Motivace? Na tu se vykašlete!

Autor: Dušan Synek

A jako vždy, máme tady další rok a s ním přichází i předsevzetí. Článků s podobnou tematikou, kde se bude mluvit o motivaci, novém stylu života (o tom lepším, vyváženějším, střídmějším a podobně…) takových tu bude mraky a fakt se těším na to, až si je zase jeden po druhém budu číst. Tenhle článek půjde tak trošku proti proudu, jak je u mě zvykem, a řeknu vám, co funguje mnohem lépe, než nějaké motivační citáty a předsevzetí. Let’s go

Definice motivace, podle mě, je něco jako: Nakopnout se k tomu, začít něco dělat.

Jedinec, který nepociťuje žádný impuls k tomu, aby něco začal dělat, je, dle mého názoru, demotivovaný. Naopak jedinec, který je „pumpnutý“ k tomu, aby začal něco dělat, je, dle mého názoru, motivovaný.

Typy motivace:

  1. Vnitřní motivace

Je definována jako dělání aktivity pro potěšení, nikoli pro konkrétní výsledek. Uvedu krásný příklad pro nás fitness magory. Do fitka chodíme proto, že milujeme zvedat váhy, baví nás to, naplňuje a dělá nás to šťastné. Spousta jedinců dělá přesně to samé co my, ale dělají to pro konkrétní cíl (chtějí pálit tuk, nabírat svaly, nebo zvyšovat sílu, či kondici). To je ale veliká chyba, protože pokud děláte něco, co vás vnitřně nebaví už jen při pomyšlení na tuto aktivitu, jaká je šance, že u této aktivity vydržíte? Další příklad k tomu. Pokud nenávidíte běhání a zvedá se vám kufr už jen z pomyšlení na to, že si zavazujete běžecké boty, není moc velká šance, že si ten běžecký pás, nebo běh v přírodě užijete, ačkoli vám to poskytne nástroje k vašemu cíli. V takovém případě není jediný důvod si ty běžecké boty zavazovat a místo toho si na nohy dejte boty s nášlapy a sedněte na kolo (nebo dejte nohy do „bot“ u spinneru, nebo rotopedu). Nebo pro ty více masochistické jedince, kteří nenávidí běh, ale nevadí jim intenzivní aktivita, zkuste třeba veslo, nebo jiné aktivity, které vám celý proces ZPŘÍJEMNÍ a vy si budete cestu za cílem užívat více.

  1. Vnější motivace 

Je definována jako dělání aktivity s dosáhnutím konkrétního cíle. Jako příklad zde uvedu krásnou a velmi nenáviděnou situaci. Nacházení se v kalorické restrikci pro dosažení redukce tuku. Jak mohou někteří vědět, tak dieta opravdu není moc zábavná, ale je to nevyhnutelné k tomu, abychom docílili redukce tuku. Velmi drtivou většinu věcí, které děláme, je poháněna vnější motivací s vidinou dosáhnout konkrétního cíle, to je naprosto normální.

Proč není motivace nezbytná?

Vědecké výzkumy ukázaly, že pouze velmi malé % věcí, které děláme, je přičteno motivaci. Bylo argumentováno, že většinu našeho chování nelze připsat žádnému typu motivace, kterou máme. Tento argument je postaven na základě „ rozdíl mezi chováním a záměrem“. Je to jednoduché a je to vlastně velmi častý fakt, který se stává. Nejde o nic jiného, než o změnu svého chování, ale nevedou k tomu žádné kroky.

Slova slova, žádné činy

Krásný příklad bych uvedl, jako takový „trend“ dnešní doby, kdy se lidé koukají na motivační videa o cvičení, nebo vzhlíží ke svým idolům. Tyto kroky rozhodně povedou ke zvýšení záměru a k tomu aktu jít do fitka, nebo změnit stravovací návyky, ale nezvýší to pravděpodobnost, že se tyto kroky opravdu stanou skutečností. Nebude to nápomocné ani konzistenci v tomto chování.
Jeden trénink z vás neudělá hromadu svalů, bohužel, a jedno zdravé jídlo nezmění tělesnou kompozici, bohužel. Takže jsme opět u toho samého, kdy konzistence je to, oč tu běží. Čas, který strávíte sezením u videa, nebo koukáním po idolech je sice dobrý začátek, nicméně místo toho „čučení“ už jste mohli mít třeba uvařené jídlo, nebo připravenou tašku s věcma na trénink.

Činy jsou hlasitější a silnější než slova. A konzistentní činy jsou přesně to, co potřebujeme k našim cílům!

Takže… teďka víme, že motivace je sice super, ale moc toho za nás neudělá a moc nám to nepomůže. Určitě ne z dlouhodobého hlediska. Tak co teďka? No… na videa, kde Extrifit team zvedá železo, nebo pózuje, se klidně koukejte. Já si dovolím vám vypsat kroky, které mohou pomoci s tou konzistencí.

