Nebuď asociál, podpoř svoje fitko!

Autor: Pavel Vacek

Tak jsem si chtěl otestovat to cvičení s rouškama…. Chtělo se mi napsat jako první větu, ale to bych hned v úvodu lhal. Otestoval jsem si to už na jaře a od té doby se synergie roušky/cvičení nikam neposunula. Furt to stojí za prd. Přesto jsem dal přednost cvičení s hadrem na hubě před volným dýcháním v domácí posilovně. Proč?

 

Z mnoha důvodů. Tím čistě kulturistickým byla variabilita tréninku. 7 týdnů tréninku s velkou činkou je super a čestně musím přiznat, že mi to hodně dalo, na druhou stranu tělo už volalo po změně. A se základním vybavením se změny dělají ztuha. A proto jsem si včera strašně užil legpress. 7 týdnů dřepování zajistilo, že jsem se vrátil bez problémů na váhy, u kterých jsem skončil před pauzou, a tak jsem si bez frustrací a naštvanosti odjel snad deset sérií od pár opakování s náloží, až po 35 opakování s pálením jak když strčíte penis do Tygří masti. Labůžo a dneska nohy na hadry. Takže velká činka super, ale stroje a pořádná pumpovačka je taky potřeba.

Dalším důvodem byla vzpomínka na jaro. Všichni plakali, kdy už se to otevře a když už se to otevřelo, s rouškama na xichtě a beze sprch, ve fitkách se proháněli leda pavouci. Nikde nikdo, vyjma pár magorů jako já. Tak jsem si říkal, že půjdu podpořit fitko. Konkrétně Fitmexx v Liberci. Dva měsíce tu slyšíme o vojácích první linie, o přetížených doktorech a sestřičkách a kurýrech, co nám vozí jídlo a vánoční dárky. A nezbývá nic jiného než jim z hloubi srdce poděkovat, zatleskat, vyjádřit jim upřímnou úctu. A taky dodat, že na rozdíl od majitelů fitness jim jde plat. Často s prémiemi. Což je samozřejmě v pořádku. Ale pokud jim má chodit plat i v budoucnosti, a já bych jim ho přál ještě vyšší, musí fungovat ekonomika, výroba a služby v soukromém sektoru. I ty na první pohled bezvýznamné.  A na ty služby, které my, fitnessáci, tak milujeme a vyhledáváme, stát hodil víceméně bobek. Co se dá dělat. Tak to musí zůstat na nás. My musíme teď podpořit službu, naše oblíbená fitka, pomoci jejím majitelům, aby nám to nezavřeli ještě dřív než politici před třetí, čtvrtou a já nevím, kolikátou vlnou. Pokud můžeme, neprodlužujme si permanentky, neprosme o slevy. Jenom bychom majitelům fitek prodloužili ten finanční lockdown. Přijdeme sice o pár stovek, oni přišly o desetitisíce, možná statisíce a někteří dostali takovou ránu, že když jim klesne návštěvnost kvůli neopodstatněným obavám z diskomfortu, zabalí to úplně.

Dalším důvodem bylo i to, že nejsem žádný asociál. Při tréninku se nijak extra nedružím. Povídám si před ním a po něm. Když teda mám čas, což většinou nemám. Přesto mě cvičení o samotě začínalo už pěkně lézt na nervy. Ono to vypadá skvěle na motivačních videích, když svalnatý borec schází do temných prostor nějakého zatuchlého sklepení, aby tam pohroužen v myšlenkách na Mr. Olympia drtil jedno opakování za druhým. Ale ve skutečnosti je to celkem otrava. A taky potřebujete sparinga na pár hraničních sérií. Nechodím „na jedno“, nechodím do továrny, nebo práce o mnoha lidech v místnosti. Má sociální bublina se během let vytvořila z návštěvníků posiloven a fandů do kulturistiky a fitness. Nijak mi nevadí, že jsem ochuzen o přátele z řad pravidelných návštěvníků pivních lokálů. Ostatně, i oni se dnes rádi setkali s tou svojí partou. Ale teď jsem byl zavřený v bytě jak krysa a lidé z té mojí bubliny mi prostě chybí. Bylo skvělé zase nadýchat tu atmosféru kolem. (Z téhle věty se teď orosilo čelo všem těm epidemiologům, co se denně střídají v DVTV, ale vy víte, jak to myslím.) Je fajn mít kolem sebe lidi se stejnou zálibou, předávat si vzájemně motivaci, hnát se dopředu a třeba i nevědomky si pomáhat k lepším výkonům. To za trochu omezení stojí…

…Ale já vím, co mi namítnete. S rouškou se tvrdý trénink odjet nedá. Aerobní činnost se nedá udýchat. Po hodině cvičení může ten hadr sloužit leda tak jako Petriho miska než jakési ochrana. A máte pravdu. Je to otrava. Ale když chci cvičit, budu cvičit. Upřímně, ono to tak horké není. Nechci to nějak rozvádět, kdo ví, kdo všechno to tady čte, ale jsou fitka, kde budete mít z roušky zpocené spíš čelo, krk, nebo bradu. A jsou fitka, kde vás Obersturmbannführertrenérů lejskne rákoskou, pokud se vám sveze o půl milimetru z nosu. I to je v pořádku. Člověk si pak může vybrat na základě svých obav z pandemie, které fitko si zvolí. Osobně budu rád, když to bude aspoň nějaké.