Tomáš Tabačiar novým profesionálem IFBB!

Autor: Extrifit

Žilinčan a kulturista TOMÁŠ TABAČIAR se dočkal. Na zasedání VV SAKFST mu schválili přestup do PRO tábora. Je to sportovec, který mezi amatéry dosáhl několik pěkných úspěchů. V roce 2016 se stal absolutním mistrem Slovenska v kulturistice, získal bronzovou medaili na Mistrovství Evropy v Santa Susanne (do 90 kg), vyhrál Diamond Cup v Žilině (do 95 kg), skončil na 2. místě na Arnold Classic Europe (do 95 kg ) i na EVLS Prague (do 90 kg), vyhrál Diamond Cup v Aténách (do 95 kg), v roce 2015 vyhrál Olympia Amateur (do 90 kg). Předtím soutěžil v klasické kulturistice, v níž se v roce 2010 stal absolutním mistrem Evropy a na ME 2012 získal bronzovou medaili. Pro portál mozolani.com řekl, co to pro něj znamená přestoupit mezi profesionály, jak se chce připravovat, na jaké první PRO soutěži v kategorii kulturistika do 212 liber plánuje startovat a jaké bude mít cíle.

Lepší vánoční dárek sis ani nemohl přát, už si to oslavil?

Máme dost frmol, ještě nebylo pořádně kdy, ale včera jsme si s rodinkou a mou ženou otevřeli šampaňské a alespoň takto symbolicky jsme si na to cinkli. Skutečně, dostal jsem krásný dárek pod stromeček, protože s ohledem na moje výsledky asociace (SAKFST) akceptovala a schválila mou žádost o PRO kartu, za což jí děkuji. Je to splněný sen, moje PRO kariéra se tak může začít. Začnu úplně od začátku a to mě bude motivovat k tomu, abych se posouval stále dopředu, být lepší a lepší.

Kdy začneš přípravu na svou první profesionální sezónu?

Přípravu začnu po svátcích. Pro mě dieta skončila v sobotu večer 17. 12., tedy až do mé exhibice na Večeru hvězd, což byly tři týdny po Diamond Cupu Athény. Bylo nutné držet nějaký režim, protože kdybych se začal normálně stravovat, tělo by mělo tendenci nesmírně přibrat, potáhlo by mě to vodou a pak by to na exhibici nevypadalo dobře. Ale formu jsem udržel a myslím si, že jsem nezklamal. Teď si chci fakt užít konec roku 2016 a svému tělu dopřeji vše, co bude potřebovat a na co bude mít chuť. Soutěžil jsem čtyři sezony za sebou a ani v roce 2017 nebudu mít hodně odpočinku, proto si chci v tomto období užít toho co nejvíc a užít si svou rodinu. Chceme si udělat krásné Vánoce, aby atmosféra byla domácí, rodinná a ne, aby se to stále točilo kolem sportu, neboť rok 2017 bude zase ve znamení soutěžní přípravy a všeho, co se toho týká.

Ty ses dokázal prosadit na amatérské scéně, ale v PRO lize bude silnější konkurence. Co musíš zlepšit?

PRO liga je úplně o něco jiného, ​​je to vlastně výběr těch nejlepších závodníků z amatérů, borci jsou tam velmi kvalitní a výhodu mají ti, kteří tam působí již déle, dejme-tomu pět až deset let. Ten čas nemáš jako doběhnout. Na čem chci zapracovat? Přibrat svalovou hmotu a zároveň být co nejlépe připraven, čili být větší, ale i maximálně tvrdý a vyrýsovaný.

Budeš něco měnit v tréninku?

Určitě budeme s trenérem řešit tyto věci, protože já jsem vůbec nedělal objemovou přípravu asi tři roky, takže teď na to bude čas dva až tři měsíce. Uděláme přípravu ad A po Z. Sedneme si s trenérem, když se do toho pustíme, to by mělo být koncem ledna.

Je to obrovská výzva. Máš už představu, na jaké soutěži absolvuješ svůj PRO debut?

Mezi profíky začnu soutěžit v roce 2017, konzultoval jsem to s mým trenérem Jožkou Pírym, akorát si ještě musíme počkat na kompletní kalendář závodů. Nejraději bych svou soutěžní PRO premiéru zažil na evropských akcích, nevím, jestli Andrej Mozoláni bude dělat nějakou soutěž, nebo zda bude EVLS Prague Pro, případně zda se budou konat nějaké jiné závody na starém kontinentu. Startovat budu v kategorii do 212 liber, váhu mám skoro hotovou, mám tam nějaký limit dva kilogramy, což je také ještě slušné. Vše budu konzultovat s mým trenérem, uvidíme, jak budu vypadat, jak to půjde, podle toho se rozhodneme, kdy a kde bude moje první soutěž mezi profesionály, ale nebudu se vyhýbat žádnému závodníkovi. Mým cílem je mít co nejlepší formu, soupeři mě nezajímají, budu se soustředit jen sám na sebe. Netřeba to sílit, určitě nechci přijít na soutěž a být jen jeden do počtu. Naopak chci přijít na závody kvalitně připraven tak, aby mě nikdo nepřehlédl, a i když bych jako nováček nedopadl dobře, aby viděli, že na to mám a patřím mezi ně.

Fotografie převzata z www.Bodybuilders.gr