Pavel Samek: Kulturistiku vnímám spíš jako životní styl

Autor: Extrifit


 Pokud jsem na proběhnuvším Mistrovství Čech mnohdy kritizoval neadekvátní vyrýsování neodpovídající významu akce, tak toto rozhodně neplatí pro novopečeného Mistra Čech v klasické kulturistice Pavla Samka. Pavel prezentoval vynikající vyrýsování a taktéž se dobře popral s problematickou úpravou pokožky. Využil jsem tedy přestávky na šampionátu k tomu, abych Pavla krátce vyzpovídal.
normal-15268.jpg Samek.jpg
Pavle, ty jsi poměrně dlouho závodil ve federaci ČSNS, čili svazu naturálních kulturistů. Jakých si tam dosáhl úspěchů?

PS: Stal jsem se vicemistrem republiky 2007. Na mé poslední soutěži v této federaci už jsem měl z toho celého soutěžení tam takový nedobrý pocit a tak jsem u nich skončil.

Já se ptám z toho důvodu, že se tato federace dost hlasitě deklaruje coby jediná naturální a jejich sportovci nepříliš často přestupují jinam. Takže se ptám, co tě k tomu přestupu vedlo?

PS: Upřímně, já to takhle položené nemám. Docela mně vadí ty věčné hádky o tom, kdo je naturál, kdo není a podobně. Naturálové si hrají na to, že jenom oni jsou ti nejlepší na světě a já jsem s tímhle postojem nikdy nesouhlasil. Fajn, pokud chceš soutěžit mezi naturály, buď naturál. Ale celoročně, ne že podepíšeš nějaký papír a jde se na věc. Nechci hrát ty hry na naturály, ifbebáky, nabbáky… vždyť je to komedie. Ve sportu, kde ti nikdo nic nedá… A proč jsem přestoupil? Protože jsem měl pocit, že v IFBB se tak nějak víc cení celková připravenost a souměrnost a o to se já v rámci svých genetických dispozic snažím. A navíc se mě zmocňoval pocit, že to v ČSNK není všechno úplně košer. Jinak si myslím, že u naturálů je řada vynikajících kulturistů. Myslím, že je jedno, kde kdo soutěží, všichni jsme na jedné lodi.

Takže očekáváš do budoucna větší konkurenci?

PS: No, přiznám se, že to závodění není pro mě zas až takovou prioritou. Kulturistiku vnímám mnohem víc jako životní styl, kdy je mojí motivací se neustále zlepšovat.

A závodění vnímáš jako prostředek k tomu cíli?

PS: Ano. Objektivně platí, že nějaké slušné formy bez závodů nedocílíš. Já když nemám ten deadline v podobně závodů, tak to prostě není ono. A po těch závodech jsem vždycky lepší. Vždycky mě to výkonnostně posune. A to je právě ta moje největší motivace. Proto na ty závody chodím. Ten výsledek zas až takovou roli nehraje. I když ke konci jsem už pochopitelně nervózní a přeju si, aby byl co nejlepší, to je jasné.

Další víkend je republika. Chtěl bys startovat i na Evropě?

PS: Na začátku přípravy jsem si řekl, že absolvuji pouze Čechy, takže o republice jsem ani neuvažoval. Zatím to ale vypadá na solidní výsledek, takže to dneska ještě proberu a uvidím.
Samek II.jpg
A kdyby se ta možnost startu na ME naskytla?

PS: Tak bych tam asi nejel. Nevím, ještě se na to necítím. Rozhodně se necítím jako nějaký reprezentant, stačí se podívat na Slováky. Můj cíl byl medaile z Čech, tam si tak myslím, že výkonnostně jsem. Momentálně se mi podařilo se celkem zlepšit, pokud to tak půjde dál, tak třeba bude další cíl titul na republice, ale „ repre“ je zase trochu jinde.

Ty soutěžíš v klasické kulturistice. Tam jsou nastavené určité limity. Měl jsi problém se do nich dostat?

PS: Ani ne, protože mám pocit, že mě špatně změřili.  Ale i kdyby mě změřili dobře, tak tam ještě váhovou rezervu mám. Přestože jsem navážil výrazně víc, než jsem očekával. Což mě samozřejmě potěšilo.

Přišlo mi, že jsi měl jednu z nejlepších fazón tady na soutěži. Dělal jsi něco speciálního?

PS: Ne, vůbec ne. Já se udržuji celoročně v poměrně stabilní formě. Nemám žádné šílené výkyvy hmotnosti. Mě prostě nebaví prasit se. Jím celý rok kvalitně, hodně se zajímám o výživu, což se domnívám, že je v mé profesi osobního trenéra nezbytnost. Co se týče samotné přípravy, tak ta probíhala dobře, bez problémů. Nebyl jsem nemocný, čehož jsem se hodně bál, takže v pohodě… Jinak tím, že jsem nemusel nějak radikálně shazovat (rozdíl mezi „objemem“ je vlastně jen – 5 – 6kg ), tak jsem mohl mít klidně 200 gramů sacharidů v tom minimu, žádné kardio, prostě nic takového.
normal-15257.jpg
Takže takový vzkaz pro lidi, co se chystají na závody, zní: Když se udržujete, dieta a příprava na soutěž není problém.
 
PS: Přesně tak. Já jsem pociťoval nějakou únavu až zhruba někdy 14 dní před závodem. A to ještě z větší části kvůli mé profesi osobního trenéra. Jinak si myslím, že jsem byl v pohodě.

Ty pocházíš z Děčína. Děláš osobního trenéra tam?

PS: Ne, už celkem dlouho žiju v Praze. Klienty trénuju v především v Centru Blue Orange, a také v Hammer Strenght. Pokud by měl někdo zájem o spolupráci, může mne kontaktovat přes mé stránky www.pavelsamek.cz.

Rád bych poděkoval Petrovi Čížkovi. Bez něj bych tu nikdy nestál, on mě vždy podpořil a věřil mi daleko víc než já sobě. V závěru mi hodně pomohl Marek Vomáčka. A pak byla spousta lidí, kteří mi věřili a tlačili mě do toho, především přítelkyně Monika a sparing partner Petr. Celou přípravu mi pomáhala firma DAFIT, která mi poskytla významnou slevu na doplňky výživy.