Pyramida lepší než shazovačka. Kor když shazovačku děláte blbě.

Autor: Pavel Vacek

 

Víte, kdo mě poslední dobou pěkně štve? Všechny ty titulky o jakémsi El Niňu a  moderátoři rozhlasových stanic, co kňourají, že se na nás valí a že už vlastně teď je hrozný vedro a soucitně nás připravují na to, jak se budeme koupat ve vlastním potu na cestách autem. Já teda ne. Můj vůz nemá všechny ty prázdné čudlíky ochuzené výbavy jako připomínku toho, že se mi v životě moc nevede, nýbrž každý je pomalován ikonkou, což znamená, že je napěchován funkční klimatizací foukající chladný vánek i na mou řiť. A i kdyby… Devět měsíců v roce mě zebou nohy, lítají ze mě kovidi a chrchle a můj frňák připomíná kapající kohoutek. Takže jsem rád, že těch pár usmolených dnů v roce se můžu trošku ohřát i doma bez toho, aniž by mě budil nějakej místní imám v zemi, kde je to teplíčko o dost stabilnější. Je fakt, že se při tréninku o něco víc potím, ale aspoň se můžu tvářit, že jsem větší makač než obvykle. Přesto jsem si nemohl povšimnout, že na mnoho lidech krůpěje potu neulpívají, přestože dělají vysoce intenzivní techniky, jako jsou třeba ubírané zátěže, nebo shazované série a ve fitku stojí vzduch vedrem. A protože se nedomnívám, že by jejich potní kanálky vyhlásily stávkovou pohotovost, nabízí se odpověď, že to prostě dělají úplně na hovno…

Už jsem to psal minule, že poslední dobou pozoruji takové zvláštní tréninky. Buď jsou plné superstriktních opakování s váhou, kterou nelze popsat jinak než směšnou, nebo naopak super intenzivní série, které jsou cokoliv, jen ne intenzivní. Obě techniky vypadají totiž cool na videích pro Instagram, odkud jsou taky odkoukané. Pominu-li, že tyhle techniky pravidelně vídám především u kluků, co jim plandá triko velikosti XS a je to pro ně spíš kontraproduktivní, napíšu vám, co se mi na tom vlastně nezdá...

Budu konkrétní. Cvičím, a vedle mě chasník, který zjevně nevlastnil modrou známku invalidy v autě, začal cvičit upažování jednoruč na rameno pomocí kladky, která má tolik zpřevodování, že to nenajdete ani na vašem horském kole. S jednou cihličkou. Musím říct, že superstriktně, ale podle mě jen proto, aby mu zbytečně neplandalo lanko v případě trochu rychlejšího pohybu. 10 opakování a šlus, hotovo, šmitec a já nevěřím ani na sekundu, že to rameno takové zatížení vůbec zaznamenalo. Nemám nic proti striktní technice, ale i tak k tomu musí být dobře zvolená zátěž. A ta je taková, že poslední 2-3 opakování už z toho superstriktního pohybu lehce uberete a vykonáte ty opakování s maximálním úsilím a víc už prostě nezvednete. Tohle správné určení váhy, kdy prostě cvičíte do vlastního selhání bez vynucených opakování sparingpartnera, je alfa a omega kulturistického tréninku, který ¾ fitka neovládá. Ne, že by nechtěli, ale nemají třeba dost zkušeností, nebo se nikdy nedostali na hranici toho selhání. Zkrátka, a to možná znáte, cvičenec (častokrát žena) prohlásí, že už nemůže a finito. Přestože vy dobře víte, že může nasekat minimálně další 3 opakování.

A když si neumíte určit váhu, je vám shazovaná série celkem na prd. Princip shazované série spočívá v tom, že uberete zátěž v momentě, kdy prostě neuděláte žádné opakování navíc, sval je vyčerpán a vy chcete jít přes toto vyčerpání dál. Tak si uberete a pokračujete. A pak znova, a nakonec se tam kinkláte s imitací činek pro děcka, vydáváte divné zvuky a jste brunátní v obličeji. Co ale běžně vídám, je to, že si odjedete deset opakování, sundáte si v módu lenochod váhu, odjedete dalších deset, pak zase třeba pět a konec. Jo, taky u toho procvičíte trochu té mimiky, ale není to ono. Váha se totiž neshazuje po dopředu naplánovaném počtu opakování, ale až poté, co s ní neuděláte žádné další opakování, ať už těch předchozích opakování bylo, kolik chce… Chápeme?

Extrifit Agrezz 20 x 20,8 g

Chcete zažít skutečnou intenzitu tréninku? Takovou, kdy cítíte nejen maximálně napumpované svaly, ale také dokonalou koncentraci na trénink, kdy jste schopni ze sebe vydat maximum a vše jde samo? Zkuste náš nový produkt a posuďte sami! Agrezz je profesionální produkt určený pro maximalizaci výkonu, síly a silové vytrvalosti nejen kulturistů, ale všech sportovců, jejichž výkon má silově-vytrvalostní charakter, jako jsou hokejisté, zápasníci MMA apod. Agrezz ® dokáže odstranit lenost a výrazně prodloužit délku a intenzitu silového tréninku. Výrazným účinkem je efekt maximálního soustředění na výkon.

Možná jo. Jenže tu narážíme na tu výše zmíněnou možnost, že si skutečně myslíte, že už to nezvednete, přestože zkušené oko vidí, že to je jen stejné kňourání, jako ty stížnosti na vedro… Mám tedy pro vás jeden tip. Jmenuje se to pyramida a je to tuze velká zábava, která prověří vaše limity, a která se dá ošulit mnohem hůř než shazovačky. O co jde?

U pyramidy naopak počítat budete. Třeba do šesti. Začnete na nějaké menší (nikoliv úplně malé) váze. Provedete 6 opakování. Přehodíte kolíček, přidáte závaží, nebo vezmete těžší činky do ruky a uděláte dalších 6 opakování. Přidáte váhu a zase 6 opakování. A budete přidávat váhu tak dlouho, dokud nenarazíte na sérii s váhou, kde zkrátka těch 6 opakování už nedáte, ale zvládnete jich udělat třeba aspoň 4. No a vrátíte se zase stejnou cestou dolů se stejným počtem opakování. Teda aspoň se o ně budete pokoušet, protože je pravděpodobně neuděláte…. Třeba na takové bicepsy v poloprázdném fitku (a to teď není zas takový problém) je jízda po stojanu sem a tam opravdu zábavná lahůdka, po které poznáte, co to znamená, cvičit do selhání…

A proč tohle ojebete o dost hůře než klasické shazovačky? Jednoduše proto, že u shazovaček prostě můžete zčistajasna zavelet: nezvednu to, uber! Kdežto u tohodle musíte provést jasně definovaných 6 opakování. Uděláš, přidáš, uděláš, přidáš. Jasně, stejně tak si můžete fňuknout, že už to neudělám a pár opakování v tom vrcholu nedat, ale to je pořád jen pár opakování, místo kompletně blbě udělané shazovačky. Tak co, dáme to? Ať nejsme zpocení jen kvůli těm třicítkám, co nás dneska čekají.

P.S. V tomhle videu si užijete shazovaček dosytosti...