Sůl nad zlato

Autor: Dušan Synek

No jasně, otřepaná fráze, kterou zná asi každý, protože tu pohádku jsme viděli všichni nesčetněkrát. Nicméně i tak si myslím, že tenhle článek bude tak nějak vystihovat, protože to dneska o soli a sodíku bude především.

Pro tohle téma jsem se rozhodl z důvodu vysokého vedra, globálního nepochopení a také kvůli obecnosti, protože je tu spoustu otazníků a možná nepravd, které se předávají mezi lidmi.

Jedna z možná nejvíce zakořeněných nepravd je ta, že sůl je pro nás něco špatného a měli bychom se držet na tom nejpotřebnějším minimu. Národní akademie medicíny doporučuje pro zdravou běžnou populaci dodržovat příjem sodíku okolo 2,5g na den. Pro jedince, kteří trpí kardiovaskulárními problémy se to má utnout na 1,5g.

Ačkoli naprosto respektuji doporučení těch vyšších hlav, které sedí o milion pater výš, než sedím já, tak si dovolím tvrdit, že tato doporučení mohou většině zdravých lidí, jak sami zmiňují, spíše ublížit, než přinést užitek.

Důkazů o tom, že sůl je pro zdravou populaci příznivá a místná, je po desetiletí více než dostatek. Nedávné studie byly jasně průkazné, když zjistily, že denní konzumace sodíku pod 3g denně zvyšuje výskyt úmrtí a celkově snižuje délku života. Studie, která byla publikována ve velmi respektovaném časopise „The Lancet“ publikovala, že onen sweet spot (zlatý střed), který nijak negativně neovlivňuje zdraví jedince, je mezi 3,2 – 5g sodíku denně.

Proč je sodík (sůl) důležitý?

Adekvátní množství sodíku je nezbytné pro biologické procesy, které zahrnují nervová vedení, svalové kontrakce a udržení rovnováhy tekutin – které zajišťují transport živin a kyslíku do každé buňky v těle. Také může pomoci se lépe vyrovnat se stresem – lidé trpící vyšší hladinou kortizolu jsou na nízko – sodíkové dietě opravdu jako Mrakomoři (záporák z pohádky Princ a Večernice).
Atleti, nebo celkově sportující jedinci, kteří se při aktivitě potí, by měli konzumovat sodíku více, pokud si chtějí udržet dobrou atletickou výkonnost (v jakémkoli ohledu – síla, vytrvalost, explozivnost atd…).
Sodík je také poměrně důležitý pro inzulínovou citlivost a prevenci proti cukrovce. Jo, možná to s tím zmiňováním inzulínové citlivosti už přeháním, ale je to fakt dobrá věc, pokud jste na inzulín senzitivní. Pokud si budete odpírat sodík, tak snížíte tekutiny ve vašem těle, což bude mít za následek, že mozek začne tento deficit kompenzovat zvýšením produkce epinefrinu, reninu a angiotensinu (všechny tyto chemikálie tlumí akci inzulínu). Pokud je citlivost inzulínu snížená… o tom jsem psal už milionkrát.

Jak si být jisti, že konzumujeme dostatek sodíku?

Celistvé potraviny, namísto uměle zpracovaných. Celosvětová zdravotnická organizace WHO doporučuje nižší příjem sodíku, než by měl být, na druhou stranu možná oprávněně. Doporučuje sice nízký příjem sodíku, protože bere v potaz, že celosvětová populace konzumuje uměle zpracované potraviny (nebo polotovary), kde je sodíku bambilion. A sodík je jen špička ledovce, která je v oblasti průmyslově zpracovaných potravin. Další jsou přidané cukry, nezdravé tuky, přílišné množství sóji a kukuřice (ačkoli by tam být neměla), umělá sladidla a tak dále a tak dále.
! Teď mě neberte jako nějakou inkvizici, která káže proti kacířské konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, prosím! Jen jsem chtěl zmínit, že ta přidaná sůl tam není všechno.

Posuďte úroveň vaší fyzické aktivity

Nemusí to být vyloženě sportovní aktivita. Jedinci, kteří jsou po celý den více aktivní, ačkoli se nepotí, mají větší potřebu příjmu sodíku, než lide pracující v kanceláři (nic proti nim, jen konstatuji). Pokud máte sportovní aktivitu o vyšší intenzitě, tak potřeba sodíku opět stoupá.
*Zajímavost: Každý člověk vypotí jiné množství sodíku a může se to dramaticky lišit. Jedna studie, která byla prováděna na tenisových hráčích, ukázala, že výdej sodíku se z potu sportovců lišil v rozmezí 1.375 g/hodinu – 4.77g/hodinu. Průměrný výdej byl tedy okolo 2.77g/hodinu. Ale neptejte se mě, jak to měřili… taky by mě to zajímalo.

Zvažte zdravotní faktory

V určitých případech může být snížený příjem sodíku výhodou. Například problémovost s akné, kde může nižší příjem sodíku pomoci. Nebo v případě onemocnění, či problémů s ledvinami, kde může nižší příjem sodíku také pomoci. Do opozice se třeba staví zvýšení inzulínové citlivosti, kde vyšší příjem sodíku může být na místě, jak jsem psal výš.

Úroveň stresu také hraje roli

Vysoká hladina stresu vyčerpává sodík a celkově přispívá k vyšší potřebě ostatních látek, zejména hořčíku. Například taková konzumace kvalitní mořské soli zabezpečí požadované množství sodíku, vápníku, ale také draslíku a hořčíku.

Berte v potaz také váš pitný režim

Takové zlaté pravidlo by mělo být, že na každý litr vody připadá 1g sodíku. Samozřejmě k tomu přičtěte i faktory, které jsem zmiňoval výš.

Po přečtení tohohle článku byste měli být schopni určit, jaké je to správné množství sodíku pro vaše potřeby. Znám spoustu lidí, kteří budou tvrdit, že sůl je špatná a že se jí všichni přejídají a díky tomu vznikají civilizační onemocnění a tak dále… nicméně věřím, že tento blog čtou lidé, kteří se alespoň trochu zajímají o zdravý životní styl, proto se té soli opravdu nebojte.