Tak je to za námi a za rok zase znova...

Autor: Pavel Vacek

Když jsem teď dvakrát po sobě jdoucích týdnech zmínil Vánoce jako metaforu na Evls a tak podobně, přišlo mi dobré, to završit nějakým tou sváteční, hattrickovou pointou. Což o to, přípravy na takovou věc bývají podobné, ale následné krátké zašustění papíry, vděčné úsměvy a závěrečný sex z vděčnosti v případě skutečných Vánoc, dost těžko vystihuje dvoudenní maratón naládovaný po okraj té správné fitness zábavy, který máme právě za sebou. A tak teď sedím za compem, s hlavou, jak střep s hluboce dezorientovanou šedou hmotou uvnitř, těžce se vyrovnávající s víkendovým brutálním atakem decibelů, vjemů, událostí, setkání a rozhovorů a s hlasem, jehož tóninu ladila možná tak rakovina hrtanu. Ale protože jsem byl až překvapivě často požádán o to, abych napsal něco z Evl’s Praque, páč to dotyčným prý vždycky vyladí pondělí do příjemna, ťukám tu do plastových čtverečků s podivnými obrazci na nich a skládám písmenka do slov a vět jako tříleté dítě puzzle a pokud nezemřu dřív, než se ten obraz složí dohromady, možná z toho nakonec vyleze. Tak tedy pro Libora a Katrin a Petra a Frantu a Verču a Bonifáce se Servácem se tu pokusím něco sesmolit, ale záruku nějaké řachandy, co vám roztrhá bránici na kousíčky tentokrát odkládám na neurčito.

Hodně lidí, především pak hrdých majitelů Elite Pro kartiček, mi nemůže odpustit článek, kde jsem si jako nějaký důchodce postěžoval, že ty Dájmond kapy už nejni, co bývávalo. A tak dychtivě, trochu i se škodolibou poťouchlostí očekávají, jak se postavím k faktu, že letos stačilo s trochou nadsázky přijít na pódium, převzít Pro kartu IFBB, poděkovat a zase odejít. No…, vlastně to lze říct i bez nadsázky, vzhledem k tomu, že v jedné kategorii to vyhrála závodnice o celkovém počtu soutěžících v kategorii ehmm.. jedna. Což skutečně neslibuje souboj, ze kterého byste si okousali nehty až ke kloubu. Takže jo, je to trapas. Ale upřímně, počet závodníků jsem čekal ještě nižší po rozštěpení federace IFBB. Nakonec v té amatérské části startovalo přes 200 lidí, a to není zase tak málo. Jednu chvíli se zdálo, že když se ti dva strejcové pohádali, bude to nakonec ku prospěchu věci všem. Více závodníků, více prizey money, více závodů, větší popularita sportu. Jenže mezitím pár pořadatelů prodělalo kalhoty a situace už není tak veselá, jak se původně zdála. Příliš vysoké náklady na vyrobení prestiže Elite Pro, která neustále zápasí s přirozenou prestiží IFBB Pro jež pořád drží eso v rukávu v podobě nejvyššího možného titulu Mr. Olympia. Rozmělňování kvality a prestiže statusu profesionálního kulturisty, nahánění špičkových amatérů, kteří by táhli diváky, zbytečné regule a zákazy, to vše s sebou nese možnou ztrátu motivace pořádat špičkové soutěže na obou stranách barikády. Ostatně, právě letošní Evl’s je toho důkazem. Pořadatelé udělali vše pro to, aby byla Evl’s ta nejlepší soutěž v Evropě. Vypsali rekordní odměny, závodilo se na megapódiu, které svým nasvícením, audiovizuální technikou, moderováním a zákulisím, může úplně v klidu konkurovat i samotné špičce v podobě Mr. Olympia, přihodili navrch spoustu dalších atraktivních taháků jako účast tří vítězů Olympie, přibyly doplňkové sporty a Expo, které u nás nemá obdoby. Výsledkem je nejslabší line-up za dobu konání Evl’s Prague. Otázka tedy zní, udělali pořadatelé něco špatně? A logickou odpovědí musí být jen poklepání na čelo, jak to vůbec někoho může napadnout a zároveň pořád platí, že jde o událost, která tu nemá konkurenci. Špatně je jen momentální poměřování pindíků dvou pánů na dvou koncích Atlantiku, které bere vítr z plachet lodi s názvem Nadšení do pořádání soutěží.

