Rýže: královna mezi sacharidy

Autor: Extrifit

Když dostanete chuť na rýži, taky jdete do kuchyně a prostě hodíte do hrnce sáček s rýží? Špatně!!! Chcete vědět proč? Přečtěte si náš článek! 


Pokud se zeptáte kulturisty na optimální jídlo, většinou vám odpoví maso a rýže. Rýže jako zdroj sacharidů se ve světě kulturistiky umísťuje na předních příčkách. Otázkou je, jestli se jedná o určitou tradici, která se předává z kulturisty na kulturistu, nebo opravdu představuje jeden z nejlepších zdrojů energie.
 
Konzumace rýže je rozšířena celosvětově, každý rok se na světě spotřebuje přibližně 520 milionů tun rýže. Většina sklizně této rostliny se používá jako potravina pro lidi, pouhá 4 % jako krmivo pro zvířata, zbylá 2 % jako osivo. Nejčastějšími dovozci jsou Čína, Indie a Indonésie. Není ale rýže jako rýže. Existuje opravdu mnoho druhů, i když se vám může zdát, že kolem sebe vidíte pořád ta samá bílá zrnka.

Nejznámější druhy rýže
 
Při běžné návštěvě supermarketu můžeme narazit na několik druhů rýže. První nám do oka padnou velké barevné krabice s bílou rýží ve varných sáčcích. Velké balení ale neznamená nutně kvalitní, i když je rýže drahá. Z hlediska výživy se vždy doporučuje sáhnout po celozrnné variantě.
 
Parboiled
Tento typ rýže se upravuje speciální technologií. Rýže se nejprve vakuuje, poté se namočí do horké vody a opracovává horkou párou pod tlakem. Jednotlivá zrna pak na povrchu ztvrdnou a dojde ke zpevnění obilky. Rýže se pak při vaření nelepí. Tento typ rýže není ideální na přípravu rizota nebo sushi.
 
Rýže natural
Tato rýže obsahuje velké množství potřebných živin, vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy. Jedná se o rýži celozrnnou, která se bohužel dlouho vaří, ale na rozdíl od bílé rýže má výraznou chuť. V obchodě ji najdete jako loupanou i neloupanou. Nás by ale mělo zajímat, že obsahuje nejvíce rostlinných bílkovin a vitaminů skupiny B. Na balení můžete najít hodnotu okolo 10 g bílkovin ve 100 g rýže.
 
Bílá rýže
Loupaná rýže bez obilek se označuje jako bílá rýže. Při vaření ztrácí objem. Bílá rýže je k dostání ve všech variantách, jako dlouhozrnná, kulatozrnná i střednězrnná, dokonce i Basmati se řadí mezi bílou rýži. A protože je bílá rýže zbavena všech slupek, není tak bohatá na vitaminy a minerály jako rýže celozrnná popř. hnědá.   
 
Jasmínová rýže

Tato rýže má příjemnou vůni, je jemná a chutná. Tato rýže je charakteristická dlouhými zrny a seženete ji jak hnědou, tak bílou.
Kromě jednotlivých typů rýže se ještě rozlišuje mezi dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou rýží. Všechny typy se mezi sebou liší formou přípravy. Rýži také můžete koupit v různých podobách, nejen jako malá bílá zrníčka, ale jako rýžovou krupici, mouku, škrob, prášek, víno nebo pivo.
 
Z hlediska skladování je rýže nenáročnou potravinou. V chladném a suchém prostředí vydrží celozrnná rýže až 1 rok, parboiled 18 měsíců a bílá rýže dokonce 28 měsíců. Předvařenou rýži můžete skladovat v ledničce přibližně 4-5 dní.

A jak rýži správně připravit? 
Vaření ve vodě: Pro tuto variantu se hodí dlouhozrnná rýže. Rýži vložíme do vroucí osolené vody (do 1,5 l vody přibližně 250 g rýže) a vaříme 15-20 minut. Rýži slijeme, zchladíme studenou vodou a necháme chvíli uschnout. Při tomto typu přípravy ale často dochází ke ztrátě důležitých živin a vitaminů.
 
Dušení: Touto metodou přípravy nedochází ke ztrátě vitaminů a minerálních látek a lze ji použít u všech typů rýže. Rýži a vodu kombinujeme většinou v poměru 1:1 a dusíme cca 20-25 minut. Rýže je hotová v okamžiku, kdy se vypaří všechna voda. Pozor si ale dávejte na jednotlivé druhy rýže a pečlivě čtěte návody na přípravu, abyste nedali málo vody a rýži nepřipálili.


