Trávení je tvůj obraz v zrcadle

Autor: Dušan Synek

Motivací pro tento článek mi byl problém, který má velmi mnoho lidí v dnešní době, tedy 21. století, kdy je snad všechno, co se týče konzumace potravin, možné. Chceme mít tradiční českou kuchyni? Zajedeme si do restaurace na rohu 5 minut od baráku v případě, že nechci vařit. Pokud mám sílu na to, abych uvařil, tak si toho španělského ptáčka můžu udělat doma. Mám chuť na čínu? Není problém, protože s tím rovnou můžu spojit nákup v Hypernově, kde se zastavím na chodbě v čínské "restauraci", nebo spíše bystru. Dal bych si něco z Mexika? Dobře, nažhavím káru a zajedu si do nějakého většího města, kde si dám v mexikárně, něco ostřejšího. Takhle bych mohl pokračovat dál a dál, ale i kdybych dál pokračoval, stejně bych se zastavil u toho stejného problému, kterým je problematika trávení.

Výše uvedený příklad je spíše pro lidi, kteří žijí každodenním životem. Já bych tento článek chtěl spíše věnovat těm, kteří mají své sny o postavě, ale nedaří se jim to, protože jim nebylo naděleno tak excelentní trávení, které by mohli využít. Mluvím zde zejména o trávení bílkovin, které je spojené s budováním svalové hmoty. V odborných článcích různě po internetu se můžete dočíst, že pokud chcete budovat svalovou hmotu, tak je dobré zvýšit příjem bílkovin, a teď pozor na to, co napíšu, MINIMÁLNĚ na 2gramy bílkovin / kilo tělesné váhy. To je přece naprostý nesmysl! Lidské tělo dokáže bez syntetických, nebo přírodních trávicích enzymů, které jsou obsažené v doplňcích stravy, nebo jiných podpůrných látek, strávit denní příjem bílkovin, který je adekvátní MAXIMÁLNĚ 2g bílkovin / kilo tělesné váhy, nemluvě o sacharidech a tucích, které jsou v potravě obsažené také a které se taky musí nějakým způsobem strávit.

Já osobně jsem se s tímto problémem potýkal, ale po nějaké době, kdy už mi začínalo být opravdu nepříjemné chození na záchod každé dvě hodiny způsobem takovým, že by to ani nestálo za tu námahu a energii, abych si odložil spodní vrstvu oblečení, zasedl, vykonal, oblékl a odešel, přitom nezapomenul dbát na hygienu a umyl si poté ruce je samozřejmost, jsem se rozhodl s tím začít něco dělat bez rad doktorů, kteří by mi tak akorát doporučili prášky, které by mi ten trávící trakt zaneřádili ještě více.

Jak poznám, že můj trávící trakt není úplně v pořádku?

Zde vypíši pár jednoduchých bodů, díky kterým lze usoudit, nebo vypozorovat, že vaše trávení není tak úplně v pohodě.

- plynatost (a to v poměrně nemalém výskytu a častých intervalech)

- velmi častá stolice o malém obsahu

- nepříjemný pocit tlaku a plnosti v břišní krajině

- pálení žáhy        

- zvuky pocházející z břišní oblasti (kručení - v případě, že nemáte hlad, škrundání, bobtnání)

- bolesti břicha

- nechutenství k jídlu (v horších případech)

- únava (jak po jídle, tak během dne)

Pro mě byl jeden z nejhorších faktorů ranní rituál, tedy snídaně. Když se člověk po ránu probudí, měl by být hladový po vydatném spánku, který trval alespoň 6 hodin. Já jsem se mohl probudit po vydatném spánku, který trval například 9 hodin a více, ale stále jsem neměl pocit hladu, ani v případě, že jsem ještě hodinu se snídaní posečkal.

Co si budeme namlouvat, potíže s trávením jsou velmi nepříjemná věc, která dokáže člověku značně znepříjemnit každodenní aktivity, bez ohledu na cvičení. Navíc, a to si myslím, že je velmi důležité, dokonce až život ohrožující, v případě, že do sebe budete ládovat nesmyslné množství bílkovin, nebo jídel ve velmi krátkých časových intervalech a budete, jak se říká "bagrovat" už od rána do večera, tak se nestrávené zbytky jídel budou usazovat ve vašem trávícím traktu, kde mohou vznikat hnilobné procesy (hnilobná dyspepsie), která může vést ke karcinogenním, tedy rakovinotvorným zárodkům, což asi nikdo z nás nechce, že?

Zde uvádím pár drobných, zato na mě a mé okolí působících pokynů, které vám mohou odpomoci od výše zmíněných příznaků.

