Pepa Drda - Junior, co sfoukl na republice všechny muže.

Autor: Extrifit

Již čtvrtým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce lze najít u nás na webu, ale v krátkosti jde o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i aktuální Mistr České republiky JOSEF DRDA v Klasické kulturistice mužů.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Zdravím všechny, jmenuji se Josef Drda, je mi 19 let a s koncem jarní sezony jsem zakončil i své středoškolské studium na Střední škole Stavební. Nyní bych rád směřoval ke studiu fyzioterapie na vysoké. Cvičím něco přes 4 roky, když počítám i krušné začátky.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

Poprvé jsem se ve fitness vyskytl, když jsem chodil přes zimu udržet kondici a běhat na pás. Byl jsem tehdy oplácanější fotbalista, super kombinace. Občas jsem ovšem slezl, sáhl si na činku a vyzkoušel nějaký ten stroj. Poté, co mě jednou vzal přítel Petr Malý na opravdový trénink bez servítek do své sklepní tělocvičny, nebylo již k pásu návratu.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl? Máš nějaký vzor?

Jednoznačně vysněný cíl by byl status Profesionála v tomto sportu a věnovat se profesionálně tomu, co mám rád. Zároveň bych si přál, stát se dobrým trenérem nejen pro běžné lidi. Líbí se mi například práce Tomáše Bureše. Můj vzor v přístupu k tréninku a pracovní morálce je Branch Warren.  

Branch Warren je proslulý intenzitou a tvrdými tréninky, ale také diskutabilní technikou cvičení. Jaký na to máš názor ty a cvičíš podobně?

Myslím si, že dobře využitý cheating a odchýlení od učebnicové techniky za účelem lepší svalové kontrakce a impulzu na základě vyšší možné váhy s extra opakováními má smysl. Hlavně pokud ho dokážete využít. Já osobně to dělám rád. Vždy bych upřednostnil osobní pocit z provedení cviku a trocha té dravosti k tréninku patří.

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Odměna za tuto parádní akci mi byla předána za druhé místo na Mistrovství republiky juniorů, které pro mě tak parádní nebylo.

Ano, ty jsi nesoutěžil jen v juniorech, ale paradoxně jsi měl mnohem lepší výsledky v mužích. Můžeš se s nimi pochlubit a jaké to je, porážet o mnoho starší soupeře?

Přesně tak. V mužích jsem vyhrál Mistrovství Čech a následně republiku a to i absolutně v klasické kulturistice. V zákulisí jsem si občas sice připadal vedle soupeřů jak věkem, tak velikostí jako nedonošený novorozenec, ovšem sázel jsem na maximální připravenost. Fungovalo to a ve finále se to pod těmi světly na podiu docela velikostně srovnalo a rozdíl nebyl nijak zásadní. Nečekaný výsledek, takže pocit a radost nepopsatelná.

Dělá ti problém udržet tak dlouhou dobu formu na špičkové úrovni? Máš na to nějaký fígl?

Jelikož forma celkem vycházela přes všechny soutěže, nemohu říci, že nastal závratný problém. Ovšem to neznamená, že to bylo snadné a šlo to lehce. Můj fígl byl nikdy nevyjet z režimu. Takže místo mazání Nutelly na pizzu jsem si po soutěži užil hovězí s kysaným zelím a další ráno hodinové kardio na lačno..

Tvojí obrovsky silnou zbraní byly dolní končetiny. Především pak zezadu, kde si předváděl hluboký hamstring a pruhovaný zadek. Specializoval ses na to nějak?

Nohy, tedy předek nohou, u mě vždy byly dominantou, naopak hamstring a zadek nebyl ze začátku tak skvělý. Rostou, ale zároveň drží nejvíce tuku. V přípravě se dostavil výsledek až po rozdělení tréninku na přední a zadní stranu zvlášť. Potřeboval jsem na ně více tenze, přičemž mé nohy hodně snesou, takže je jen tak neupaluji. Takže dostávaly dost a často.

Ono vůbec si měl ty zadní pózy mnohem lepší než přední. Konkrétně vypruhovaná oblast dolních zad byla excelentní. Cvičíš na to něco speciálního?

