Rozhovor s Patrikem Steinochem dorosteneckým rekordmanem v benči

Autor: Petr Třetina

Spousta mladých je stále daleko od objevu svého talentu. To však není případ Patrika Steinocha. Je mu 17 let a drží národní rekord v samotném benčpresu v kategorii dorostenci do 105 Kg, kdy překonal dva své předchozí rekordy. Také drží národní rekord v silovém trojboji v disciplíně benčpres. Budeme se bavit o škole, sportu, posilování, o jídle i suplementech a hlavně o závodech.

Ahoj Patriku, to, že ses narodil v roce 2000, mi napovídá, že ještě navštěvuješ školu.  Jaký sis vybral obor?

Studuji bezpečnostně právní činnost na akademii v Brně. Tato škola je sportovního charakteru se zaměřením i na karate a judo.

Může být výhodou síla, jakou disponuješ, i v těchto bojových uměních?

Z části výhodou být může, ale není jednoduché ji správně využít. Je to hlavně o koncentraci, správném držení těla a předání energie pomocí celého těla.

Trochu jsem zkoumal tabulky ze soutěží, takže vím, že jsi rok od roku větší. Loni jsi zvýšil hmotnost přibližně o 10 kg. Jaké jsou reakce tvých spolužáků, nebo obecně okolí?

Občas od lidí slyším, že jsem jejich vzorem a to mě posouvá dopředu. Najdou se i tací, kteří mají narážky na téma doping. S těma nemá smysl se o tom bavit. Podle mě si nedokážou představit co to je sníst denně půl kila rýže a tvrdá dřina v posilovně.

Jak dlouho cvičíš? Jak se změnila tvoje tělesná hmotnost?

První vstup do posilovny jsem měl v roce 2014. Zásluhu na tom má i škola, protože jsem se připravoval na přijímačky. Před tím jsem vážil okolo 70 kg, teď mám 102 kg.

Jaké máš za sebou závody a jaké umístění?

Chtěl bych říct, že soutěžím vždy bez podpůrných dresů. Mojí první soutěží bylo Mistrovství Jižní Moravy v silovém trojboji ve Zbýšově v listopadu 2016, kde jsem obsadil 5.místo mezi muži. Ostatní závody byly všechny vloni a soutěžil jsem v dorostu. Získal jsem 1. místo na Mistrovství ČR v benči ve Svitavách, 2. místo na Mistrovství ČR v benči v Jihlavě, 2. místo na pohárovce v trojboji ve Zbýšově, 2. místo na Mistrovství Moravy v trojboji ve Zbýšově. Potom jsem byl na Mistrovství ČR v silovém trojboji v Nymburku, kde jsem skončil třetí.

Na tom Mistrovství ČR v benčpresu v Jihlavě byly povoleny podpůrné dresy, ale ty jsi říkal, že závodíš bez dresů, jak to bylo tam?

To je moje zásada. Nepoužívám dresy. Tam jsem mohl, ale nepoužil jsem. Nechci si na podporu dresem zvykat, protože upřednostňuji přirozenou sílu.

Na Mistrovství ČR v Nymburku jsi vytlačil národní rekord 152 kg a dřepnul 160 kg. To není běžný rozdíl mezi benčpresem a dřepem. Nemáš náhodou čtyři nohy?

(smích) Právě naopak. Řekl bych, že mám spíš jednu a půl nohy. Mám dlouho problémy s kolenem z dřívějšího hraní fotbalu, které mě dost ovlivňovaly až do operace v červenci 2017. Mistrovství v Nymburku bylo tři měsíce po operaci. Jinak mám zapsán z jedné ze soutěží dřep 175 kg. V tréninku jsem dal víc, ale to se bohužel nepočítá. (smích)

Aha. Tak to všechno vysvětluje. Jak dlouho jsi hrál fotbal?

Hrál jsem od 4 let v Ivančicích, kde žiju, později i za Výběr Jihomoravského kraje, potom na střídavý start za Brno-Líšeň. Byl jsem i na dvou mezinárodních turnajích v Itálii. Na jednom jsme vybojovali 3. místo. Skončil jsem ve 14 letech kvůli zranění toho kolene.

Sportuješ od 4 let. To je super! Vraťme se ještě k trojboji, abychom nezapomněli na mrtvý tah. Jaké máš výsledky v této disciplíně? A jak cvičíš celkově záda?