1) Nikdy nepřevařte jídlo, nebo nepoužívejte vyšší teplotu, abyste docílili rychlejší tepelné úpravy. Lidské tělo má své tepelné rozmezí od 36 - 37°C v případě, že je zdravé a jako takové je schopné přijímat a trávit potravu, které je tepelně zpracované v určitých hranicích. Vitamíny, minerály, tuky, enzymy v potravě, všechny tyto složky mají svou tepelnou hranici, kterou není dobré překračovat. Pokud byste jídlo převařili, nebo použili vysokou teplotu, dojde k jeho znehodnocení, tudíž narušení jeho řetězců a s tím si musí lidské tělo poradit = přebytečná zátěž organismu. Dbejte proto zvýšené opatrnosti v tepelné úpravě vašeho jídla. Zde drobná rada pro zvídavé: Například margarín je zpracováván při teplotě přesahující přes 100°C, takže takovým způsobem, jak ho do sebe dostanete z vás také vyjde, protože si s ním tělo nedokáže poradit. Sorry, potravinářský průmysle.

2) Kombinování makroživin. Tento bod vychází z tzv. dělené stravy, kdy se přijímají zvlášť bílkoviny a zvlášť cukry. Od 18 do 32 let je náš metabolismus nejefektivnější a má nejsilnější trávící enzymy  a žaludeční šťávy. Po 32. roce efektivita těchto enzymů a šťáv klesá, nijak rapidně, ale s přibývajícími léty je pro tělo těžší a těžší potravu rozkládat. Tím, že oddělíte bílkoviny a cukry do dvou jídel, mezi kterými bude minimální rozestup 3 hodiny, můžete vašemu trávícímu traktu také ulehčit. Někdo v tomto stravování dokonce najde i smysl, přijme jej za své a používá ho do konce života, já mezi ně však nepatřím.

3) Malé sváči a přejídání se. Většina lidí je zvyklá jíst 3 velká jídla denně, to jest snídaně, oběd a večeři, jenže takovým způsobem, že ráno si dají jeden malilinkatý jogurtík s cereáliemi, k obědu si dají normální jídlo a k večeři to zaplácnou totálním nesmyslem a ještě ke všemu se přejedí, protože večer mají největší hlad. Rozvrhněte si jídlo do 5 - 6 menších porcí, které budete jíst každé 3 hodiny a hlavně se nebudete přejídat. V okamžiku, kdy se přejíte musí tělo vyvinout obrovské množství žaludečních šťáv a enzymů, což vede k překyselení organismu a jeho neustálému pracování = jste unavení.

4) Nepijte při jídle. Proč? Protože když přijímáte potravu, vaše enzymy a šťávy, které potravu rozkládají musí být silné a ničím oslabené. V okamžiku, kdy budete přijímat potravu a napijete se, se stane akorát ten proces, že budou vaše enzymy a žaludeční šťávy rozředěné, tudíž nebudou tak silné, tudíž potravu nedokonale strávíte a jsme zase o pár řádků víš, nestrávené zbytky zůstanou ve vašem traktu a rakovinotvorné buňky vám začnou klepat na dveře.

5) Kousejte, kousejte kousejte. Rozmělňování potravy je velmi důležitý proces, který hodně lidí opomíjí. Už když jsem byl malý kluk, tak mi maminka s tatínkem říkali, že mám žvýkat jídlo alespoň 32 krát. No, když se nad tím teď zamyslím, možná je to trošku moc, ale má to něco do sebe. Žvýkáním se potrava také obalí enzymy, které máte již v ústech a rozmělněná potrava je mnohem lépe a kvalitněji rozložená, než velké kousky. Ano, tělo si s nimi poradí, ale proč mu neulehčit práci tím, že si jídlo budu vychutnávat a žvýkat?

Pokud byste přece jen chtěli vaše trávení podpořit o nějaké látky, sáhněte především po bylinkách, nebo jiných přírodních produktech, jelikož jsou pro tělo šetrné a doopravdy fungují. Z našeho sortimentu je to především vyzkoušený a osvědčený ENZY7, který, jak už název napovídá, je tvořen 7 trávícími enzymy, které vás spolehlivě zbaví trávících obtíží. https://www.extrifit.cz/cs/eshop/produkt/enzy-7-digestive-enzymes

Pokud vás spíš berou bylinky, je tu pár tipů, které nám nabízí sama matka příroda :

Artyčoky (především listy) - sekrece žlučníku

Pampeliška - detoxikace trávícího traktu, přírodní diuretikum, imunita

Zázvor - podrážděný žaludek (především žaludeční křeče), nevolnost, vyrovnanost trávících plynů

Jilm plavý - nevyrovnané pH v trávícím traktu (má za následek kys. chlorovodíková)

Ostropestřec mariánský - detoxikace a ochrana jater, zlepšení funkce žlučníku, proti žlučové kolice (zánětům)

Máta peprná- zpomalené trávení, nadýmání, nafouklé břicho

Tyto informace berte prosím jen jako naprostý základ. Nejsem žádná babka kořenářka, ale nějaký základ o bylinkách mám. Kdybych zde měl vypisovat všechny aspekty, které nám jsou tyto plody schopné zaručit, bylo by to tak akorát téma, pro další článek. Doufám, že bude tento článek opět alespoň malým přínosem pro ty, kteří jej potřebují, nebo potřebovat budou. Nenechte se vaším trávícím traktem negativně ovlivňovat, nebo rozrušovat, přece jen tu s vámi bude až do soudného dne.