Martin Kulíšek: Ve škole mi říkají Koritenský

Autor: Extrifit

Již třetím rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". V krátkém popisu akce jde o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Martin Kulíšek.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Zdravím vás. Jmenuji se Martin Kulíšek a jsem z Bohumína a do školy chodím do Ostravy. Momentálně jsem na oboru sochařství, ale od září budu chodit zase zpátky na gympl jako předtím, to je na dlouhé povídání. Cvičím v podstatě už od 12-ti let, kdy jsem dělal „základní cviky“, jako jsou kliky, měli jsme doma i lehké jednoručky a doteď chodím běhat. Později jsem přidal i shyby. Fitko pravidelně navštěvuju od září minulého roku.

Co tě přivedlo ke cvičení?

Je celkem ironií, že už od mala, něco kolem 11 až 12-ti let, jsem chtěl být kulturista. Díval jsem se na ně v televizi, když je občas dávali. Pak mě to ale nakonec nějak přešlo, a začátkem tohoto léta jsem si řekl, že budu opravdu chodit do fitka. A hlavně mě k tomu dokopali moji kamarádi.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl?

Určitě bych se chtěl stát jednou profesionálem. A jezdit na co nejvíce soutěží, např. Arnold Classic, Miami muscle beach a podobně. Chci toho hodně procestovat a poznat plno dalších lidí, kteří také takhle milují tenhle sport.

 Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Tak hlavně za to, že jsem se umístil jako 3. na mistrovství Moravy a Slezska v kategorii dorostu. To mě velmi příjemně překvapilo a taky nakoplo na příští rok. Už se nemůžu dočkat na další soutěž, jelikož mi je 17 let, budu totiž soutěžit stále ve stejné kategorii, a podle mě se i udržím ve stejně váze do 65 kg.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Ano, s tím počítám. Příští rok dám do své přípravy vše, co budu moci.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Řekl bych, že mými silnými stránkami jsou břicho, záda a ramena. Slabiny bych viděl ve vnější části mých stehen. Vzhledem k tomu, že do fitka chodím od září, tak jsem tuhle partii nedostatečně procvičil. Do té doby jsem nevěděl, jak pořádně procvičit stehna. Pak si ještě myslím, že mám slabší lýtka a ruce, ty se nyní snažím také velmi intenzivně cvičit.

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Na své předsoutěžní přípravě jsem nejvíce spolupracoval se svou trenérkou Darinou Káňovou, která na mě celou dobu před závody dohlížela. Ukázala mi jak moje přednosti, tak moje slabiny a ukázala mi také, jak mám pořádně cvičit a taky co musím jíst, abych přibral a později se také pořádně vyrýsoval.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

No tak to je těžko říct. Bylo toho víc.  Nejtěžších bylo ale bezesporu posledních pět dní před soutěží při sacharidové superkompenzaci. A hlavně poslední dva dny, kdy jsem prováděl i odvodnění. Ale jak jsem jel poté na republiku, tak to odvodnění nebylo už tak moc hrozné jako předtím.

Co plánuješ v nejbližším období?

V nejbližším období nic nějak převratného nemám v plánu. Zařadil jsem opět trénink na nabrání co nejvíce hmoty, abych se příští rok ukázal v co nejlepší formě.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty?

Tak jedině pořád cvičit a nevzdávat se. Je to jenom o čase a hlavně o vašem úsilí a vůli. Je to hlavně o vašem přístupu k věci. Samozřejmě hlavně dodržovat stravu do takové míry, jak je to jen možné.

Jaké produkty sis „naporoučel“ v rámci tvé odměny a proč zrovna toto?

V rámci mé odměny jsem si vybral WPC High Whey 80 s jablečno-štrůdlovou příchutí a k tomu ještě shaker od Extrifitu, ten mi samozřejmě nemůže chybět.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Samozřejmě, že protein. Hned poté by to byl gainer. Ale protein je prostě základ a taky vám může pomoct i částečně ušetřit na stravě. Myslím si, že tady není moc o čem diskutovat.

 Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Mojí nejlepší partií jsou záda a břicho. Na záda cvičím HLAVNĚ shyby a poté pullover. Velmi často také zařazuji přítahy velké činky v předklonu, a různé cviky s kladkami. Na záda cvičím vždy 12 pracovních sérií. Na břicho dělám klasicky sedy-lehy na lavici a na rozehřátí si většinou dávám sklapovačky. Na spodky cvičím vznosy v lehu na šikmé lavici a mým speciálním cvikem jsou kmity na hrazdě. Zavěsím se na ni, zvednu nohy a kmitám nohama z jedné strany na druhou. Pro mě je to nejlepší cvik a břicho, jaký jsem kdy cvičil, ale je na něj potřeba mít už silnější břišní svaly.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Teď se soustředím hlavně na ruce (biceps a triceps) a na nohy. Ruce mají svůj samostatný tréninkový den, kde na ně zařazuji gigantické a super série a nohy cvičím vždy dvakrát týdně s tím, že se zaměřuji na vnější stranu stehen. Jinak všechny ostatní partie cvičím jednou týdně až na břicho a lýtka, ty zařazuji dvakrát do týdne.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Na soutěžním pódiu mě nejdřív uvidíte až za rok, opět na mistrovství Moravy a Slezska dorostu a juniorů, a počítám s tím, že i na republice. Je dost možné i to, že se zajdu na nějakou pohárovku. Ale to asi až na podzim, to se teprve rozhodnu.

Znáš Extrifit Team, je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?

Nejvíce z celého Extrifit teamu mě motivuje Vojta Koritenský. A to z více důvodů. Jednak i proto, že si ze mě často dělali (a dělají) srandu a říkají mi Koritenský. Jednak proto, že už je to od pohledu sympaťák a občas sleduji i jeho videa na youtube. A taky jsem zjistil, že je stejně vysoký jako já, a taky je to blonďák. Další, kdo mě ještě motivuje z Extrifit teamu je ještě Sabina Pleváková. To, jak už několikrát vyhrála mistrovství Evropy v bikini fitness. Myslím si, že je to opravdu úchvatná bikina s obrovským úspěchem. Uznávám celkově celý Extrifit team. Jsou to obdivuhodní sportovci.

Chceš na závěr něco dodat?

Hlavně bych chtěl poděkovat mé trenérce a vedoucí oddílu Darině Káňové za to, že mi za ni umožnila soutěžit, a že se mnou byla celou tu dobu před soutěží, že mi psala, co mám cvičit a pomáhala mi s tréninky i se stravou. Dále bych chtěl poděkovat mým sparingům. Především Lukášovi Johnovi a Tomášovi Nguyenovi a Torstenovi Tannenbergovi, kteří mě také dokopali k tomu, abych šel soutěžit a ještě Tomášovi Wojskovkému, který se mnou v té době velmi často cvičil. To je asi všechno, co bych chtěl dodat. Mějte se krásně, cvičte, a pořádně si užijte přicházející léto.