Na co máme gumy?

Autor: Pavel Vacek

Obrátil se na mě nedávno nějaký mladý začínající nadšenec do cvičení s tím, že viděl na instagramu nabušený borce, co používali gumy při cvičení a tak by ho zajímalo, na co že je to dobrý..?

Odpovídám, že zřejmě nedával dost dobrý pozor na základce při sexuální výchově a zároveň se podivil nad tím, že videa s gumama ještě pořád sem tam zahlédnu, ale určitě to není na instagramu. Spíš na webech, kde dotyčný musí lhát o svém věku, než klikne na tlačítko enter. Nicméně po chvilce vyšlo najevo, že to byl typický rozhovor o voze a koze (ne, v tomhle už se nimrat fakt nebudu) a po tomhle krátkém nedorozumění jsme se shodli na tom, že se budeme bavit o těch odporových gumách, které se teď moderně používají při proklatě těžkých vahách…

Jde totiž o to, že tyhle odporové gumy vídáme ve fitkách už poměrně dlouho. Úplný boom zažily v tom lockdownovém období, kdy jedno z největších nebezpečí lidstva se ukrývalo v otevřených fitcentrech, které se tedy musely zavřít, čímž jsme díkybohu odvrátili celoplanetární apokalypsu. A spustili bussiness s pryží nejrůznějších barev a tloušťky. V momentě byl Instagram plný dívek, co dělaly s gumou okolo kolen úkroky sem a tam, dopředu a zase zpátky, nožky rozhazovaly a zase snožovaly, dřepíky v pondělí s modrou gumou u kolen a ve středu s růžovou, podle toho, jak to ladilo k outfitu. No, a to nám zůstalo doteď. Takže hned vedle dřepovacího stojanu nám dělají slečny dřepy s nataženou gumou kolem kolen. Přiznám se, že tomu moc nerozumím. Vůbec se nechci hádat o tom, jestli ta guma dokáže vytvořit tlak a jestli se pomocí ní může zacílit na požadovanou partii. Vím, že může. Přesto jsem skálopevně přesvědčen, že dobře provedená série dřepů s adekvátní zátěží, je na tvarování stehen a zadku mnohem efektivnější, cílenější a v konečném důsledku i energeticky náročnější. Ale pokud někdo rád cvičí omotaný gumou od hlavy až k patě, fajn, bezpochyby ví, proč to dělá…

…Koneckonců, používám je taky. Stejně jako hromada závodníků v rozcvičovně. Doba, kdy se v báglu tahaly činky je už díky tomu nenávratně pryč. Pomocí gum naženete do svalů potřebné množství krve a nenapadá mě jediná partie, které by se s nimi nedala rozcvičit. Můžete imitovat přítahy činky v předklonu na záda, protisměrnou kladku jednoruč na prsa, upažování na ramena, biceps, triceps je jasný… Stačí jen zapojit fantazii k tomu, abyste našli něco, za co zaháknete druhý konec. A to ostatně platí i pro použití gum, na které směřovala ta prapůvodní otázka. Použití gum u legpressů, dřepů, benchpressůatd… mnohdy vyžaduje správnou konstrukci stroje. Někdy to prostě nejde nijak smysluplně použít. Otázka spíš zní, jestli to má smysl, nebo zda se jedná jen o další módní vlnu, aby ty videa a příspěvky na socsítích byly zase o něco zajímavější?

No, asi takhle, zkusíme si teď popsat, k čemu by to mělo sloužit, a kdy by se měly použít. Každopádně už teď mohu doporučit to vyzkoušet a vy sami se pak rozhodnete, jestli to pro vás má smysl, nebo ne. Teď si pojďme dát nějaké ty tipy.

V první řadě je třeba říct, že pokud tyto gumy chcete použít pro silové cviky, je třeba nakoupit skutečně silné řemeny, které rukou natáhnete stěží. Gumy, které mají simulovaný odpor nějakých 30 kg a míň nemají smysl, protože to je měřeno při plném natažení, ke kterému dojde zřídkakdy. Takže zvolte nějaké, co mají kolem 50 kg a výš a připravte se, že takové už nějakou tu pětku stát budou. Takové gumy se používají pro dva účely.

Prvním účelem je, aby guma kladla odpor při zdvihu.

Typicky se používá při Mrtvých tazích, dřepech v multipressu, nejčastěji asi při legpressu, ale také jsem je viděl při benčích a tlacích na ramena na multipressu. Proč na multipressu je vcelku logické. Můžete tu gumu zaháknout jen za jeden konec a díky vedení činky ve vodících tyčích, nebo kolejničkách, chcete-li, nedojde k nějaké nevyváženosti. Důležité je, aby guma byla lehce napnutá už v té nejkratší vzdálenosti. Pokud tam bude plandat, v průběhu pohybu se ledabyle natáhne o pár centimetrů, odpor bude klást zhruba stejný, jako chudá důchodkyně při přepadení v parku. To nemá smysl vůbec dělat. Ale vás zajímá hlavně proč se to dělá, že?

Inu, je to jednoduché. V poslední třetině pohybu máte vždy největší sílu. Sval nevykládá takové úsilí, jako v dolní fázi pohybu. Zároveň s tím, jak se natahuje guma, konstantně roste odpor. Skvělé je, že ten odpor neroste trhaně, nebo nějak nečekaně, aby vám způsobil zranění. Naopak, je to velmi šetrný způsob, jak vyždímat z každého opakování maximum i v posledních centimetrech dráhy. Zároveň můžete využít maximální zatížení k tomu, abyste ve vrcholné fázi pohybu sval zatli ve vrcholné tenzi, což je skvělé pro hloubku a kvalitu svalové hmoty. Tolik teorie. Nicméně se přiznám, že když jsem to zkoušel na hacken dřepu, nebo legpressu, nějaký zásadní rozdíl jsem nepoznal. Nejpravděpodobněji to bylo proto, že se ta guma tolik nenatáhla a ten odpor byl malý. To je ta největší potíž, když to délka gumy, nebo konstrukce stroje nějakým způsobem znemožňuje. Mnohem víc mi ale pomohla při druhém způsobu použití…

Guma jako dopomoc.

Bohužel, cvičím sám, bez sparinga. Takže je mi celkem blbý, furt někoho otravovat s dopomocí. Navíc, ne každý umí dopomoc poskytnout. Někdo vás tam nechá zbytečně dusit, jiný vám to rve z ruky, jen co se toho chytnete, třetí čumí po zadkách v legínách i v situaci, kdy vy v obličeji už nezdravě modráte… A proto se mi gumy osvědčily jako skvělá dopomoc při např. při hacken dřepu. Ten smysl je opačný. Zaháknete je tak, aby vám odlehčily ve spodní, nejtěžší části zdvihu. V kritickém bodě, kdy potřebujete, aby vám do toho někdo trochu ťuknul, protože jinak byste museli (někdy zbytečně) ubrat zátěž, vám guma odlehčí několik kilogramů potřebných pro překonání kritického bodu zdvihu. A opět, ta pomoc je konstantní. Pomůže jen v nejnižším bodě, s každým centimetrem zdvihu je pomoc menší a menší a vy zvedáte jen naložené závaží. Přijde mi to fajn.

Z našich Extrifit kluků jsem použití gum viděl u Slavoje a Honzy Turka. Pokud ale chcete vidět skutečně variabilní použití při mnoha cvicích, sledujte na instagramu Huntera Labradu, který bez gum snad ani neodcvičí nohy, nebo Shawna Claridu, který tam má taky spousty tréninkových videí, kdy ty kšandy natahuje k prasknutí. Tak vyzkoušejte a dejte vědět.