Svaly a turistika

Autor: Norbert Zajac

Turistiku mám velmi rád a neodpustím si ji, ani když jsem vrcholový sportovec, kulturista.

Je nutné však k celému výletnímu dni přistupovat velmi svědomitě, jelikož je třeba brát na vědomí, že během nějakého výstupu můžeme klidně spálit i 3 000 - 4 000 kcal, možná i více. To může mít následek, že tělo dostaneme do katabolismu, což určitě nechceme.

Jak tedy má vypadat takový den?

Vezměme si příklad, že se chystáme na nějaký tříhodinový výstup s tím, že pokud přičteme cestu i zpět, celá túra nám může trvat cca nějakých 5 - 6 hodin. Fiktivní čas začátku výstupu si dejme na cca 9:00 hodin ráno.

Jakmile vstaneme, v našem případě to může být o 7:00, měli bychom uvést tělo do anabolického prostředí. Jak na to?

Potřebujeme nějaký rychle vstřebatelný protein, tedy hydrolizát například Hydro 80, nakombinovat jej třeba s dávkou glutaminu a na doplnění energie ještě dávkou kreatinu monohydrát.

Do 30 minut by měla následovat snídaně. Tj. někdy mez 7:45 až 8:00. Ta by měla být bohatá na komplexní i jednoduché sacharidy a bílkovinu, která se nám bude pomalu uvolňovat v těle. Zvolil bych tedy ovesné vločky, ovoce, bílý jogurt a tvaroh. Ideální kombinace, která obsahuje vše, co jsem výše uvedl.

Na tůru musíme být vybaven bezpochyby nějakým iontovým nápojem.  Já bych volil Iontex Forte, nebo instantních bcaa. Ideální je kombinace obou. Tekutiny jsou velmi důležité, takže pokud vezmeme v úvahu, že máte přibližně nějakých 80 - 90 kg 5l litrů takového kokejlu na cestu bych bral za samozřejmost.

Během cesty cca o nějaké 10:30 můžeme doplnit energii o nějakou kaloričtější věc, protože nás bude čekat i tak jistý kalorický deficit. Jako ideální snack, který by měl být malý, ale přitom dost energetický navrhuji zvolit proteinovou tyčinku, případně k tomu kus ovoce s vyšším obsahem sacharidů a vlákniny. Třeba Banán a jablko.

Před každým jídlem bych nezapomínal ani na suplementaci vitamínem C, protože nám pomůže rychleji na druhý den vyloučit z těla laktát a tedy rychleji zregenerovat zapojované svaly při turistice, které nejsou až tak moc v případě kulturistů využívány a mohly by je limitovat v následujících dnech při podání kvalitního výkonu na tréninku v posilovně.

Oběd bych si nechal v batohu, dokud se nedostanu k vytyčenému bodu respektive vrcholu.

Jako oběd bych zvolil nějaké mastnější maso a dávku komplexních sacharidů. Například vepřovou panenku a brambory. Po návratu dolů bych opět použil podobné složení stravy, přičemž bych ale použil možná jiný druh sacharidů například rýži a v tomto případě je již zbytečné zařazovat tučnější maso a zařadil bych spíš nějaké libové, například kuřecí nebo krůtího. V případě zdržení se na túře bych doporučil si vzít kvalitní bílkoviny na protrávení, ideální hovězí izolát Iso Beef. Po příchodu domů už byste měli pokračovat ve svém standardu, schylovalo by se k večeři, takže ta by měla obsahovat nějaké bílkoviny, tuky, hromadu zeleniny a žádné sacharidy. K pozdní večeři nějaký protein s postupným uvolňováním. Například micelární Casein.

Takže přátelé vzhůru na hory bez obav o těžce nabyté svalové přírůstky.

Autor: Norbert Zajac www.norbertzajac.com