Sakra, jak já bych si dal pivo. Můžu ho vůbec?

Autor: Extrifit

Léto v plném proudu, sem tam i nějaká ta tropická teplota. Není divu, že i zarputilý vyznavač zdravého životního stylu dostane chuť na dobře vychlazené pivínko. Má mít výčitky svědomí z konzumace nezdravého alkoholického nápoje? Co na to řekne jeho forma? A skutečně platí, že pivo je takový tekutý chléb? Dozvíte se v článku…

Chléb má s pivem totožný základ - obilniny, který se postupem času u chleba vytříbil na pšenici a žito a u piva na pšenici a ječmen. Stejně jako platí pořekadlo "jiný kraj, jiný mrav", dalo by se užít také "jiný kraj, jiné pivo a chléb". Ano, opravdu se chuť těchto výrobků váže k zemi, v níž se vyrábí. Pivo je velmi cennou potravinou i z hlediska nutričního a velmi se svým složením podobá chlebu.

Podle tabulky sami vidíte, že pivo je skvělý iontový nápoj s mnoha vitamíny (především důležitými B vitamíny), minerály a stopovými prvky, které pocházejí především ze sladu.

 

pšeničný chléb (30 g)

pivo (0,5 l)

obsah vody

40 %

nad 90 %

bílkoviny

7,5 %

0,5 %

sacharidy

49 %

3 %

tuky

1,5 %

0 %

energetický obsah

72 kcal

221 kcal

vitamíny

   

thiamin (B1)

0,11 mg

0,026 mg

riboflavin (B2)

0,09 mg

0,131 mg

niacin (B3)

1,6 mg

1,9 mg

pyridoxin (B6)

0,04 mg

0,24 mg

kyselina listová (B9)

25 mcg

31 mcg

kyselina pantothenová (B5)

0,24 mg

0,22 mg

kationty

   

vápník

36 mg

21 mg

železo

0,9 mg

0,1 mg

hořčík

12 mg

31 mg

fosfor

39 mg

74 mg

draslík

46 mg

141 mg

sodík

130 mg

21 mg

zinek

0,3 mg

0,06 mg

měď

0,04 mg

0,026 mg

 

Odborníci mají za to, že pivo je dokonce v mnohém výhodnější než chléb. Například poměr draslíku a sodíku je téměř 20x lepší v pivu, také hořčík a vápník hovoří spíše pro pivo (4,5x).

Vzhledem ke zdravé výživě se často zmiňuje glykemický index (GI) potravin, který je udáván v rozmezí 0 - 100. Zjednodušeně, čím vyšší, tím rychleji se z potraviny uvolní glukóza do krve (zvýší se její hladina v krvi). GI piva se rovná takřka 100. Nicméně nic není tak zlé, jak to vypadá. Např. v porovnání s Coca-Colou (která má GI asi 50), vychází pivo se svou glykemickou náloží (GL) lépe. 

A co na to "pivní břich"? Pokud je příjem energie započítán do celkové energetické bilance, zvyšování hmotnosti nehrozí. Pivo má nižší energetickou hodnotu než mnohé slazené nápoje, limonády atd., takže je na tom lépe ten, kdo vypije srovnatelné množství piva. Vědci se dokonce domnívají, že pravidelná, mírná konzumace tohoto moku může být spojena s poklesem váhy a obsahu tuku v těle.

Umírněné pití piva také údajně snižuje úmrtnost na infarkty myokardu, omezuje vznik ischemické choroby srdeční (ICHS), posiluje imunitní systém a bojuje proti nachlazení. Zmiňme ještě úspěšné působení proti vzniku osteoporózy a antioxidační účinky. Dnes již povolují lékaři pivo i diabetikům.

Nikdo ovšem nemůže zpochybnit, že nadměrná konzumace zlatavého nápoje nejen, že nabízí riziko obezity a úbytku svalové hmoty, ale pěstuje ve společnosti také budoucí alkoholické dementy. Ano, hojné popíjení alkoholu má opravdu následky pro mozek, o tom se shodují všichni odborníci. Správnou denní mírou budiž podle odborníků pro muže 0,5 - 1 l a pro ženy 0,3 - 0,6 l.

Jen pro statistiku, v České republice se pivu oddáváme ve světě nejvíce, spotřeba je asi 160 l na jedince. Bohužel, jak se tak zdá kolem nás, první příčky zjevně okupujeme i v těch nežádoucích následcích...