Vojta Fojtík - Zašel bych na steak s Dwaynem Johnsonem

Autor: Pavel Vacek

Již pátým rokem odměňuje firma Extrifit závodníky a závodnice mládežnických kategorií v rámci projektu "Odměna za výsledek". Podmínky této akce lze najít u nás na webu, ale v krátkosti jde o to, že všichni účastníci jarních mistrovských soutěží, kteří se rozhodli ve své přípravě vsadit na značku Extrifit, docílili medailového umístění buď na mistrovství Čech, nebo mistrovství ČR a nemají pozitivní dopingový test, mají nárok na odměnu do výše až 100 % jimi vynaložených finančních prostředků ve formě doplňků výživy dle vlastního výběru. Jedním z takto oceněných sportovců je i Vojtěch Fojtík.

Ahoj, mohl by ses našim čtenářům krátce představit? Jak dlouho cvičíš, co děláš, jakou studuješ školu?

Ahoj, zdravím všechny čtenáře, jsem Vojta Fojtík, je mi 22 let, cvičím již 6. rokem a momentálně nestuduji, ale pracuji v místním mrazírenském skladu.

Co, nebo kdo tě přivedl ke cvičení?

Částečně mě ke cvičení dovedl kamarád, částečně jsem taky začal sám cvičit, protože jsem chtěl nějak zabít čas na školní praxi, a nakonec jsem u toho zůstal.

Kam bys to chtěl nejdále dotáhnout? Kde je tvůj vysněný cíl? Máš nějaký vzor?

Dotáhnout bych to chtěl co nejdále to bude možné. Vysněný cíl jako takový zatím nemám, ale původní cíl byl vyhrát do 23. let mistrovství České republiky. Můj největší vzor asi bude mezi současnými kulturisty, a to bude Terrence Ruffin.

Ty jsi jeden z těch, kteří využili nabídky Extrifitu prezentované v akci „Odměna za výsledek“. A také jsi na tu odměnu dosáhl. Pochlub se, za co ti byla vlastně předána ona odměna?

Letos jsem závodil 2. rokem v kategorii klasické kulturistiky a odměnu jsem získal díky 1. místu z mistrovství Moravy a Slezska juniorů. Na mistrovství České republiky jsem i přes pro mě lepší formu dosáhl již pouze na 5. místo. Dále jsem také získal 2. místo z mistrovství Moravy a Slezska mužů a žen a 7. místo z mistrovství Evropy.

Proč sis vybral právě tyto produkty?

Vybral jsem si protein a creatin, protože zrovna ty v aktuálním období využívám nejvíce, a navíc proteinu není nikdy dost.

Myslíš si, že ti tato akce pomůže i v následujícím období?

Určitě pomůže, nyní mám na nějaký čas zásobu doplňků, které pro aktuální období potřebuji a rozhodně je dobře zužitkuji a Extrifitu za odměnu velmi děkuji.

Kde vidíš své silné stránky a naopak slabiny? Jak je hodláš zlepšit?

Jako svoji největší výhodu, ale zároveň i největší slabinu považuji poměrně dost rychlý metabolismus, díky kterému sice velmi snadno shazuji, ale zároveň velmi těžko nabírám. Letos se mi ale povedlo udělat, pro mě celkem razantní, skok o 4,5 kg v závodní váze, takže určitě se nehodlám vymlouvat na to, že mi jako ektomorfovi nabírat nejde. Zlepšení vidím v dostatečném a kvalitním přijmu, který pro mě bude do příští sezóny č. 1

S kým na své přípravě spolupracuješ asi tak nejvíc?

Přípravu jako takovou jsem si letos opět dělal téměř celou sám, ale určitě bych chtěl zmínit Jardu Mlčka a Kubu Prchala, který mi letos velmi pomohl s přípravou, za což mu děkuji.

Co ti v předsoutěžní přípravě dělalo největší potíže?

Největší problém pro mě asi byl udělat dostatečně plnou finální formu.

Co plánuješ v nejbližším období?

V nejbližším období mám v plánu nabírat co nejvíce svalů, poté si chci dát menší volno na regeneraci a znovu se naplno opřít do přípravy na další sezónu.

Co bys poradil svým vrstevníkům, kteří nejsou tak úspěšní jako ty? Jak tě vnímají třeba v práci?

Jako nějak veleúspěšného se nepovažuji, ale asi bych poradil, ať se drží svých cílů, nevzdávají se a makají naplno, ať dělají cokoliv, nebo se věnují jakémukoliv sportu. V práci mě kluci vnímají úplně normálně, ale samozřejmě nesmí chybět vtípky na můj účet, ale srandu mám rád a poměrně dost často se i dobře zasmějeme.

Řekněme, že někdo má výrazně omezený rozpočet. Pokud bys tedy měl zvolit jediný doplněk, který by to byl?

Určitě bych volil protein.

Vraťme se k tréninku. Co je tvou nejlepší partií a jak ji cvičíš?

Asi to budou nohy, ty cvičím tak nějak nejraději a také se mi cvičí nejlíp. Co se přímo cvičení týče, tak se snažím nevymýšlet žádné extra cviky apod. Volím spíše takovou tu klasiku – dřepy, tahy, legpress, výpady s těžkými váhami, obohacené o nějaké izolované cviky.

Nejlepší partie jdou občas snadno. Ale máš partii, kterou sis musel vyloženě vydřít a pomohlo ti k tomu něco speciálního?

Jako nejvíce vydřenou partii vidím záda. Tréning zad jsem se snažil mít,pokud možno co nejpestřejší s větším množstvím cviků, ale na úkor sérií.

Jaký je tvůj momentální tréninkový split a s jakým rozložením svalových partií?

Momentálně cvičím klasiku 2 až 3 + 1 s rozdělením - prsa biceps, záda, nohy, ramena triceps.

Zkoušíš maximálky? Pokud ano, jaké jsou a pokud ne, tak jaký máš názor na silová cvičení?

Od maximálek na jedno opakování jsem spíše upustil a dlouho jsem je nezkoušel, ale silové cvičení jako takové mám velmi rád a určitě bych ho doporučil. Pokud se budeme bavit přímo o silových programech, tak jsem z nich velmi těžil a dost jsem se také díky nim posunul.

Na jaké soutěži tě zase uvidíme?

Určitě se ukážu příští rok na mistrovských soutěžích a pokusím se ze své poslední sezóny dostat co nejvíce.

Znáš Extrifit Team? Je někdo z Teamu, který tě motivuje víc než ostatní?

Přímo z Extrifit teamu to bude Vojta Koritenský, ze slovenského Tomáš Tabačiar.  

Je nějaká osobnost, se kterou bys šel rád třeba na večeři? Kdokoliv, nemusí to být jen někdo z kulturistiky nebo fitness.

Rád bych zašel na pořádný steak s Dwaynem Johnsonem.

Chceš na závěr něco dodat?

Na závěr bych chtěl asi poděkovat všem, kteří při mně stáli v letošní přípravě, nejvíce určitě své přítelkyni, která to vždy odnese nejvíce a rozhodně to bude Josef Fojtík, který mi opravdu velmi pomohl. Dále již nebudu jmenovat, protože by šlo asi o velmi dlouhý seznam. Všichni moc dobře ví, o koho jde a jsem za to opravdu vděčný.

Děkuji za rozhovor a přeji hezký zbytek dne.