by vám také nepoděkovala.

Závěr?
Tlačte do sebe skořici po kilech! Né, sranda. Ale dejte tomu opravdu šanci. Je to „suplement“, který stojí pár korun, je k dostání běžně v supermarketech, dokážete si s tím ochutit jídlo, má to kotel benefitů, tak proč ne.