Zhubněte! Ale zase ne tak zhurta...

Autor: Extrifit

Nastal čas léta. Já ho miluji a tentokrát si ho lze dopřát plnými doušky i v ČR. Jenže ne úplně všichni to tak mají. Kor letos, kdy tropické teploty, nemilosrdně odhalují všechny dobroty, které se nám postupně naskládaly pod povrch naší kůže. A to zrovna není povrchový tuning, který bychom si přáli. Možná nastal ten správný čas s tím něco udělat.

Kdy je čas na změnu?

Vrátili jste se z dovolené a chystáte se prohlédnout si s nostalgií v oku své fotky, kterak se cachtáte v moři a najednou s hrůzou zjišťujete, že místo pěkně stavěné ženy před sebou vidíte vorvaně na mělčině? Nebo jste potkali po letech známého, který vám hned po pozdravu vpálil při pohledu na vaše vypoulenější tričko, že vypadáte poněkud blahobytněji, než co si vás pamatuje. Anebo jednoduše vypadáte dobře, ale ten borec na koupališti měl zkrátka břišáky oslnivější víc, než by bylo vašemu egu příjemné? Důvodů je prostě spousta. Může to být také pocit únavy, problémy se žaludkem nebo jen obyčejná touha po změně. Změna však musí být plynulá. Tohle je problém téměř všech osobních trenérů, co znám. Napálí vám dietu, která je pro ně „normální“, pro vás je ta představa jídelníčku přijatelná asi jako celodenní chroupání kůry stromu i s těmi potvůrkami pod ní. Ale obrovská výhoda pro plánovanou změnu, je právě probíhající léto. Pokud tedy patříte mezi milovníky sladkostí nebo hranolků, určitě na ně nepřestanete mít chuť ze dne na den, to je jasné. Takový týden bez jídel, která vám chutnala a na která jste byli zvyklí, vás může úplně odrovnat. S omezováním to vydržíte tak možná do středy nebo čtvrtka, a pak se vrhnete na nějakou tu čokoládu a řeknete si, že pro jednou se přece nic nestane, dáte si ale i další den a v sobotu vám nezbude nic jiného, než říct si, tak teda od příštího pondělí. A je to v háji! Silnější povahy možná vydrží do příštího týdne, ale pak se v nich určitě něco zlomí a vrátí se k původnímu jídelníčku.  To je tutovka, ale…

Změňte každodenní rituály!

Při změně postupujte krůček po krůčku. Začněte třeba tím, že každý den zařadíte zeleninu k hlavnímu jídlu, místo hranolek zvolte brambory, místo obalovaného řízku dejte přírodní. Místo sladkosti si dejte sladký, šťavnatý meloun. Přidejte k tréninku více kardia, nebo půjdete běhat na pás nebo jezdit na kole ráno na lačno. Do patra nejezděte výtahem, vyměňte auto za MHD, na menší nákupy vyrazte pěšky. Venku je teď prostě krásně (relativně),  a ani byste nevěřili, kolik kilo můžete přibrat, když si najednou začnete vozit zadek v autě, místo abyste chodili pěšky. Prostě choďte, nebuďte líní!

A za jak dlouho si na „nový životní styl“ zvyknu?

Když už teda přestanu mít chuť na sladké? Pokud budete trpěliví a důslední, výsledek se určitě dostaví. Je dobré vydržet minimálně měsíc, u někoho bude proměna možná rychlejší. Další měsíc můžete ještě trochu přitvrdit, ubrat kalorie a zařadit více zeleniny atd. Hlavní změna musí nejdřív proběhnout ve vaší hlavě, musí vám nový styl vyhovovat a musíte mít z něho radost. Zdravé potraviny pak postupně vytlačí ty špatné s jednoduchými cukry a nezdravými tuky. Postupně dojdete do stádia, kdy už čokoládu moc potřebovat nebudete, vaše váha bude natolik pod kontrolou, že si budete moct sem tam dovolit nějaký dietní hřích a nebudete mít špatné svědomí, protože už následující den budete pokračovat ve zdravém stravování.

