Proč je lepší mít krev spíš tam nahoře

Autor: Pavel Vacek

Je mi naprosto jasné, že jste na ten článek klikli jenom kvůli nadpisu, neboť čekáte zase nějaké ty čuňačinky. Ale smůla pánové a možná i dámy. Jen se vás pomocí bulvárního nadpisu snažím připoutat k informacím, které zapříčiní to, že budete mít prsa větší než váš dámský protějšek. A to pak, možná, už se ta krev bude přelejvat jak na tobogánu. 

Jde totiž o napumpování maximálního množství krve do svalových vláken a jeho přínos. A hned na začátku si řekněme, že následující článek není zaručeným receptem a jedinou cestou k cíli, ale pouze jednou z nich. Bylo by totiž fér hnedka zkraje napsat, že mnoho kulturistů trénujících podobně jako siloví sportovci s počty opakování v rozmezí 3-5, hutné, kůži napínající a masivní napumpování nikdy nepoznali. A rostou. A rostou velmi dobře. Příkladem budiž například Radek Lonc, který si na nějaké techniky zaručující přepumpování svalových skupin nikdy nepotrpěl. Ne, že by dělal takto málo opakování, ale za „ typickou pumpičku“ se dá považovat těžko. Ze skutečně velkých jmen si vypůjčím příklad Ronnieho Colemana a jeho série právě o tolika zmíněných opakování. A říct o něm, že by byl malý? Inu, to bych pak musel o stolu z Ikey složeného ze 4 kusů dřívek od nanuku a čtvrtky papíru, které při sobě drží kancelářská sponka, prohlásit, že jde o stůl Ludvíka XIV. A naopak, takový Vojta Koritenský, nebo Tomáš Kašpar, jsou typickými představiteli pumpovacích technik, kterým na argumentační pomoc přichází Phil Heath coby příklad ze světa příšer. Takže jakkoliv si představíme obrovské zátěže, jež drtí ve svých dlaních kulturisté, faktem zůstává, že mnoha z nich stačila k růstu spousta sérií se středními váhami, hodně opakování a pumping, pumping, pumping.


Určitě to sami znáte. Když cvičíte sérii do absolutního selhání, selžete kvůli váze, nebo opakování.  Vaše svaly zkrátka po čase odmítnou práci. A to se děje ze dvou důvodů: buď jde o selhání myofibril nebo mitochondrií. K selhání myofibril dochází během tréninku s těžkými váhami. Takový trénink myofibrily poškozuje, vede k hypertrofické syntéze proteinů a optimálnímu růstu, především bílých svalových vláken. V tomto případě se nedostaví pálivý pocit ve svalech ani napumpování. Kdežto selhání mitochondrií zažijete při déletrvající činnosti s lehkými váhami, které nejsou schopny poškodit myofibrily a vyvolat růst. Sval jednoduše vyčerpá svoji energii a naplní se laktátem, který brání svalovým vláknům pokračovat v kontrakcích. To je ono pálení, které mnozí tak dobře znáte. Pro vaše selhání doma (nebo u sousedky) vysvětlení nemám, ale jedno je jisté, pokud vašeho malého přítele partnerka nedokáže probudit k životu, tak si ho prostě nezaslouží.  

Co je tedy ta podstata napumpování, která by měla přinášet výsledky? Vždyť o pár řádků nahoře se píše, trénink s lehčí vahou nedokáže vyvolat růst. Jenže, během zkrácení svalových vláken při kontrakcích dojde ke zvětšení jejich objemu, stlačení kapilár mezi vlákny a zastavení průtoku krve. Po skončení série, se kapiláry otevřou, přičemž zpětný krevní tlak prostor mezi vlákny okamžitě promyje. Ohromné množství tekutiny v prostorách mezi vlákny způsobí osmotický tlak na svalové buňky, který brání přirozenému odstranění laktátu. Jelikož žilní kapiláry dokáží pojmout zmíněnou tekutinu v malém poměru, mezivláknové prostory zůstávají dlouho přeplněné krví a vzniká „napumpování“.  A tohle prokrvení svalů má dalekosáhlý význam. Jediným způsobem, jak do svalu dopravit stavební složky a kyslík, potažmo odstranit metabolity, je krev. Jinými slovy, čím více krve ve svalu, tím více potenciálu k růstu. Samotný trénink s těžkými váhami sice vytvoří růstovou stimulaci, ale současně vyčerpá vaši zotavnou kapacitu tím, že poškodí vlákna na buněčné úrovni a zahltí je odpady pracovního metabolizmu. 


