Zvyšte svou hladinu testosteronu

Autor: Dušan Synek

V tomto článku, jak jste mohli sami z názvu vydedukovat, se budeme zaobírat jedním z nejsilnějších anabolických hormonů v lidském těle, a tím je testosteron. Tento hormon stojí v mužském těle za velmi širokým spektrem dějů, ale také za tělesnou kompozicí. Čím více testosteronu v těle máme, tím lépe, samozřejmě za předpokladu, že si ho budeme vytvářet v těle sami.

Důležitá pro nás bude především již zmiňovaná tělesná kompozice. Čím méně testosteronu v těle máme, tím větší procento podkožního tuku, a naopak menší procento svalové hmoty máme. Při menší hladině testosteronu nám také klesá fyzický výkon a my nejsme schopni zvedat tak těžké váhy. U závodních běžců byl zkoumán předstartovní testosteron a jedinci s vyšší hladinou byli více namotivováni a více věřili ve svou výhru. Další fakt je ten, že čím větší hladinu tst v těle máme, pozná to také naše přítelkyně, tedy… pokud tomu u některých není jinak, jelikož tst zvedá libido.

Jak můžeme z předešlého odstavce usoudit, tento mocný hormon v těle nám zajišťuje nemalé tělesné procesy, a to jsem vypsal pro nás jen ty stěžejní. Doufám, že jsem vás přesvědčil, že čím více tst v těle máme, tím lépe.

Zde vypíšu pár jednoduchých rad a triků, které vám pomohou hladinu zvednout. Jsou to věci a aktivity, které vás skoro nic nebudou stát, až na výjimku doplňků, ty však uvedu až nakonec.

Příjem tuků: Být na nízko-tukových dietách a vysokých sacharidech je velmi rychlá cesta k vlastní kastraci. Lidské tělo potřebuje tuky k mnoha pochodům a tvorba anabolických hormonů je jedna z nich. U každého se příjem tuků bude lišit v závislosti na aktivitě, somatotypu, druhů pracovní činnosti (sedavé x manuální) a podobně. Příjem tuků by ale neměl být u mužů nižší než 50g. Čím více aktivit v týdnu, tím více tuků si můžete dovolit. Zkuste variovat příjem tuků, zatímco sacharidy a bílkoviny ponecháte stejně. Sledujte změny a dle toho se zařiďte. Příjem tuků volte z (kokos., nebo oliv. oleje, avokáda, ořechů a oliv). Používejte také mléčné výrobky, zejména máslo a nebojte se ani živočišných tuků.

Kvalitní spánek: Možná se nad tímto odstavcem pozastavíte, ale kvalitní a hluboký spánek, který trvá alespoň 6 hodin je naprosto nepostradatelný k tomu, aby vaše hladina testosteronu vzrostla. Takže zvažte, zdali sledování televize, sezení u počítače, nebo ležení s telefonem v ruce a čekování facebooku, messengeru, twiteru, instáče, nebo podobných nesmyslů, je pro vás důležitější než si jít dříve lehnout. Navíc tzv. modré světlo (z telefonu, televize, nebo počítače) negativně ovlivňuje spánek a drží vás v bdělém stavu, proto je dobré se mu vyhýbat před spaním. Co mohu za sebe doporučit je četba knihy alespoň 30 minut před spánkem. Tento "rituál" tělo dostane do stavu relaxace a vy krom vnímání řádků budete naprosto uvolnění a připraveni ke spánku.

Vyhněte se vysoké konzumaci rychlých cukrů: Jakékoli pozření rychlých cukrů vystřelí váš inzulín do vesmíru a glukóza se dostane z vašeho krevního oběhu. Přebytečný rychlý cukr v lidském těle vede akorát k ukládání do tukových tkání. Čím více tuku v těle máte, tím více aromatizuje a přeměňuje testosteron na estrogen. Dále vysoká hladina krevního cukru produkuje stresový hormon. Sečteno a podtrženo, vyhýbejte se rychlým cukrům, jak jen to jde. Pokud to s cvičením myslíte vážně, tak by rychlý cukr neměl být součástí vašeho jídelníčku, ledaže by se jednalo o cheat MEAL jednou za tři týdny!

Zvedání těžkých vah: Ano, v kulturistice a fitness velice známý pojem. Co si pod tím ale máme představit? Pro trénink zaměřený na hladinu testosteronu je stěžejní, abyste měli na čince naloženo minimálně 90% vašeho maxima, které zvednete max. 2-3x, jelikož na další opakování nebudete mít sílu. Cvičení takového stylu bude mít za následek obrovské vyplavení jednak růstového hormonu a jedna testosteronu. Zaměřte se na hlavní (vícekloubové) cviky: mrtvý tah, dřep, bench-press, military-press, shyby.

Vyhněte se alkoholu: Především pivu. Alkohol má totiž tu vlastnost, že přeměňuje testosteron na estrogen. To je také jeden z důvodů, proč jsou lidé po alkoholu více emočně zasažitelnější (ne všichni, ale lze to u některých jedinců vypozorovat).

Relaxace x meditace: Jo já vím, jen se tomu smějte, ale je podložené vědeckými studiemi, že profesionální sportovci, kteří se naučili meditovat v průběhu dne, měli menší hladinu stresových hormonů. Tudíž měli lepší náladu a čím méně stresových hormonů v těle máte, tím více pozitivních hormonů má možnost se vyplavit. Není to ale jen meditace, která vám pomůže od stresu, může to být například klidné posezení s dechovou aktivitou na relaxační hudbu.

Bisfenol A: O této problematice jsem psal již v minulém článku. Ano, chápu vás v tom, že mě můžete brát za fanatika, který už řeší všechno až moc hekticky a detailně, nicméně si myslím, že když můžete pro své tělo udělat něco prospěšného a NIC vás to nebude stát, tak proč to prostě neudělat? Místo toho, abyste ohřívali jídlo v krabičkách si ho prostě dejte na talíř. Nepijte a nejezte nic z horkého plastu, jelikož plasty, pokud se zahřejí, uvolňují Bisfenol, který působí negativně zejména na pohlavní hormony.

Doplňky stravy: Teďka váš možná zklamu, jestli jste si koupili nějaký super mega účinný testosteron booster a prodejce vám garantuje přírůstky svalové hmoty již za dva týdny. Testosteron dokážou ovlivnit pouze vitamíny a minerály a to přednostně : Vitamín A, D, B, Zinec, Magnesium, Selen a v neposlední řadě také Ashwagandha

Toto je celkem 8 mocných taktik, které lze použít pro zvyšování testosteronu. Ze své vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem tyto informace dohledával postupně a vždy, když jsem jednu z těchto informací použil, pociťoval jsem ji. Ať už v tréninku, vizáži (rychlejší růst vousů a jejich kvalita), tak také v osobním životě a vztahu. Doufám, že alespoň nějakou z těchto metod použijete. Jak jsem říkal, poslední bod je pouze něco navíc, pokud si tyto doplňky budete moci obstarat. Nechť vaše hladina testosteronu roste do nebeských výšin.