Nenech se otrávit

Autor: Pavel Vacek

Když jsem minulý týden psal o těch dvou lapáliích, došlo mi, jak nepříjemné také mohou být komentáře na sociálních sítích. Já už jsem z pravěku, na netu píšu možná deset let, na leccos jsem si tudíž už zvykl. Ale co takový začínající kluk nebo holka, která se v záchvatu nadšení chce pochlubit se svými výsledky a hned se dozví od všelijakých odborníků, co všechno dělá na prd a proč se vlastně ukazuje, když nevypadá jak Coleman? Holky mají navrch zaracha ukazovat náznak vypracované řitě, ihned poté, co se jim dostane ujištění od borců s náznakem vypracovaného bicepsu, že jsou instabitches atd…Což se stane nejpozději do desti vteřin od zveřejnění příspěvku. Upřímně, nezávidím jim to. Na jednu stranu jsou tyhle sebefotky již nedílnou součástí životů teenagerů, na druhou stranu to s sebou táhne armádu zamindrákovaných jedinců, kteří „přece mají právo na svůj názor“, případně samozvané odborníky, kteří permanentně posílají k dobru nikým nevyžádané rady. Možná, že to někteří myslí i dobře, většinou je to ale otrava. Takže jakmile dostane vaše nadšení do cvičení a prvotních náznaků výsledků pořádnou sprchu vodním dělem, je načase si vzpomenout, proč jste začali cvičit, proč to děláte a proč byste se neměli nechat odradit od návštěv fitka, dřív, než dostanete neodolatelnou chuť hodit tréninkovou tašku do kouta i s propoceným vnitřkem, který by ji časem rozložil na molekuly… Nadechněte se, zatlačte slzy a hoďte si na papír následující body, abyste to mohli s mnohem lehčím srdcem zase všechno hodit za hlavu..

Nestyďte se za své pohnutky, ať jsou jakékoliv

 Vyjasněte si, co vlastně chcete. Hromadu skvělých závodníků dohnaly ke cvičení mindráky, šikana, nebo blbý kecy spolužáků. Jiná skupina se chtěla někomu vyrovnat. Je jednu, co vás pohání, vy však musíte vědět, co přesně to jo. Nestyďte se ani za svou negativní motivaci. Nebojte se přiznat, že vás sere Pepík, protože vám přebral Mařku. I závist, jakkoliv je to pěkně hnusná vlastnost, se dá přetavit ve skvělou motivaci. Produktivní závist je motorem ekonomiky, tak proč by nemohla být motorem vaším?  Žaneta má skvělou řiťku, já ji chci taky. Možná vás nakopnou právě oni hejtři z úvodu. I já měl radši negativní motivaci. Kritiku, kterou jsem chtěl odstranit. To všechno je lepší než chabá motivace s neurčitým cílem typu, chtěl bych mít hezkou postavu… Stačí jen pracovat, protože naopak ta neproduktivní závist, ta, která vás sžírá tím, že něco chcete, ale nechcete pro to nic udělat, vás v cukuletu postaví na druhou stranu barikády těch, kteří „to těm nafoukancům umí pěkně nandat“

Neposlouchej všechny kolem

 K naplnění stanoveného cíle potřebujete správný tréninkový program a správné informace. To je bohužel další zádrhel. V dnešní době se na vás informace valí doslova ze všech stran. Každý je odborník, každý se chvástá výsledky, každý má skvělé svěřence… Bože můj, být mi dnes 16, praskne mi z toho hlava hned po varlatech. Řešení je jediné, vybrat si někoho, komu budete věřit. Musíte si uvědomit, že žádný superhypertrenér neexistuje, jakkoliv si tak může říkat, a zrovna tak neexistuje v kulturistice jediná cesta k cíli. Vy však musíte věřit jednomu člověku. Vyberte si ho a dejte mu šanci. Dejte mu alespoň půlrok, pokud pořád budete vypadat jak uschlá nudle, běžte jinam, ale naslouchat deseti lidem naráz, budete mít v hlavě akorát bramboračku.

Zapojte rozum 

Je spousta žen, které nechaly cvičení kvůli neuspokojivým výsledkům. Mnoho žen si sice touží zpevnit svaly, ale upadá do mdlob při pomyšlení, že by jim nějaké mohly náhodou vyrůst. A tak chodí 3x týdně na běhací pás, potom udělají nekonečný počet sérií na břicho v milimetrovém rozsahu pohybu a na závěr to zakončí nějakým cvičením s jednoručkami jejichž hmotnost nepřevyšuje váhu dvou umělohmotných vařeček. Špatně! Pro začátek se zbavte myšlenky, že vám vyrostou svaly. Dámy, aby vám cíleně rostlo nějaké svalstvo, tak to vyžaduje kompletní překopání životního stylu a tolik úsilí, že si to pro začátek dokážete stěží jenom představit. Sval, aby získal nějaký tvar a nevisel na vás jak kus hadru, potřebuje zátěž, nikoliv hodinové dělání čehosi. Váš program by měl být proto kombinací silového a aerobního tréninku se správnou výživou. Pokud tedy potřebujete pomoc trenéra při sestavení programu, nelitujte peníze!

