Trénink v předsoutěžní dietě.

Autor: Pavel Vacek


 Cílem předsoutěžní přípravy a vrcholem snažení každého kulturisty je minimalizovat procento tělesného tuku a zároveň maximálně zvýraznit svalové objemy. V podstatě totéž platí i pro běžné cvičence, kteří se nacházejí tzv. v dietě. Jedním z nejrozšířenějších mýtů v kulturistice je, že nelze dělat obojí naráz. Toto mylné tvrzení prostě předpokládá, že nelze shazovat tuk bez toho, abyste svalově ztráceli.

Zároveň je zde předpoklad, že nutně musíte tratit na síle a že vysoký počet opakování vede k vyššímu výdeji energie a lepšímu vytvarování svalu. Ani to není ve svém důsledku pravda.

Zamyslete se. Kdy byste měli zaznamenat největší přírůstky svalové hmoty?  Přece v období, kdy precizně dbáte na svoji stravu, vaše mysl je 100% koncentrovaná na trénink a vaše vnímání reality se smrsklo na pouhé já, můj trénink a mé jídlo. Toto přesně představuje pojem předsoutěžní příprava. 


 Je obrovskou chybou vyměnit těžké dřepy nebo leg-pressy za nekonečné množství předkopávání v domnění, že tím nějak ovlivním kresbu nebo snad dokonce tvar svalů. Tvar a podoba jednotlivých svalových skupin je prostě daná a můžete se stavět třeba na hlavu, vzívat všechny bohy které znáte, stejně vám to nebude nic platné. Jaký tvar vám maminka s tatínkem nadělili, takový holt budete mít a není žádoucí plýtvat energií na něco, co můžete změnit jen stěží. Argument vyššího výdeje energie při vyšším počtu opakování také neobstojí. Při tréninku s velkými počty opakování a menší vahou sice prodloužíte délku série a tím i čas, během kterého pálíte energii, avšak v porovnání s těžkým intenzivním tréninkem těch kalorií spálíte určitě méně. Však když už jsme u těch nohou, určitě jste sami na sobě poznali, po kterých cvicích jste opravdu vyčerpáni, a která zvládáte s prstem v nose.

Těžké váhy vás prostě přinutí zapojit více svalových skupin a donutí vás k tvrdé práci. Nezřídka se stává, že kulturisté nakonec dorazí na soutěž s viditelným úbytkem svalové hmoty, plošší a měkčí než několik týdnů předtím. Často jsou též naprosto vyčerpaní a jakoby „bez šťávy“.



Kde hledat příčiny tohoto stavu?
Jsem přesvědčený, že důvodem tohoto stavu je fakt, že mnozí se v průběhu své přípravy obrátí zády ke všem technikám, které je až doteď, v tzv. objemovém období, dělalo masivním a plným. A to je první řadě intenzivní trénink s pokud možno co nejtěžší zátěží. Vždyť co by mělo „držet“ svaly, pokud snížíte objem potravy, zároveň vyřadíte základní cviky a naopak budete provádět celou škálu izolovaných cviků?

Pokud jste našli svůj systém tréninku, po kterém pravidelně rostete, dokážete se silově zlepšovat, není jediný důvod tento trénink měnit. Čeho byste se měli vyvarovat, je zanedbávání techniky. Tělo je při minimálním množství tělesného tuku výrazně více náchylné na zranění a proto je třeba zachovat dobrou techniku opakování, abyste předešli nějaké nepříjemnosti.  Cvičte pouze tolik opakování, které vám dostatečně napumpují svaly krví a budete se cítit nabití a plní. Cokoliv navíc je zbytečné. Zároveň je dobré se v tomto období se více soustředit na silnou vrcholnou kontrakci při jednotlivých opakováních. Nejenže vám to pomůže v samotném tréninku, ale také se vám to bude hodit při nácviku pózování a samozřejmě i při samotné soutěži. 


 V dietě se snažte zachovat co nejvíce živin, budující pořádné maso. Vymezte si dostatečně dlouhou dobu na přípravu a svá kila shazujte rovnoměrně a poměrně pomalu. Velké skoky nikdy nevěstí nic dobrého a je třeba se jich vyvarovat. Zachovejte, nebo dokonce pokud to bude možné tak přidejte, množství bílkovin.  V celkovém rámci šesti jídel postupně snižujte počet kalorií, avšak dbejte na to, aby každá z těch šesti porcí obsahovala dostatečný přísun bílkovin. Základem je samozřejmě kuřecí a libové hovězí maso, není na škodu to prostřídat třeba masem krůtím. Často se vám může stát, že vám můžou být doporučovány také ryby. Já osobně to ale nedělám z důvodu, že jsem po nich vždycky příliš ztrácel na síle a tím pádem i na svalech. A navíc mi nechutnají. Osobně také nahrazuji některá jídla proteinovým koktejlem, konkrétně to doporučuji u prvního a šestého jídla. Co se týče sacharidů, jako osvědčené zdroje energie konzumujte brambory nebo rýži.