1). Stanovte si cíl

Pro někoho možná jasné, ale je to opravdu důležité. Předtím, než začnete cokoli realizovat, byste měli mít jasnou vizi, čeho chcete dosáhnout. Je to stejné, jako v reálném životě. Neděláte kroky a činy jen tak pro nic za nic, tady je to stejné. Vaše cíle by měli být :
- reálně splnitelné
- hmatatelné (viditelné)
- konkrétní

Jako příklad mohu uvést ten krásný příběh o (například Jakubovi), který chce redukovat tuk a nabrat svaly. Jenže protože už cvičí 2 roky, je tento krok opravdu, ale opravdu složitý. Pokud bude chtít oba dva cíle najednou, tak je to sice reálné, to ano, ale výsledky se budou dostavovat sakra pomalu. Lepší je se zaměřit na jeden cíl (buď nabrat hmotu X nebo pálit tuk), než chytat dva zajíce najednou a nakonec třeba ten pytel zůstane stejně prázdný.

2). Mějte před očima proč

Předtím, než se rozhodnete (nabírat hmotu, spalovat tuk, zvyšovat sílu a podobně…) je důležité si říci důvody, proč toho chcete dosáhnout. To vám zajistí, že cíl, ke kterému směřujete, je přesně to, co chcete. Pokud nemůžete určit svůj důvod, je na čase přehodnotit cíl. V tomto ohledu může být velice nápomocný trenér, nebo coach (kouč), který vám s těmito kroky může velmi pomoci.

3). Vytvořte plán

Pokud máte jasno v tom, co je váš cíl a proč chcete tohoto cíle dosáhnout, je na čase si vytvořit plán. Tento plán by měl detailně obsahovat všechny kroky, které je třeba udělat.

Například stanovení si kalorií, které budete denně konzumovat. Dalším faktorem může být návštěvnost posilovny (kolikrát týdně). Od návštěvnosti posilovny se bude odvíjet tréninkový plán a schéma tréninku, které budete cvičit a mnoho dalšího.

 4). Udělejte z toho zvyk 

Pokud své chování ustálíte a uděláte z něho zvyk, bude to znamenat, že nelpíte na žádné motivaci a nepotřebujete k tomu žádnou sílu vůle. Pokud si vytvoříte návyky, které povedou k dosažení vašich cílů, pomůže vám to zůstat konzistentní a budete se k cíli kontinuálně přibližovat.

Mějte vždy na paměti, že ne všechny kroky, které provedete, budou příjemné a že vás zrovna budou bavit. Například příprava jídla, která zabere nějaký čas, příprava tašky do fitka (ať už oblečení, suplementace : před-při-po tréninku a podobně…). Bude toho víc, co by vás napadlo, ale já zmínil tyto dva body, které třeba nebaví mě. Nicméně vím, že i když tyto dva body nedělám rád a nebaví mě, pomohou mi k dosažení mého cíle a vlastně mi ten čas i ušetří, protože potom už jen vezmu krabičky s jídlem, nebo bafnu připravenou tašku a jdu.

5). Odrážejte se od procesu

Další bod, který je poměrně opomíjený, ale velmi důležitý. Odrážet se od procesu a být si jist, že jsem konzistentní. To se bude promíjet v dosahování cíle.

Uvedu příklad. V plánu je redukce váhy, se kterou je spojena kalorická restrikce. Jenže tato restrikce neznamená seknout kalorie pouze jednou a vydržet. Kdyby to takhle fungovalo, bylo by to moc jednoduché. Je třeba s kaloriemi manipulovat (v dietě tedy hlavně ubírat), nebo nechat kalorie stejné a přidat aktivitu (trénink, nebo cardio). Cílem je, abyste zůstali v obraze, neustále se posouvali vpřed za svým cílem a neskončili na mrtvém bodě.

Dbejte také na environmentální podmínky, okolo vás. Tělo vám ještě poděkuje. Co to zase melu, že? Jde o to, že můžete mít v životě opravdu složitou situaci, která je velmi stresová a pro tělo opravdu náročná. V tomto období je vaše priorita vyřešit problém, abyste mohli zase „normálně“ žít a nestresovat se. V takovém případě půjde dieta (kalorická restrikce) a tréninky v posilovně (nebo cardio) u některých jedinců stranou. Nebojte se takové situace „využít“ a dát si například týdenní přestávku od diety, kdy se budete po týden udržovat na vaší normální kalorické hodnotě, ve které si držíte váhu. V tomto týdnu také vyřešíte nově vzniklý problém, bez toho aniž byste byli podrážděni z jídla a v novém týdnu zase do režimu.

Je to jen příklad, neberte to dogmaticky. Pointa je, že je třeba sledovat a brát v potaz také externí záležitosti.

7). Akce vytváří motivaci!

Motivace není důležitá k tomu, abyste dosahovali vysněných cílů. Pokud se však cítíte motivování, je to příjemný bonus.

Doufám, že tento článek pár lidem otevře oči a uvědomí si, že motivace není ten hlavní motor, který nás pohání vstříc cílům, které si stanovíme.