 
Rizoto: Ideální metoda pro střednězrnnou a kulatozrnnou rýži. Rýže se dusí s trochou oleje nebo tuku, dokud nezíská lesklý vzhled. Pak pozvolna přidáme vroucí vodu nebo vývar a připravujeme 15-20 minut. K přípravě potřebujete rýží a vodu tentokrát v poměru 2:1. Zajímavá a chutná varianta, ale spíše trochu kalorická bomba, nedoporučuje se připravovat s bílou rýží.
 
Varné sáčky: Nejsnazší a nejrychlejší varianta. Ale podobně jako u první varianty dochází také při tomto druhu přípravy ke ztrátě cenných látek a vitaminů. Rychlost je rychlost, ale když jde o výživu, chce to překonat lenost a rýži raději podusit. Takže se vykašlete na sáčky.
 
Mléčná rýže: V tomto případě se jedná o sladkou variantu, která se nejčastěji připravuje z kulatozrnné rýže, která se pozvolna vaří v mléce. Jednotlivá zrnka do sebe během vaření nasají mléko a výsledkem je jemná kašovitá hmota.
 
Také doba přípravy hraje důležitou roli, pokud nechcete převalovat mezi zuby tvrdá zrnka nebo naopak nepolykat bláto, měli byste dodržovat dobu přípravy. Většinou se nejrychleji vaří bílá dlouhozrnná a parboiled rýže, a to přibližně 15 – 20 minut. Některé druhy (např. rýže natural) třeba i 40 minut, někdy se také doporučuje předem namočit a po zdlouhavém 30minutovém vaření ještě nechat uležet pod peřinou. Příprava je opravdu vyčerpávající, ale alespoň uděláte něco pro své zdraví a ještě si pochutnáte.

Extrifit Rice Oat Mash 900 g

Rýžová kaše Extrifit (R). Žádné vaření, vše za studena. Příprava trvá 1 minutu!


Živiny

Rýže je zejména bohatá na sacharidy. V celozrnné rýži najdeme také velké množství tuků, bílkovin a vlákniny. Abyste získali navíc ještě dávku vitaminů a minerálů, sáhněte určitě po zmiňované celozrnné rýži. A jaké vitaminy v rýži najdete? Rýže obsahuje vitaminy A, B12, C a D, vše samozřejmě v přiměřeném množství, které nepokryje denní potřebu, takže být živ jen z rýže není možné.
Z minerálních látek se může pochlubit sodíkem a draslíkem, a to je právě ten důvod, proč si ji tolik oblíbili právě kulturisté. S obsahem aminokyselin na tom tato potravina není příliš dobře, ale přece jen se v ní nějaké najdou. Z celkového množství aminokyselin tvoří přibližně polovinu esenciální aminokyseliny a druhou polovinu neesenciální aminokyseliny. Nejvyšší podíl bílkovin samozřejmě najdete v celozrnné rýži, protože co je celozrnné, je automaticky většinou výživnější a zdravější. Rýže je především rostlina, a jak už to u rostlin bývá, obsah bílkovin není příliš závratný, jako je tomu u masa a živočišných produktů. 

Rýže ve sportovní výživě   
 
Rýže je především dobrým zdrojem sacharidů, a můžete ji jíst vícekrát týdně. Pro průběžné zásobení organismu vitaminy a minerálními látkami je vhodné k rýži zkonzumovat také porci zeleniny nebo ovoce. Rýže je ideální příloha k masu, obsahuje totiž sacharidy, které podpoří využití bílkovin.
 
Nejlepší rýží je rýže celozrnná, kterou můžete konzumovat celý den, kromě doby po tréninku. Jak už jsme zjistili, je nejbohatší na vitaminy a minerální látky, ale má také vysoký obsah vlákniny, tuků a bílkovin a zároveň nízký glykemický index. Alternativu by mohla tvořit rýže parboiled, ale jedná se o loupanou rýži, která má vyšší glykemický index. Jako večeře se rýže nedoporučuje. Po tréninku se doporučuje konzumace bílé rýže, která je rychlejším zdrojem sacharidů, které je potřeba dostat zpět do svalů.

Rýže se také perfektně hodí pro předsoutěžní dietu díky vynikajícímu poměru sodíku a draslíku. Před soutěží je třeba dosáhnout minimálního zadržování vody v těle a zároveň je třeba napumpovat dostatečné množství glykogenu do buněk.
 
Tak vyrazte do obchodu a kupte si pořádnou celozrnnou rýži!
Dobrou chuť!