Obecně záda a nohy jsou moje přednost, pravděpodobně díky tomu, že jejich trénink mi prostě sedí. Rád totiž používám volné základní cviky a těžší váhy, na které nohy i záda u mě dobře reagují. Takže řádným přítahům v předklonu a mrtvým tahům se rozhodně nebráním.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Zvládnout udělat vše nezbytné k maturitě, ale zároveň zůstat absolutně soustředěný pouze na závody. Zkrátka splnit, co je třeba, ale jinak vše pro 100% výsledek.

Vraťme se k té tvé odměně, proč sis vybral právě tyto produkty?

Protože kvalitní multi-vitamín a protein je prostě základ. A dobrý nakopávač, který má vliv na prokrvení jako Hellgell a Agrezz, není jen o pocitu, ale víc krve je víc živin a víc růstu. Hydro DH32 je bezkonkurenčně nejlepší proteinová volba, hlavně kolem tréninku. V té době na jednu stranu užívám hodně suplementace, ale jinak tím například nikdy nenahrazuji jídla apod. Proto samé Hydro, vitamíny a NO.

Co plánuješ v nejbližším období?

Nastal čas na offseason, takže zkusit se stát o hodně větším a lepším v každém ohledu. Jinak nástup na vysokou a snad úspěšná kariéra trenéra.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Ještě si pohrávám s myšlenkou zkusit opět příští jaro v juniorech, ale v open kategorii. Případně opět zkusit potrápit i muže. Ovšem v případě, že by byla možnost a prostředky, rád bych se podíval za hranice republiky na Evropu. Svět a EVLS v juniorech jsou cíl, ale na to mám ještě další 3roky okno.

Je někdo z Extrifit Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?

Určitě Vojta Koritenský, je super nejen jako závodník, ale i osobně jako člověk. Ještě Tomáš Kašpar, protože je prostě šílenej a srdcař. Jen škoda, že nemá taky vlastní sérii.

Je nějaká osobnost, se kterou bys šel rád třeba na večeři? Kdokoliv, nemusí to být jen někdo z kulturistiky nebo fitness.

Napadá mě více jmen, ale byl by to Tom Platz a chtěl bych ho vidět ještě jednou. Klidně pominu téma jeho působení ve fitness a kulturistice. Je totiž neuvěřitelně zajímavou a inspirativní osobností sám o sobě.

V rozhovoru si jmenoval Warrena, Kašpara, teď Toma Platze, inklinuješ spíš k těm tzv. hardcore postavám, nebo máš rád estetičtější tipy? Jaký máš vůbec názor na současnou kulturistiku?

Musím přiznat, že ano. Nicméně líbí se mi i „estetičtější“ kategorie jako nově klasik physique a naprosto chápu, že někomu se na pohled líbí i více. Co ale obdivuji u tzv. hardcore kulturistiky nejvíc, to  nejsou jen výsledné formy na podiu, ale ta nejvyšší náročnost sama o sobě. Tím nechci říct, že PRO physique na Mr. Olympia má lehkou cestu a přípravu, ale ať se nikdo nesnaží tvrdit, že stejně náročnou. Nejsem tak zasvěcen řešit ji z hlediska politiky apod. Vyměnil bych ale pohled na některé nynější marketinkové dění, jako byl návrat Levroneho, nebo šarvátky Phila a Greena za zlaté rivalské roky, kdy si Jay s Ronniem poplácávali na podiu po stehnech.

Chceš na závěr něco dodat?

Rád bych moc a moc poděkoval mému tátovi. Byl a je mi doma často jedinou podporou. Dále všem těm, kdo to se mnou v přípravě táhli za jeden provaz, podrželi mě na trénincích, ve škole i na závodech a přežili to. Oni ví. Taky tobě Pavle, za to, že jsi mě, hlavně ty s Vojtou tehdy na Extrifit srazu do této sezony ukecali a celkově za celý koncept Extrifit clubu. Od mikro servisu na soutěžích, jako byl Hellgell s expressem, až po to, když jsi na mě v backstage na republice zavolal Bureše, aby mě naučil ten zpropadený čtvrtobrat :D