A jak se říká, každý dobře vykonaný skutek zaslouží trest. A ten tres je v podobě odpadu, tzn. metabolitů, kterou jsou potřeba odstranit. I když… Podle jedné teorie metabolity přímo podporují růst (z každé molekuly laktátu vznikají dvě molekuly kreatinfosfátu, zbylý laktát se v játrech mění na glykogen, při rozpadu kreatinfosfátu na energii pro svalový stah stimuluje zbylý kreatin růst nové stažitelné bílkoviny) a slouží k obnově makroergických fosfátů. Takže teď co? Kulturisti o tom zpravidla nemají páru, ale jistě někde už zaslechli termín „ ta bolest se musí vyběhat“. Když metabolity ihned po cvičení ze svalů odstraníme (odplavíme) tím, že např. půjdeme po tréninku běhat, sval se zotaví a nebude tak bolet, ale neporoste (přinejmenším teoreticky) tak rychle, jak by mohl. Brrr, to je příšerná myšlenka, neboť důvod proč se radši neválíme na kanapi a nehrajeme Mafii, je ten, že rozhodně růst chceme. Zdá se, že optimálním řešením je, počkáme- li 15-20 minut, než se vrhneme na další partii. Potíž je v tom, že ne každý může zevlovat nazdařbůh 20 minut po fitku a hrát si na poslaneckou produktivitu práce. V tom případě je vhodné sestavit program tak, abyste procvičovali sousedící svaly – trapézy a ramena, prsní svaly a ramena, bicepsy a tricepsy, kvadricepsy a hamstringy. 

Jestliže jste to přelouskali až sem, je docela možné, že to pro vás byl úplně zbytečný článek, neboť výhody přepumpování máte v malíku. Ale je taky možné, že jste nerozuměli ani slovo. Pravděpodobně proto, že těch odbornějších výrazů je tam tentokrát trochu víc. Nedivím se vám, zrovna nedávno proběhla médii zpráva o nějakém superkyberútoku, který měly na svědomí routery a kopírky nebo co. A pěkně šťavnatě popisovali tuhle melu krok za krokem. IT specialisti měli zcela jistě o dobrodrůžo čtení vystaráno, ale já jsem z toho pochopil akorát to, že Skynet už sešrouboval jednu nohu Terminátora a z mojí mikrovlnky na mě jednoho dne vyskočí Decepticon. Takže to vezmeme hezky lidsky polopatě. Pro růst svalů je výhodné, jestliže do něj naženete krev k prasknutí a necháte ji tam chvíli působit. Teď už vám asi dochází, proč občas vidíte obrázky, kde si kulturisté stahují paže. Protože chtějí, aby ta krev, narvaná všemi možnými stavebními látkami setrvávala v oblasti co nejdéle. Bohužel, prsa, nebo záda obmotat nejdou. I když… u těch prsou to není tak úplně pravda, ale to je zase psaní pro jinou stránku, kde se musí lhát o vašem věku. 


Narazili jsme ovšem na jednu klíčovou věc. A to tu, že krev musí být plná stavebních látek ideálně v přebytku. Pokud hladovíte, nebo vaše strava neobsahuje dostatečné množství aminokyselin a tím nemyslím jenom BCAA, nebo glutamin, ale kompletní spektrum, dále vitaminů a minerálních látek, tak je vám to platné stejně jako pupeční kýla. Nechci vám tu nabulíkovat, že bez všech doplňků výživy, bez všech těch přidaných aminokyselin, glutaminu atd.. se neobejdete, to rozhodně ne, ale každopádně si je budete muset zajistit ve stravě. A s pomocí doplňků je to prostě jednodušší a stravitelnější. No, a že v každém případě platí, že rohlík s máslem před tréninkem tuhle stavební maltu vážně nedodají, zrovna tak jako není žádná výhra oběd v kantýně či školní jídelně.