Mrtvolou jsem na závodech platným pokusem vytáhl 220 kg.  Jednou i 240 kg, ale to mi rozhodčí neuznali. Měl jsem nahlásit 235 kg. (smích) Momentálně dřepy a mrtvolu nejezdím silově, dělám víc opakování s lehčí váhou, protože se teď soustředím hlavně na benč, ale jinak to dělám tak, že se zahřeju shybama, kladkou na záda, hyperextenzí, abych prohřál i spodek zad, udělám pár dřepů a jdu na mrtvé tahy. Nikdy nepoužívám trhačky, abych přirozeně posiloval úchop. Na dobrý stisk používám jen magnesium. Po mrtvém tahu jezdím nějaké doplňkové cviky, například přítahy obouručky v předklonu, kdy střídám úchop nadhmatem s podhmatem, pak nějaké kladky. Většinou v tréninku zad procvičuju i břicho, protože pro silového sportovce je důležité mít silný střed těla.

A co ostatní partie? Dáváš v tréninku příležitost i těm, které na první dojem nevypadají jako nutnost při zlepšování v třech základních cvicích?

Jelikož se teď připravuji na závody v benči, tak kladu největší důraz na prsa, ramena a tricepsy. Jezdím tlaky s jednoručkami na prsa i na ramena. Mezi důležité cviky na ramena řadím i pushpress. Taky dělám benč na úzko, kvůli tricepsům, kde je moje maximálka 130 kg. Ještě jednou chci zdůraznit cvičení břicha, protože to u maximální váhy velmi pomáhá. Dělám v tréninku i cviky na bicepsy, ty ale nejezdím na tak málo opakování. Sice mám na biceps s dlouhou tyčí maximálku 3 opakování s 80kg a doufám, že tam bude brzy kilo (smích), ale to je spíš tak pro zábavu, důležitější je správná kontrakce a technika, kterým věnuji v tréninku bicepsů nejvíce času. Je potřeba cvičit celé tělo. Na nohy také necvičím jen dřepy, ale i rumunský mrtvý tah, kde se posílí hamstringy i spodek zad, zakopávání, výpady, které jsem v obtížích s kolenem vynechával, dál i čelní dřepy, předkopávání a nezapomínám ani na lýtka. Dělám výpony ve stroji. Po odcvičení každé partie dělám několikaminutový strečink.

Za jaký klub soutěžíš? Máš trenéra?

Závodím za Sportovní klub Zbýšov, který vede Irena Pokorná. Poskytuje mi možnost přípravy v oddílové posilovně, za to jsem moc rád. Trenéra nemám.

S jakou tréninkovou metodou na rozvoj síly máš nejlepší zkušenosti?

Využívám systém pyramidy s tím, že střídám těžší trénink s lehčím. Jeden trénink dělám v sériích 2 až 3 opakování s těžší váhou a druhý trénink dělám v sériích 5 opakování s lehčí váhou. V obou případech se na začátku zahřívám větším počtem opakování a na konci dělám tři série s nejtěžší váhou.

Jak přistupuješ ke stravování a suplementaci?

Předem chci říct, že nepiju alkohol ani nekouřím, to ke sportu prostě nepatří. Denně mám šest pevných jídel a dva proteinové nápoje. Přibral jsem hlavně díky tomu, že jsem začal pořádně a kvalitně jíst. Mimo bílkoviny nezapomínám na správné tuky, ani na pořádné dávky sacharidů. Ty čerpám hlavně z rýže, brambor a ovesných vloček. Piju okolo pěti litrů vody. Ze suplementů používám CFM Instant Whey 80, BCAA Instant, Gluta Pure, Crea Monohydrate, na klouby Gela a Colagen a z vitamínů a minerálů V52, Vita C, Q10, Omega 3, vápník, hořčík, zinek a protože jsem někdy unavený a i tak jdu cvičit, tak někdy dávám Agrezz.

Chystáš se teď na nějakou soutěž?

Připravuji se na Mistrovství světa v benčpresu, které bude v květnu ve Finsku. Bude to dost finančně náročné, protože si budu muset koupit letenku, zařídit ubytování a samozřejmě i stravu.

Co pro tebe znamená posilovna? Chtěl bys něco vzkázat lidem, co začínají cvičit, nebo těm, kteří o tom přemýšlí?

Posilování je pro mě životní záležitost. Vzkázal bych jim:  „Cvičte a vydržte u toho, protože kde je vůle, tam je cesta.“

Patriku, děkuji za rozhovor a přeji ti mnoho úspěchů. Jestli chceš ještě někomu poděkovat, tak ti dávám prostor.

Díky. Chtěl bych poděkovat hlavně mému otci, který mě odmalička vede ke sportu, celé rodině, učitelům, kamarádům, městu Zbýšov, zejména paní Pokorné a všem, kteří mi fandí.