S rodinou si udělejte debatní kroužek

Některé šťastlivce rodina podporuje, jiné méně a některé vůbec. Jsou tu však i případy, kdy vás vaši příbuzní chtějí chránit zuby nehty. Schválně, kolik slečen už zažilo situaci, kdy jim jejich mamka cpala pod nos nějaký bizarní obrázek kulturistky vystřižený z Blesku a zapřísahala je, že by to s tím cvičením neměly přehánět, protože zaručeně dopadnou přesně takhle a kalhotky si budou muset měnit za slipy. Máňo, vždyť z tebe bude jednou mužatka!!! A naopak tu máme jiný aktuální šlágr. Minulý týden, a to vážně nekecám, jsem absolvoval hovor s jednou rozrušenou cvičící maminkou, jejíž synek se aktuálně chystá na juniorské M Čech. Že tedy dobrá, teď už ho to nechá dotáhnout do konce, ale pak že vážně neví, jestli ho do té posilovny bude pouštět, protože v rádiu slyšela nějakého bývalého kulturistu, jak všichni ti mladí berou ty anabolika a že to je všude a že do toho tím pádem taky spadne, a tudíž nejpozději do promoce zemře. Takže bude zákaz, nebo aspoň finanční bojkot. Tak a je to. V obou případech je třeba potlačit prvotní myšlenku jako že jsou rodiče úplně blbí a uvědomit si, že každý rodič, který nemá nějaké zásadní sociopatické sklony to se svým potomkem myslí dobře a má o něj strach. A pak už se jen obrnit trpělivostí a vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat…

Učte se od nejlepších

 Rozdíl mezi kulturistickým šampionem a návštěvníkem fitka je ten, že vrcholoví sportovci žijí sportem 24 hodin denně. Nikdo od vás samozřejmě nechce stejný stupeň odevzdanosti sportu, ale není od věci, když ve vás bude toto vědomí. Vyptávejte se, získávejte informace, ale nespoléhejte se na to, že to někdo udělá za vás. Dostávám otázky typu: Napište mi objemový trénink. Ten nejlepší. Ale já na takovou otázku odpověď neznám. Neexistuje. Jsou různé směry, různé teorie a myšlenky. Proto čtěte co nejvíce o posilování, kulturistice, aerobním tréninku a výživě. Navštěvujte fitness-semináře a přednášky specialistů. Učte se od těch nejlepších. Nasávejte informace. Chápu, že sedět doma a koukat na Youtube je pohodlnější, ale špičkové odborníky jsem tam ještě neviděl. Zato vy můžete vidět na seminářích Roubíka, Cahu a jiné, skutečné, odborníky.

Trpělivost!    

Heleďte, na rovinu… Lemtáním Monsteru u Call Of Duty, vyhýbáním se tělocviku, vykrmováním se u babičky jste strávili pěkných pár let a výsledkem je molitan místo svalů překrytý vrstvou sádla a fyzička na úrovni dýchavičného geronta. Slušná prácička. To nezměníš lusknutím prstu. Nemůžeš opravit za půl roku to, co jsi desítky let prasil. Fitness ani kulturistika není o změně těla ze dne na den. Je o soustavnosti a pravidelnosti. K tomu patří zdravý životní styl obsahující pravidelný trénink a rozumné stravování. Nedejte se znechutit tím, že po půl roce tréninku nevypadáte jako kulturista či fitness-modelka, nebo ti krásní lidé z Instagramu, Uvědomte si, že jejich těla jsou zpravidla výsledkem dlouholeté neúnavné práce v kombinaci se železnou vůlí a odhodláním. Nebo špičkovou prací s filtry a úpravou fotek. Nicméně každý jeden z nich stál na začátku té samé cesty, na které jste právě teď vy. Upravovat fotky za chvilku zvládnete taky, s realitou už to bude o něco horší.

Víte, co je ale na tom všem úplně nejlepší? Že pokud si cvičení zamilujete, pokud budete chodit do fitka ne kvůli instagramu a followers, ale proto, že vás to tam baví a naplňuje, tyhle články si nikdy nebudete muset číst. Pokud vaše motivace bude tryskat zevnitř a ne zvenčí. V ten moment máte vyhráno a hejtři vám můžou tak maximálně zkazit odpoledne, nikoliv týden..