Střídejte je! Zachrání vám to zdraví

Autor: Pavel Vacek

Mám kliku, že dělám pro Extrifit. Nejenom že si přijdu na solidní výdělek, ale taky hodně ušetřím. Třeba na toaletních potřebách. Například v pondělí jsem napsal článek, kde jsem se pokusil vysvětlit rozdíl mezi náročností přípravy špičkového physiqua a kulturisty, leč nedostatečně zbožně jsem při tom počínání nahlížel na modlu fandů do kraťasů. Takže mi pod článkem až do včerejška pěkně myli prdel, až jsem ji měl celou v lesku. Že ty vtipy nejsou vtipný, ale jakože vůbec a ani trochu a ani za mák a už vůbec ne, co by se za nehet vešlo. A že se tam nedozvědí lautr nic.  Zarděl jsem se a zastyděl, načež usedl k počítači a abych dotyčnému pisateli dodal falešný dojem, že jsem si vzal jeho názor k srdci, napsal jsem tuze nevtipný, strohý článek o sacharidech a bílkovinách a takových těch vážných věcech. V dětinském očekávání pak čekal na pochvalu, jak jsem se polepšil. Bohužel, nepřišla. Možná proto, že to nikdo nečetl. A já vím proč. V jedné větě se mi tam přeci jen vloudil lehkovážný tón, a to se nesmí. Fitness je smrtelně vážná věc. Tak jsem den poté zveřejnil matematicky přesné a osvědčené tréninkové schéma bez jediného vtípku, vážnější než smuteční projev na vlastním pohřbu. Pro 80 kilové borce, kteří byli v pondělí tak pohoršeni jako dělaný. A to nečetl už vůbec nikdo. Takže, marná sláva, budu muset zůstat k uzoufání nevtipný a trapný… 

Horší to bude s tou druhou výtkou. Že jsem arogantní děda. To už mi zabralo nějaký ten čas k přemýšlení. Ani ne tak nad tím, že jsem arogantní, protože jsem. Holt, každej jsme nějakej. Ale vypracovat strategii vhodných otázek ohledně svého dědkovství, kterými bych počastoval svou 12ti letou dceru, to byl vskutku oříšek. Výslech však skončil negativním výsledkem. A velkou úlevou. Kterou ovšem vzápětí vystřídala myšlenka, že tím dotyčný myslí vzhled. Naběhl jsem tedy před zrcadlo a tady nelze než souhlasit. Měl jsem na sobě brýle s šedými postranicemi, hnědé triko UNCS a tmavě zelené boty. A tuto kombinaci barev vskutku nelze označit jinak, než jako „starou“. Chyběla už jen barva ušního naslouchátka. A protože jsem tedy oficiálně děda a protože ostatní dědové momentálně jedou na MS v dědkovské kulturistice a fitness, takže nemůžou rozporovat následující tvrzení, rozhodl jsem se udělit mládeži jednu dědkovskou radu, která se jim možná bude hodit. Jde o vazy, kluby a různé pohyblivé spojnice těla.

Jde totiž o to, že mě trochu pobolívá koleno. Ne, že bych se pohyboval s grácií našeho prezidenta, kráčím na svých 105 kg vcelku svěže, ale při tréninku to píchne, lupne, zabolí. Jasně, užívám Flexain, nově i Elastor a díky tomu to lupne, píchne, zabolí o poznání míň, ale přece jen, skoro 30 let zvedání se trochu projeví. To jsem si aspoň myslel. Než jsem byl cvičit v Extrifit Gymu v Hradci. Naložím si legpress, narovnám tam ty svoje haksny, jak jsem zvyklý a … ono to nešlo. Prostě je ten legpress úplně jiný. Tak tam ty hnáty dám taky úplně jinak a… Nic. Žádná bolest, žádné píchnutí, lupnutí, zkrátka ani prd. Nadšeně jsem jel hromadu sérií s plně naloženým vozíčkem a radoval se, jakej je v Hradci bezva vzduch, že jsem zase silák. To samé se mi stalo v Extrifit Gymu v Jaroměři. Tam mají legpress takový jako je na titulní fotce. Tlačíte do desky, kotouče jezdí pod vámi. A zase paráda. Až mi to konečně došlo. Moje kolena jsou úplně v cajku.

Jde totiž o to, že když budete cvičit desítky let na jednom stroji s postavením noh, které vám bude vyhovovat, takže ho logicky nebudete měnit, vaše klouby se opotřebí právě v rámci toho lety neměnného pohybu. A že se opotřebí, na to vemte jed, pokud tedy zrovna nenosíte červený trenky na modrých elasťácích a v občance nemáte napsáno Superman. A i když neustále čtete o potřebě změny, tak jak to změníte, když je ve vašem fitku jeden legpress, jeden haken, jedno předkopávání atdatd…? Jasně, můžete měnit pořadí cviků, intenzitu, váhu, počty opakování, to všechno je super pro růst svalů, ale dráhu pohybu, aby si klouby odfrkly, tu změníte těžko.

Asi možná víte, že se chystá druhý Extrifit Gym v Hradci Králové. A v rámci toho Vojta Koritenský sdílí ukázky strojů, které tam budou, především pak ukázky strojů HOIST. Jde o poměrně komplikované mašiny, jejichž nejvýznamnějším poznávacím znamením je to, že je pohyblivá i ta část, která je obvykle pevná. Když už jsme u toho legpressu, tak tam se hýbe i ta podložka v přirozeném protipohybu. A mě překvapilo, kolik negativních komentářů tato ukázka vyvolala. „Na co je taková blbost?“, „To už nebude pořádná činkárna“ a podobné nesmysly.

 

 

Dnes už špatné fitko neexistuje. I to nejhorší v republice je vybavené lépe než posilovny z doby, kdy to komunisti odpískali. Ale trvalo poměrně dlouho, než se i v těch menších městech začala dělat slušná fitka. Že by si někdo mohl vybírat ze 4 legpressů, to jsme viděli jen na obrázcích z posiloven v USA. V Extrifit Gymu 4 legpressy budou. Věřím, že i jinde.  Co by za to ty dědové dali!!! Není zase tak velká tvrďárna, cvičit pořád dokola jen dřep, když holt nemáte na výběr. Ale vy máte. Využívejte téhle variability, co to jenom jde. Já vím, že na jednom se vám cvičí líp, nebo se tam dá naložit víc než na druhém, takže v posilovně jste za většího borce, ale pokud je budete střídat, možná ublížíte svému egu, ale rozhodně prospějete svým kloubům a svalům zrovna tak.

P.S. Jako děda teď hodně sleduju o hooodně lepšího a staršího dědu. Dextera Jacksona. To je zářný příklad toho, co tu píšu. Co video, to jiný stroj. Ten chlapík snad nevezme činku do ruky (nepočítám-li cvičení paží). A dělá dobře. Je neuvěřitelné, že dokáže v tomhle věku tak efektivně procvičovat svaly bez výraznějšího omezení.