Mistrovství Evropy v malebném Nancy, aneb jak si vedl Extrifit Power Team

Autor: Veronika Zemanová

Tak jsem opět zpátky po nějaké odmlce a zkusím vyplodit smysluplný článek o tom, jak jsme bojovali na ME ve Francii, které se konalo ve dnech od 28.5 - 2.6.2018

Česká Republika tam měla zastoupení celkem 35 závodníků z toho 12 členů Extrifit Power Teamu.

I přes zranění, které jsem měla (o tom později), jsem to riskla a vyrazila spolu s Adamem Švehlou, Romanem Petrásem a Lukášem Bláhou směr Nancy. Cesta více jak 800 km dlouhá byla ovšem velmi příjemná. Byla fakt sranda, hlavně když jsme někde zastavili.  Já, takový trpaslík, s dvoumetrovými hovádky v patách. Pohledy lidí byli k nezaplacení a já se cítila jako Whitney Houston a její osobní strážci.

Na místo jsme dorazili něco před pátou hodinou, tak tak jsme stíhali vážení. Holt, prostě jsme si vyrazili do Francie ááá…, netušili, jak budeme v pasti. Navigace nás dokonale sabotovala. Zkrátka se rozhodla uprostřed chodníku říct: Jste v cíli. Samozřejmě cíl byl úplně jinde! Ale nemám jí to za zlé, vždyť byla ve Francii také poprvé.

Po odvážení jsme se jeli ubytovat, personál zde byl velmi příjemný a vstřícný. Jen pokojíčky poněkud malé. Teda pro mě jako pro hobita postačující, ale Adam s Lukášem se sekli hned mezi dveřmi. Zkrátka o zábavu jsem měla opravdu postaráno.

Ale teď už i trochu vážněji. Ať se vrátím ke všem závodníkům a dění kolem závodů.

V prvních dnech startovaly naše dvě dámy v trojboji raw, kde ukázaly pravou Českou sílu.

Asi byste na první pohled neřekli, že tyto dvě křehké dámy vážící sotva 50 kg, dokážou zvedat takové rance!

Tereza Rybová juniorka do 48 kg - TOTAL 282,5kg - BW 46,4kg.1.místo v kategorii, 2.místo absolutní pořadí v juniorech.

Tereza Mlýnková open do 52 kg - TOTAL 279,5kg 1. místo v kategorii

Ve dnech 31.5 a 1.6 se bojovalo v samostatných disciplínách, a to deadlift raw a bench press raw.

Zde jsem potkala většinu našeho týmu a poznala super lidičky. Opravdu zde jsou kluci, co nejenže tahají neskutečné váhy, ale mají fakt smysl pro humor a týmovou práci.

V deadliftu jsem startovala jako jediná žena z Power teamu v kat.open -75kg i se zraněným kolenem. Zní to hrdinsky, ale já v tu chvíli ještě netušila, jak vážně zraněné bylo a že mě brzy čeká operace menisků a vazů. Před odjezdem jsem totiž dostala informaci od lékařů, že se jedná o pouhé přetížení, vytáhli mi vodu z kolene a já statečně jela závodit. Ale bolest odnesl adrenalin a odhodlání ze sebe vydat maximum. No a nejspíš prostě hlava šílence mi nedovolila couvnout! Poprala jsem se s tím, a s výkonem 185 kg při tělesné váze (BW) 68,1 kg jsem vyhrála svou kategorii a i absolutně. Druhý den jsem si dala ještě bench press, ale noha už opravdu bolela tak, že jsem nakonec dala jen jeden pokus 95 kg a získala 1. místo v kategorii a 2.místo v absolutním pořadí žen.

V Open kategorii startoval mladý HULK Lukáš Bláha s přezdívkou synthol biceps, neboť zkrátka ty bicáky má prostě neskutečné. Tento junior, který statoval v kat open -100 kg opět zde ukázal famózní výkony, při BW 98kg zatáhl 342,5kg a tím si vybojoval 1. místo v kategorii, Absolutní vítězství a dokonce si ještě odvezl pohár Winner of winners !!!! Když ho vyhlásili, byl fakt překvapený a my všichni cítili nesmírnou hrdost!!!!!

Druhý mrtvolář Roman Petrás startoval v kat. Junior -125 kg Zatáhl 310 kg a zajistil si tak 1. místo v kategorii. Roman startoval i v bench pressu v kat. junior do 125 kg, kde vytlačil 190 kg a opět z toho bylo 1. místo!!

A pak už nastoupili jen samí benchaři, kteří válcovali své protivníky jedna báseň.

Zdeněk Holeček OPEN - 75 kg: Příjemný, skromný lifter ze středočeského kraje si při bw 73,7 kg vytlačil 165 kg a získal tak 1. místo v kategorii.

Petr Novák OPEN- 100kg s výkonem 195 kg při bw 96,3 si i tento sympaťák zajistil 1. místo v kategorii.

František Pažout OPEN-125 kg: při bw 111,5kg vytlačil 210 kg, což ho vyneslo na 2.místo

Lukáš Chmela OPEN - 82,5 kg: při bw 81,7 vytlačil 160 kg a opět z toho bylo 1.místo v kategorii.

Patrik Till  JUNIOR - 110 kg: při bw 97kg vytlačil 200 kg, obhájil tak titul ME, zapsal si národní rekord a 1.místo v absolutu. Bohužel, při pokusu o světový rekord o váze 213kg se zranil a my mu přejeme brzké uzdravení, ať může i nadále válcovat své soupeře.

No a nakonec samotný zakladatel Extrifit Power teamu Vlastimil Kužel OPEN-110kg Na absolut, který se počítá koeficientem tělesné váhy a zvednutého výkonu, tam měl poměrně těžkého soupeře z Ruska, který vážil pouhých 59 kg a vytlačil neuvěřitelných 155 kg. Samozřejmě to Vlastu nenechalo klidným, tak všem ukázal, komu opět patří titul ME. Při své bw 107,3 kg vytlačil 250 kg a stal se tak Mistrem Evropy v kategorii, absolutu a i Winner of Winners.

A aby toho nebylo málo, tak si závodníci z Česka odnesli jak v deadliftu, tak i v bench pressu poháry v absolutním hodnocení týmů. Za mě parádnicky užité závody, neboť slyšet tam nesčetněkrát hrát naši hymnu, držet hrdě vlajku, pohár a obejmout se s celou tou naší bandou při vyhlašování týmů, to je prostě nepopsatelně krásný pocit. A mohu říct za sebe i ostatní, že jsme ve Francii všichni reprezentovali se vší úctou a parádou.