Zakázané jablko

Autor: Dušan Synek

Nebo banán, nebo pomeranč, mandarinka, hroznové víno… ono to je jedno, protože pointa je stejná. O čem to bude dneska? Dneska bych se rád rozepsal o tom, jak je to s ovocem při redukci hmotnosti, nebo v klasickém jídelníčku. Spousta fitness populace, ve snaze redukovat % tuku, se vyhýbá ovoci. Sám jsem tuto dietní chybu dělal, než jsem zjistil, že obavy, které mě provázely, byly naprosto zbytečné. Tak pojďme na to.

Je zřejmé, jasné a je fakt, že jakékoli ovoce obsahuje cukr. Některé víc, některé míň, ale nějakej gram tam je vždycky. Cukr, nebo teda sacharidy, abych nebyl ukamenován, jsou obsaženy také v rýži, bramborách, těstovinách, pohance, quinoe, jáhlech a jiných přílohách. Tak v čem je teda rozdíl? Rozdíl je v tom, že ovoce obsahuje poměrně slušné množství fruktózy (cukr, který ovoce obsahuje) a to je, dle mého názoru, ten bod, který spoustě lidem vadí. Nedivím se, v redukčních dietách se ovoce moc často nevyskytuje, protože tam je vlastně ta fruktóza, tak se tomu raději vyhnu a nebudu to pokoušet, stejně tak, jako to měl udělat ten Adam s jeho jablkem, kdy to potom šlo všechno do kopru, ale to je jinej příběh.

Něco o fruktóze: Fruktóza není jediný zdroj cukru, který se v ovoci nachází a kolikrát to není ani ta hlavní složka cukru, který daný kus ovoce obsahuje. Jiné zdroje cukru, jenž se v ovoci nachází, jsou glukóza a sacharóza. Ale zaměříme se hlavně na tu smrtící fruktózu. Možná, že má svůj štítek ZAKÁZANÉ proto, že se metabolizuje trochu jinak, než například glukóza. Glukóza se dostává rovnou do krevního oběhu, kdežto kamarádka fruktóza má trošku delší cestu. Předtím, než se zabuduje do organismu, se zastaví na kus řeči v játrech a tohle se možná fitness populaci nelíbí. Možná je ta idea taková, že fruktóza se z jater uloží do tuku na „ HORŠÍ ČASY“ než aby se uložila jako glykogen pro zdroj energie. Ano, takový případ nastane tehdy, pokud nejste aktivně žijící jedinec a nevyužíváte zdroj energie ze sacharidů. Zmiňoval jsem se o tom v článku o sacharidech, kdy vám přetéká nádrž, jestli si někdo vzpomene. Tohle je ten stejný případ. Pokud ovoce započítáte do vašeho celkového denního příjmu kalorií, není v tom žádný problém.

Další problém, který se mi jeví jako fakt, může být ten, že ovoce obsahuje poměrně značné množství cukru na malou porci… což není tak úplně pravda. Jasně, pokud si vezmu takovej banán, kterej obsahuje na 50g cca 10g cukru, tak si ho moc neužijete, protože jeden banán do vás zahučí dřív, než řeknete „famfrpál“ jo… dávali Harryho Pottera a ano, koukal jsem se. Pokud ale budete s výběrem ovoce obezřetnější a budete si vybírat kousky, které obsahují méně cukrů na větší porci (bobulovité ovoce – maliny, ostružiny, jahody, borůvky, brusinky…), tak toho můžete sníst mnohem víc. Nehledě na to, že bobulovité ovoce obsahuje větší podíl glukózy -  AKA pro fitness populaci lepší cukr, a menší podíl fruktózy – AKA pro fitness populaci zakázaný cukr. Bobulovité ovoce má naprosto skvělé nutriční hodnoty, od makroživin, přes mikroživiny a také látky pro organismus prospěšné. Nevýhoda? Ta cena a dostupnost… ale to neznamená, že se musíte upnout jen na bobulovité ovoce. Dejte si druh ovoce, na který se těšíte, který máte rádi a který vám nejvíce chutná. Je to úplně jedno, jestli to bude zakázané jablko, banán, jahody, nebo cokoli… hlavní je, že to pohladí vaše chuťové buňky a započítejte si to do celkového denního příjmu.

Tak si to pojďme shrnout.  Na co si dát pozor, čemu věnovat pozornost, nač brát ohled.

- Nehleďte na obsah fruktózy X glukózy v ovoci, ale na celkový počet cukru v kousku. Pokud vám to pomůže, držte se toho bobulovitého ovoce, aspoň do začátku, než vás přejde ta ovocná fóbie… nikdo vás za to, jako Adama a Evu, soudit nebude.

- Jezte ovoce neupravené, vyhýbejte se sušenému ovoci. Sušené ovoce neobsahuje vodu. Né počkej… jako fakt? Vždyť je sušené. Jasné jasné… srandičky srandičky. Jde mi o to, že ovoce klasické, které není sušené, vás mnohem více zasytí a dodá vám ten slastný pocit, který ovoce nabízí. Vezměte si například, kdybyste měli sníst jablko celé (klasika), nebo si vzít sušené jablečné plátky (křížaly) a žvýkat u telky místo chipsů… čeho sníte víc? Nehledě na to, že úpravou potravy riskujeme ztrátu cenných živin a mikronutrientů, které jsou pro organismus prospěšné.

- Pozor na džusíky!
Když ovoce, tak opravdu ovoce. Ne žádné džusy, šťávy a jiné nesmysly. Výjimku by mohlo tvořit smoothie, které si doma sami zhotovíte, ale dovedu si představit, co by znamenalo jedno smoothie. Do jednoho smoothie jsme schopni narvat 5 druhů ovoce a navíc… opět se vracím k bodu, který jsem zmiňoval výš. Tenhle bod je zase horší v tom, že sice změnou formy z pevné na kapalnou si mikronutrienty a jiné cenné složky ovoce zanechá, jste ale schopni vypít mnohem více smoothie, než reálně sníst, což může jednoho svádět k tomu, že to s kaloriemi přestřelí a mýtus, že se po ovoci tloustne, stane realitou, bohužel za to nemůže ovoce, ale konzument.

To by bylo asi vše, co bych mohl k tomuto tématu říci. Z ovoce mít strach nemusíme. Pokud jsme aktivní jedinci, sportujeme a naše životospráva je dobře nastavená, nevidím důvod v tom, proč bychom měli démonizovat ovoce a vyhýbat se mu. Naopak… pokud se trošku více ponoříme do samotné kapitolky ovoce, vyhledáme si informace, co které ovoce obsahuje, v čem je dobré a jaké prospěšné látky může lidskému organismu poskytnout, můžeme ještě profitovat z jeho konzumace v určitou část dne, nebo lépe… v určitých časových intervalech, ale o tom by byl další článek, který by vás bavil mnohem méně, než tenhle.