Mrtvý tah

Autor: Extrifit


Kulturistu mohou v jeho tréninkovém procesu srazit na zadek tři věci: neúspěch, spotřebním datem prošlý zdroj bílkovin a jedna jediná tvrdá série mrtvého tahu! Ano, mluvím o tom nepopulárním cviku, který Vás může katapultovat ke svalovému rozvoji,  anebo vás posadí na invalidní vozík.
 
Zapamatujte si, že technika hraje u tohoto cviku první housle. Jakmile si správný pohyb nevštípíte jednou provždy do hlavy, po několika sériích uslyšíte naříkat své meziobratlové ploténky, o chvíli později se přidají obratle a nakonec vám vypoví poslušnost kolenní menisky. Pokud ovšem budete trpěliví (a to v kulturistice musíte být) a korektní provedení cviku se bezchybně naučíte, máte otevřenou bránu do světa monstrózních svalových objemů.
 
 Mrtvý tah je nejkomplexněji působící cvik na světě! Při odtržení činky od podlahy a následném napřimování se se do činnosti zapojuje 244 jednotlivých svalů! Na samém počátku pohybu musíte nejprve využít sílu svých stehenních a hýžďových svalů. Jakmile činka protne rovinu kolen, zatížení přechází na vzpřimovače trupu, což jsou dva mohutné svalové sloupce táhnoucí se po obou stranách páteře jako nepřerušený val. Zároveň se aktivují svalové snopce lichoběžníkovitého trapézového svalu. Stabilitu ramen udržuje zadní část deltového svalu, zatímco činka, na níž po celou dobu jednoho opakování působí gravitační síla, prověří kondici Vašich bicepsů, předloktí a prstů.
 A teď nejdůležitější poznámka: za každou cenu musíte udržet záda rovná! Nikdy nesmí dojít k jejich ohnutí, jinak jste jednou nohou v nemocnici s ošklivým poraněním páteře.

Možnosti jak provádět mrtvý tah máme zhruba tři.

 


Klasický mrtvý tah
Postavíme se k čince co nejblíže, rozkročíme se asi na šíři ramen, sehneme se a činku uchopíme rovněž na šíři ramen nebo nepatrně více do tzv. zámku. To znamená, že jedna ruka svírá žerď činky podhmatem a druhá nadhmatem. Záda máme rovně, neohýbáme je. Výtah činky začneme z pokrčených nohou a vložíme do nich veškerou energii a sílu a teprve poté zabírají vzpřimovače. Těsně před dokončením nám provedou trapézy závěrečné dotáhnutí činky. Staticky jsou zatěžovány i ostatní svaly celého těla. Zejména ramena, paže, předloktí a břicho. Zátěž na organismus je při intenzívním provádění tohoto cviku enormní. Tělo je nuceno se na vyvolaný stres adaptovat. Domnívám se, že provádění více než dvakrát týdně je nadměrné a zbytečné.

 


Mrtvý tah sumo styl
Hlavní rozdíl oproti klasice je v širokém postoji nohou a užším uchopení. Samotný pozved je vlastně polo či čtvrt dřepem. Bývá uváděno, že při tomto provedení nejsou tolik zatěžována spodní záda.

Rumunský mrtvý tah
Tento název se ujal ve Spojených státech severoamerických. Matně si vzpomínám, že ho tam pro tamní cvičící obec přinesl jeden rumunský vzpěrač či kulturista, který se usadil v USA. Poté se expanzí amerických časopisů rozšířil do značné části světa. Provedení je prakticky totožné s normálním mrtvým tahem. Rozdíl spočívá v napjatých nohou, čímž jsou více izolovány hamstringy a tím pádem jsme nuceni použít mnohem nižší váhu. Tento styl sice umožňuje dokonalé pokoření hamstringů, ale pro původní účel, tj. masivní navýšení síly a svalových objemů se příliš nehodí. 

Poctivý trénink mrtvého tahu vás může vyřadit klidně na pět dní z normálního života. Pokud se vaše babička pohybuje pomocí francouzských holí, věřte mi, že po prvním kvalitním tréninku mrtvého tahu se o francouzské hole strhne lítý boj. Nenarovnáte se. Nepředkloníte se. Trup vám bude doslova vlát v silnějším větru. Nebudete se moci pořádně nadechnout. Nohy vám budou vibrovat a do trapézů jakoby se zanořilo tisíc jehel. Překonejte to a příště ještě přitvrďte. A časem se vaše tělo změní. Předloktí zkamení. Bicepsy se rozšíří. Trapézy vystoupí jako obří vlna, dříve plochá záda se metamorfují v Himaláje a stehna nakynou jako těsto. Vložte všechnu vaši energii do čtyřech či pěti sérií mrtvého tahu po 10 - 12 opakováních jednou týdně a možná vás vaši kamarádi za půl roku nepoznají. Váhu přidávejte až po dokonalém zvládnutí techniky, začněte s lehkou váhou a každý trénink se snažte nějaký ten kilogram na osu přihodit. Vydržte! Nepolevujte! Nenechte bolest, aby Vás ochromila a zpomalila ve Vašem postupu. Vložte do každého opakování maximum, jedině tak od mrtvého tahu také maximum dostanete. Hodně štěstí!