Ale třeba se pod ekonomickým tlakem umoudří a dojde k nějaké dohodě. Pak bychom nemuseli litovat toho, že se sem Američanům nechce. Vždyť sloučit Pro Elite line up z Arnold Classic, které se konalo ve stejný den a kde pro změnu diváci mrmlali nad tím, že nevidí borce z Olympie jako vloni, tak už by to vydalo na závod jako řemen. Jsem si jistý, že takový souboj Křižánek/Beran by si fanouškovsky nezadal s atmosférou hokejových zápasů mezi ČR a SR na MS. Ale znáte to, kdyby v prdeli byly ryby, nebyly by rybníky... Na kdyby se zkrátka nehraje, vařit se musí z toho, co je a jak se zdá, tahle polívka přes pár chybějících ingrediencí přesto divákům náramně chutnala vzhledem k rekordní divácké účasti. Opět jsem jen užasle zíral s lehce retardovaným výrazem ve tváři nad absurdními, nepochopitelnými, dechberoucími rozměry paží Roellyho Winklaara, na kterého se vždy rád podívám zas a znova. Potěšila mě účast Nathana De Ashy, volná sestava Lukáše Osladila mi spolehlivě naježila chlupy úplně stejně jako vloni a překvapilo mě šoumenství a charisma Pavla Berana. No a taky jsem byl samozřejmě rád za to, že měl Extrifit Team největší soutěžní účast na profi pódiu Evls Prague. Jako obvykle bylo příjemné pozorovat Sabinu Plevákovou a pokud by se udělovala cena za nejkrásnější a nejzdravější vzhled, nemohla by ji minout, ani kdyby ji předával Ray Charles. Byla radost pozorovat Slavoje Bednáře, kterak si doslova po douškách vychutnává svůj profi debut, prožíval jsem stejný smutek s Vojtou Koritenským, kterého jsem díky jeho kamenné, brutálně tvrdé formě viděl na minimálně třetím místě a vyloženě naštvaný jsem byl z verdiktu o umístění Tomáše Tabačiara. Ale to je v pořádku, emoce k hlubokém prožitku odjakživa patří a zároveň to je vzkaz pro všechny ty mudrlanty, kteří píšou do komentářů zasvěcená moudra o politice a silných sponzorech na soutěžích. Extrifit byl ten nejsilnější sponzor ze všech a stejnak to bylo našim klukům prd platný… Takže toliko krátké zpravodajství ke konspiračním teoriím všeho druhu.

Jestliže se ovšem někde projevilo sponzorské partnerství s Extrifitem, bylo to rozhodně na Expu. Tady bych si dovolil kraťoučkou odbočku do historie. Evl’s se pořádá 7 let, Extrifit jako značka teď nějak dovrší desetiletku. První Expo bylo ve stanu, naše hostesky byly oblečené dle stylu každý pes, jiná ves, Vojta se Slávou trdlovali na stánku jeden s tlustýma 80 kilama a druhý s ne o mnoho kvalitnějšíma 95 kg. A přestože jsme si na té expozici dali už tehdy záležet, tak tam bylo malé pódium, nějaká prkýnka, stoleček z IKEA, na nich produkty, 1-2 plakáty a naše přesvědčení, jak je to profi, protože to máme stejné jak ostatní. A zatímco ostatní dál jezdí na Expo Evl’s, které se mezitím rozrostlo na největší akci svého druhu u nás i nadále s 1-3 plakáty, stolkem z IKEA a na nich pár produkty, my tam stavíme tři dny na dvě směny pětimetrový hrad do výšky s takovým odměrem elektřiny, který by spolehlivě zajistil černý odběr pro romskou osadu na dobré dva roky. To celé je osazeno obrazovkou jak z letního kina a po okraj napěchované kamionem produktů. Na pódiu máme toho samého Vojtu, toho samého Slavoje, oba dva už ale se statusem IFBB Pro a k nim do party slovenského profíka Tomáše Tabačiara společně se svou slovenskou profi kolegyní Sabinou, jež v amatérech vyhrála doslova vše, co tam vyhrát lze. Navrch přihodíme čerstvoučkého profíka z Elite divize Milana Obořila a celkovou nosnost pódia otestujeme ještě se sedminásobným Mistrem světa v benči Vlastou Kuželem a jistojistě nejsilnějším Powerlifterem v Evropě a možná i Světa Petrem Petrášem. Nebudu proto ani nijak kamuflovat do složitých souvětí, jak hrdý jsem na tuhle značku, na to, jak daleko ji dotáhl její majitel a jakým kalupem běžíme po tý dlouhý štrece. A protože víme, že bez vás, fanoušků Extrifitu, Extrifit Teamu, našich věrných a spokojených zákazníků, by to rozhodně nešlo, tak se vám tam prostřednictvím téhle akce snažíme poděkovat. Poděkovat tím, že vás jebnem vzorkem do hlavy, snažíme se pobavit na váš účet tím, že tam dřepujete s kýblem na hlavě a vy na oplátku koukáte našim holkám na zadnice a přednice a zblízka zíráte na vysušená těla našich profíků. Ale já vím, že vy víte, že to je sranda, že si to tam společně užíváme a že si za to domů odnášíte hromadu dárků, fotek a společných zážitků a kopec zábavy k tomu. Vím, že to nabíjí vás, zrovna tak jako nás, a přestože mám po tom víkendu hlavu jako pátrací balón, těším se na další setkání s vámi a další ročník Evl’s Prague. Věřím, že to bude zase něco extra…

P.S. Ve fotogalerii je přes 400 fotek ke stažení, tak se snad na nějaké najdete.