Jestliže jste si svůj první cíl, třeba zhubnout dvě kila do měsíce nesplnili, a ručička váhy se pohnula jen o kilo, žádný stres. Pokračujte jednoduše dál, až dvě kila shodíte, pak si stanovte další cíl, třeba shodit kilo za další měsíc. Pokud vytrváte, bude pro vás dieta, spíš nový životní styl, samozřejmostí. Přestanete se soustředit na spořádané kalorie, přestanete počítat, vše bude automatické. Při návštěvě cukrárny s rodinou si dáte minerálku a nad dorty se jen ušklíbnete, protože je prostě nejíte a v podstatě na ně ani nemáte chuť.

Nevýhody prasečího dne

Jenže každého jednou doženou „chutě“. Jedním z mnoha řešení takové situace je dobře známý tzv. „prasečí den“, kdy si jeden den v týdnu, většinou den, kdy nemáte trénink, třeba sobota nebo neděle, dopřejete všechny možné prasečinky. Celý týden asketismu vyvrcholí v den žranice. Řešení je to zajímavé, ale ne každému vyhovuje. Celý týden nervózně pokukovat po sušenkách v supermarketu, pozorovat pult s klobásou a těšit se na jeden jediný den, kdy si dáte do těla a vymetete ledničku. Celý týden pak nestojí za nic, protože se prostě necítíte dobře a myslíte neustále na onen den, kdy už si konečně budete moct dát „zapovězené“ potraviny. Pro někoho bude určitě lepší začít postupně, krotit se průběžně celý týden, bez jednodenní žranice, ze které se vám taky může udělat dost špatně, a pak už to nikdy nevyzkoušíte. Stanovte si hlavně reálné cíle a myslete na svoji genetiku, která vám může pořádně zatopit. Důležité je mít se pevně pod kontrolou a nebýt na sebe zbytečně moc přísný, ale pochválit se za sebemenší úspěch v ubraných centimetrech.

Stanovte si reálné cíle!

Pokud chcete mít spoustu svalů a ještě k tomu zhubnout, nikde není psáno, že to musí jít současně. Lepší je se soustředit na jeden cíl, dosáhnout ho, a pak se vrhnout na další. Pokud máte víc cílů současně, výsledek pak bude spíš průměrný, než vynikající. Dobré je mít i nějaký stanovený termín, abyste se na to vrhli hned od začátku a měli pocit, že musíte určitý počet kilo zhubnout do určitého data. Budete pak víc namotivovaní a budete se mnohem víc snažit. Určitě o svém záměru někomu řekněte, tím spíš se budete snažit, abyste si neudělali u kamarádů ostudu. Navíc vám můžou i poradit pár svých vychytávek. Největší motivací je určitě nějaká soutěž, na které pochopitelně nechcete skončit poslední. Na škodu není ani požádat výživového poradce nebo trenéra, protože když už si člověk něco zaplatí, je mu líto o peníze přijít bez výsledku. Hlavním motivátorem byste ale měli být vy sami! Při dietě je nejdůležitější zásada trpělivost a pevná vůle. Pokud překonáte počáteční těžkosti, na nový jídelníček si tak zvyknete, že už nebudete chtít jíst nic jiného. Váš žaludek se přeorientuje třeba na méně mastných jídel nebo sladkostí, zjistí, že existují potraviny jako zelenina, ovoce, luštěniny, ovesné vločky, celozrnné pečivo a bude mu dobře. Jakmile zvyklosti porušíte, okamžitě vám to oznámí bolestí břicha a nevolností.

Slovo závěrem

A tak je to v podstatě se vším. Lidské tělo se dokáže přizpůsobit různým podmínkám, vyšší tělesné zátěži, jinému způsobu stravování a životnímu stylu. Pokud jste si zvolili svou cestu, určitě u ní vydržte, posilování, kulturistika a fitness jdou ruku v ruce se životním stylem a ten je třeba dodržovat po celý život. A nezačínat pořád jen od pondělka nebo od nového roku. Začít se dá kterýkoliv den, ale nejdůležitější je vydržet. Pak už půjde vše samo.