Trend BIO výrobků. Vyplatí se?

Autor: Extrifit

Supermarkety a obchody se zdravou výživou praskají ve švech s produkty značkou ,,BIO.“ Při pohledu na cenu pak jen třeštíte oči, v čem je takto označená potravina tak zázračná. Biopotraviny získaly v posledních deseti letech obrovský rozmach, a my se v dnešním článku právě na takto značené potraviny podíváme zblízka.

Ohledně těchto potravin se lidé dělí na dvě skupiny. Jedna, která za tím vidí jen něco drahého a jako marketinkový trh, a druhá skupina, která jej s nadšením kupuje s přesvědčením, že dělají to nejlepší pro svoje zdraví.

Která skupina má pravdu? Vyplatí se investovat do potravin, které se pyšní štítkem ,,BIO?“

Co znamená BIO?

Jedná se o přísně kontrolované potraviny z ekologického zemědělství, které jsou čistě přírodní a disponují vysokou kvalitou.  Během pěstování a chovu není použito umělých přidaných hnojiv, ,,éček,“ pesticidů (látky hubící škůdců), růstových hormonů, aditiv, syntetických aromat a geneticky modifikovaných organismů.

Podpora farmářů a přírody

Koupí biopotravin podpoříte místní ekofarmáře, kteří se o svá zvířata starají, jak nejlépe dovedou. Chovaná zvířata jsou ve volném výběhu, mláďata mají tu možnost, zůstat u své matky delší čas, a je jim dáváno kvalitní krmivo bez chemikálií. Zvířata nejsou krmena antibiotiky nebo hormony.

Každý ekologický zemědělec a výrobce biopotravin musí být nahlášen u kontrolní a certifikační organizace pověřené Ministerstev zemědělství (např. KEZ, ABCERT, BIOKONT), které provádějí minimálně jednou ročně pravidelné kontroly, a hlídají tak kvalitu, hygienu a bezpečnost potravin.

Ekologické zemědělství má pozitivní dopad i na flóru, díky menšímu znečištění okolní přírody a využitím obnovitelných zdrojů. Zlepšuje tak kvalitu půdu, podílí se na ochraně podzemních vod a snižuje znečištění zemědělské půdy.

Jsou zdravější?

Vlastně ano. Dle zásad ekologického zemědělství, které jsou zakotveny v Evropské legislativě, zajišťuje kvalitu, potraviny bez konzervantů a zvýrazňovačů chuti.

Potraviny si tak zachovávají vyšší podíl minerálních látek, vitamínů (zejména vitamínu C, zinku nebo železa) a antioxidačních účinků. Obsahují až o 69% více antioxidantů než jiné běžné potraviny. Mimo jiné disponují sníženým obsahem dusičnanů až o 30%, které se do potravy dostávají právě z půdy nebo z krmiv a jejich přidaných aditiv, z potravin živočišného původu.

Zvýšený obsah dusičnanů a dusitanů v jednotlivých potravinách může být důsledkem nevhodných podmínek pěstování nebo jako důsledkem přídavku těchto látek jako potravinových aditiv. Vysoké hladiny dusičnanů je spojeno s výskytem rakoviny. BIO výrobky mají pozitivní vliv na náš imunitní systém, snižují riziko alergií nebo vzniku ekzémů.

Ačkoliv z těchto potravin můžeme získat přesvědčení, že jsou nejzdravější možnou variantou, kterou do sebe můžeme dostat, skutečný vliv na naše zdraví bude mít skladba jídelníčku jako celek – kolik solíme, kolik tekutin pijeme, jestli máme ve stravě dostatek vlákniny nebo bílkovin.

Ale co ta cena?!

BIO potraviny nejsou o tolik dražší, než-li jiné. Za vyšší kvalitu si budeme muset v dnešní době připlatit. Je to především z toho důvodu, že se jedná o poctivou, náročnou práci zemědělců a celková výroba je nákladnější. Dle statistik vyšlo najevo, že za BIO potraviny utratí pouhé 4% Čechů.

Za co se rozhodně vyplatí připlatit v BIO kvalitě je mléko a mléčné výrobky díky vyššímu podílu omega 3 mastných kyselin, které snižují riziko srdečních chorob, a minerálů jako železo nebo vitamín E. Biomléko je prospěšné kyselinu linolevou, která se podílí na spalování tuku.

Podobně dobře je tomu i u koupi masa, které je kvalitnější díky nižšímu množství obsaženému nasycených mastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny mají neblahý vliv na hladinu cholesterolu v našem organismu, zvyšují riziko cévních a srdečních onemocnění a v neposlední řadě se podílí i na vzniku obezity

Studie ukázaly, že bioovoce obsahuj více fyzochemikálií, neboli ochranných rostlinných látek obsahující polyfenoly. Polyfenoly chrání před vzikem rakoviny a srdečních onemocnění.

Ať už se rozhodnete pro jejich koupi či nikoliv, vždycky byste se měli dívat na složení a nutriční hodnoty, ať už mají označení BIO kvalita nebo ne. Potraviny s označením BIO obsahují větší množství kyseliny salicylové, která ochraňuje cévy, snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Vždy sledujte množství nasycených tuků a přidaných cukrů, protože to, že jsou sušenky BIO ještě neznamená, že se jedná o zdravou nebo dokonce dietní (jak většina lidí mylně zaměňuje) potravinu. I BIO sušenky, BIO cereálie a další pochutiny v sobě mohou ukrývat přidaný cukr a přidané látky, které už pro naše zdraví prospěšné nejsou ani zdaleka. Ke každé potravině proto musíme přistupovat s ohledem na naše zdraví a životní styl.

Kde tyto výrobky sehnat?

V dnešní době prakticky kdekoliv. Díky rostoucí poptávce jsou biopotraviny dostupné už nejen na trzích od farmářů a v obchodech se zdravou výživou, ale svůj sortiment rozšiřují i supermarkety a další obchodní řetězce. U balených produktů volte potraviny s tzv ,,biolistem,“ který musí mít každý bio výrobek z Evropské unie s číselným kódem. Produkty vyrobené v České republice mají na etiketě navíc logo v podobě biozebry.

A co všechno lze v obchodech sehnat?

Všechno. V dnešní době je k dostání snad už každá potravina v bio kvalitě. Podle výzkumů lidé nejvíce nakupují mléko a mléčné výrobky. Dále ovoce a zeleninu. Seženete ale i maso, masné výrobky nebo vejce, která jsem v bio kvalitě bohatší na zdroj omega 3 mastných kyselin, z ekologického zemědělství.