Vytuň si svou domácí posilovnu

Autor: Pavel Vacek

Následující text můžete brát klidně jako scénář k teleshopingu Horsta Fuchse v jeho nejlepších časech, nebo tip který obohatí vaši posilovnu, to je na vás. Já vám jenom chci v následujících 2 minutách čtení poradit, jak za relativně málo peněz dovybavit vaši domácí činkárnu a z obyčejné kladky udělat zase něco jiného.

Jak tak pozoruju výkvět naší geniality ve vedení státu, na rozdíl od okolních zemí my budeme otevírat fitka zhruba někdy kolem 33. nikdynce. A to není bůhvíjak lákavá vyhlídka. Spousta z vás už to pochopila a možná proto prodávání posilovacích strojů a činek momentálně předčí kšefty narkomafie v Čechách. Domácí posilovny nám tu rostou jak váha po gaineru. Na půdách, v garážích, v pokojích, oblíbené jsou sklepy a kočárkárny, ale už brzy přijde čas i na venkovní vejminky. Často se s nimi chlubíte, postujete jejich fotky do komentářů a všelijakých internetových soutěží typu: Ukaž, z čeho umíš svařit benčovku. A je strašně skvělé pozorovat to nadšení jak do kutilství, tak do cvičení. Potíž je v tom, že i ty nejvymazlenější kousky, (jako mám doma třeba já, heč), co mají momentálně cenu zlata a ropy a dalších surovin, jsou vybavené zhruba jak fitka před 25 lety. Prostě v těch malých prostorech toho moc nevykouzlíte, a přece jenom v každém z nás doutná ještě trocha naděje, že to je přece jenom provizorní řešení, než nám otevřou ty místnosti plné skvělého vybavení. 

Přesto, nějaký druh kladky má skoro každá domácí posilovna a samozřejmě i pár činek. Nebo aspoň jednu velkou. Už jsem pár návodů napsal, jak se celkem slušně zmrtvit pomocí toho nejzákladnějšího vybavení, najdete je na stránkách, ale přeci jen ne každého baví dělat jedno a to samé dva měsíce v kuse s vyhlídkou, že nás ještě pár týdnů čeká. Anebo můžete i nějak variovat, ale stejně kolikrát neprocvičíte přesně to, co byste chtěli. Můj trénink zad se skládá ze shybů, přítahů činky v předklonu, činky zapřené o roh, kdy si hraju na Koulemana, přítahy činky jednoruč, kladka. Je toho celkem dost. Ale ani u jednoho cviku nějak nedokážu přesně zacílit na mezilopatkové svaly, které mám úplně naprd. Často je cvičím na stroji Hammer, ale ty si domů kupovat nebudu. Už jenom proto, že ještě mnohem líp si do těch svalů hrábnu pomocí nástavců, které prodává Vojta Koritenský na shopu Gymgun. Můžu vám tu odpřisáhnout, že pokud jste několik let cvičili cviky jako stahování horní a dolní kladky klasickými úchopy, garantuju vám, že prostou výměnou adaptéru z vaší kladky za tento netradiční, uděláte z ní úplně nový stroj, který vám na ty záda zabere naprosto jinak. Věřte mi, že pokud použijete stejnou váhu, stejný počet opakování, s adaptérem Gymgun budete mít na druhý den svaly na hadry. Osobně používám tento typ adaptéru u kladky zespodu a na mezilopatkové svaly to bere mnohem líp než zmiňované stroje Hammer, nebo cokoliv jiného. Tohle je zkrátka změna, kterou ucítíte. A ucítíte ji bolestně. V tom dobrém kulturistickém muscle loaded smyslu. Zároveň se to neztratí, můžete je pak používat při návratu do gymu, samozřejmě je můžete střídat i s jinými adaptéry, i předloktí s nimi zatížíte trochu jinak. Původně jsem chtěl na závěr napsat, že v těhlech podmínkách je i malá změna dobrá, ale ona malá není. Na to, jaká to je blbost, je ta změna pro svaly fakt velká.  Mrkněte na tenhle shop a posuďte sami: https://www.gymgun.cz/kategorie-produktu/adaptery-na-kladky/